Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Köttbullar

4,60 av 5 röster
Köttbullar

Köttbullar är helt otroligt gott, och det är klart att man kan äta det som LCHF. Det är nämligen en riktigt LCHF-anpassad maträtt och du bestämmer själv vad du vill servera till!

Jag har ett litet knep för att göra maten lite extra LCHF-vänlig. Jag har nämligen i lite grädde i färssmeten. På så sätt höjer du enkelt fetthalten i måltiden. Givetvis ska du även passa på att servera dina köttbullar med en riktigt god gräddsås!

Innehållsförteckning

  1. Riktigt gott recept
  2. De godaste LCHF-tillbehören
  3. Små tips som underlättar
  4. Förkoka köttbullar i buljong
  5. Näringsvärden
  6. Ingredienser
  7. Instruktioner

Köttbullar är en klassisk husmanskost som du enkelt LCHF-anpassar genom att byta ut tillbehören. Välj bort den klassiska kokta potatisen och servera istället en god, smörstekt vitkål. Då blir det en maträtt som du kan äta hur ofta du vill!

Knepet för att få till riktigt goda bullar är givetvis att använda rätt kryddning. Därför ska jag börja med att presentera hur du bör smaksatta dem!

Riktigt gott recept på köttbullar

Vem som helst kan snabbt slänga ihop en färssmet för att rulla köttbullar, men det krävs lite extra finess för att få till mjuka, saftiga köttbullar som dessutom är LCHF-vänliga!

I det här receptet har jag valt bort ströbröd och väljer istället pofiber för att hålla ihop färssmeten. På så sätt minskas snabbt mängden onödiga kolhydrater. Jag har dessutom i ett ägg i smeten, för även ägg hjälper till att hålla ihop bullarna när du steker dem.

Tack vare att jag inte använder ströbröd, så blir dessa köttbullarna även glutenfria.

Så vilken smaksättning ska man egentligen välja? En riktigt god köttbulle kan egentligen varieras lite hur som helst. Själv tycker jag att lök och kryddpeppar är de två viktigaste kryddsättningarna. Dessutom har jag i ingefära, vitlök och svartpeppar i det här receptet. Då blir det riktigt gott!

Köttbullar i en stekpanna som ses uppifrån med en kastrull med sås och lite lingon bredvid.

De godaste LCHF-tillbehören till köttbullar

Vad är köttbullar utan sin gräddsås? Givetvis ska du passa på att röra ut grädde i stekpannan när du har stekt klart. Då får du en riktigt god sås som smaksätts av stekskyn och fettet i pannan. Om du gör en gräddsås, använd då gärna vispgrädde som har högst fetthalt.

Till köttbullarna kan du servera mängder av olika smakrika tillbehör. Här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp. Ju mer du varierar tillbehören, ju fler olika måltider kan du få fram.

Jag tycker om att finstrimla och sedan steka vitkål i rikligt med smör. Då får vitkålen en riktigt god smak samtidigt som den mjuknar. Eller varför inte servera klassisk, kokt broccoli till. Även blomkålsris och en krämig coleslaw är två höjdartillbehör till bullarna. Oavsett vad du väljer så bör du fokusera på grönsaker som växer ovan jord. Då får du minst antal kolhydrater i maten.

Vill du ha någon typ av mos, för att kunna äta en klassisk köttbullar med mos, då kan du testa på att göra ett gott blomkålsmos eller vitkålsmos.

Eller, varför inte prova köttbullarna tillsammans med en riktigt god rödbetssallad? Den kombinationen är otroligt god.

Tips när du gör hemlagade köttbullar

Köksassistent När jag gör hemlagade köttbullar, så brukar jag först och främst alltid använda mig av en köksassistent för att blanda ihop färsen. Det är ett smidigt sätt att blanda ihop alla ingredienser och det är lätt att få en välblandad smet.

Stekprov Hur vet man om det är lagom med salt och andra kryddor? Även om du följer ett recept, så är det viktigt att du smakar av färsen innan du börjar steka upp allt.
Jag vet att det finns många som smakar lite av den råa färsen för att känna av om det är lagom kryddat och det funkar väl, men jag förespråkar alltid att göra ett litet stekprov.

Stekprov av köttbullar i stekpanna.

Varför? Jo, egentligen en enkel anledning. När du steker något så förändras smaken. Det utsätts för värme och fett av smöret, vilket får smakerna att ändras. Rå färs smakar till exempel inte alls samma som tillagad färs.

Samma sak gäller alla kryddor som du har i färsen. Så, för att göra alla smakerna rättvisa och för att du verkligen ska veta om dina köttbullar blir goda, gör ett litet stekprov.

Matskedsmått När du ska rulla dina köttbullar, använd ett matskedsmått för att skopa upp färsen. Då får du köttbullar som är helt lagom i storlek och även samma storlek på varje köttbulle.

Använd ett matskedsmått för att få samma storlek på dina köttbullar.

Förkoka köttbullar i buljong

Ett tips som jag ofta använder mig av när jag ska göra mycket köttbullar, till exempel när det närmar sig jul och man ska förbereda ett gäng med julköttbullar, det är att förkoka köttbullarna i buljong.

Då får man en köttbulle som är helt färdiglagad och som bara behöver stekas på i mängder av smör för att få den där fina stekytan och smaken av stekt.

Detta är helt perfekt att göra om man vill förbereda sina köttbullar några dagar, eller till och med veckor innan. Just under juletider när man har massor av saker att göra, så är detta toppen för att göra julköttbullar. Då kan man göra dom flera veckor innan och ha dom färdiga i frysen.

Då gör du på följande sätt:

1. Blanda smeten precis som vanligt och rulla dina köttbullar.

2. Ta en kastrull som du kokar upp buljong i. Jag använder mig av kalvfond och lite örtsalt. Mängden får man smaka sig fram till. Det ska smaka gott och lagom salt.

3. Låt buljongen vara precis så att det bara sjuder, det ska inte stormkoka.

4. Lägg i köttbullarna, en i taget. Jag brukar lägga i cirka 10-15 stycken åt gången.

5. Låt dom sjuda i cirka 5-7 minuter. Jag brukar hålla koll på när dom flyter upp till ytan och då får dom ligga ett par minuter till. Plocka sedan upp dom med en hålslev och lägg på en tallrik för att svalna. Du kan även klämma försiktig på dom för att känna om dom är helt genomkokta. Då skall dom ha en fast konsistens.

Köttbullar som är kokta i buljong.

6. Fortsätt att sjuda resten av köttbullarna.

7. När köttbullarna har kallnat helt, så packar du dom i fryspåsar om du ska använda dom längre fram i tiden.

8. När det väl är dags att äta köttbullarna så steker man dom i rikligt med smör tills dom har fått en vacker stekyta och är genomvarma.

Näringsvärde

Mina köttbullar innehåller gott om fett både från färsen och vispgrädden. Välj gärna blandfärs för både god smak, konsistens och bra fettnivå.

De innehåller dock riktigt få kolhydrater, vilket är perfekt för dig som äter keto eller LCHF-kost. Varje portion innehåller runt 2,3 gram kolhydrater. Därmed är det fritt fram att kombinera med olika grönsakstillbehör!

Näringsvärden i en tabell för detta receptet på köttbullar.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Som du ser på min bild från Kostbevakningen så har köttbullereceptet en perfekt näringsprofil för dig som vill äta den här husmanskosten som en vardagsrätt.

Total tid: 40 minuter
Portioner: 3
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Hacka löken och vitlöken och blanda ihop samtliga ingredienser. Använd gärna en köksassistent.
    Köttbullar | LCHF-arkivet
  • Låt gärna färsen stå en stund innan du börjar tillaga.Glöm inte bort att göra ett stekprov innan bara så att du har koll på att alla smaker sitter!
  • Rulla till köttbullar och stek direkt i smör.
  • Servera med gräddsås och andra goda tillbehör.
    Köttbullar | LCHF-arkivet
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg