Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Köttbullar med gräddsås och blomkålspuré

Inga röster än
Köttbullar med gräddsås och blomkålspuré

Är du sugen på en klassisk husmansrätt, fast på ett ketogent vis? Här kommer ett recept på några riktigt goda köttbullar som serveras med en gräddsås och len blomkålspuré!

Köttbullar med gräddsås och blomkålspuré är en klassisk och älskad rätt som har fått en LCHF-vänlig twist.

Köttbullarna tillagas av saftig blandfärs och kryddas med bland annat lök, salt och peppar för en rik och fyllig smak. De serveras med en len och krämig gräddsås, gjord på riktig grädde och smör, vilket ger en oemotståndlig smak och en perfekt balans till köttbullarna.

Som ett lågkolhydratalternativ till potatispuré serveras en fluffig blomkålspuré som ger samma krämighet och mjukhet men med betydligt färre kolhydrater.

Denna rätt är perfekt för en mättande lunch eller middag och kan kompletteras med inlagd gurka och en klick lingon för extra smak och färg.

Total tid: 1 timme
Portioner: 4 portioner
Kalorier: 1518kcal
Författare: Emmy Rosander

Ingredienser

Köttbullar

Gräddsås

Blomkålspuré

Instruktioner

Köttbullarna

  • Börja med att finhacka löken. Hetta upp en järnpanna med en del av smöret och lite olja. Stek löken gyllene.
  • Under tiden löken steks, knäck äggen i en bunke och tillsätt soja, salt, peppar och tillsist löken när den är klar.
  • Smaka på smeten och krydda mer om det behövs. Det ska smaka väldigt salt. Tillsätt sedan färsen och blanda ihop till en köttbullesmet.

Gräddsåsen

  • Nu är det dags att starta igång gräddsåsen. Häll i grädde, smör, biffbuljong, soja och peppar i en kastrull, koka upp och sänk värmen. Låt såsen stå och puttra på låg värme.
  • Hetta upp en panna med smör och olja. Börja rulla köttbullarna och stek dom. Köttbullarna är klara när dom är hårda och spänstiga.

Blomkålspuré

  • Under tiden du steker köttbullarna kan du sätta igång att koka blomkål. När blomkålen är mjuk (efter ca 10 min från att det börjat koka), häll av vattnet, salta och tillsätt smör. Mixa till en slät puré.
  • Smaka av såsen och salta om det behövs.

Anteckning

Du behöver en stavmixer för att få till en slät och god puré.
Servera din rätt med frysta lingon eller hemmagjord sockerfri lingonsylt.

Näringsinnehåll

Kalorier: 1518kcal | Kolhydrater: 11g | Protein: 59g | Fett: 138g | Fiber: 3g
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg