Här kommer mitt bästa recept på en otroligt mustig köttgryta a la LCHF! En gryta kan man tillaga på många olika sätt och jag personligen älskar att ha många ingredienser i min gryta utöver kött.
Massor av goda grönsaker, gärna lite vin och sen grädde som ger det hela en härlig krämighet - det vill jag ha i min gryta! Det här receptet har jag höftat ihop, men det blev så underbart gott att det direkt fick en värdig plats här på min receptsajt.
Innehållsförteckning
En god köttgryta är alltid ett bra val. Det värmande receptet är extra populärt under årets kalla, mörka och regniga dagar.
Att välja kött till din köttgryta
Jag har valt att använda fransyska i mitt recept, men du kan använda andra styckningsdelar om du vill det. Det är många köttbitar som passar bra i en mustig gryta, till exempel högrev, innanlår och färdiga grytbitar som du köper i din lokala matbutik.
Om du inte vill använda nötkött så funkar det toppen att göra köttgryta på älg, lamm eller gris. Med älg får du en viltgryta med otroligt rik smak. Kanske passar det extra bra på hösten när jaktsäsongen är igång?
Goda grönsaker i köttgrytan
I mitt recept har jag använt mig av grönsaker såsom champinjoner, gul lök, paprika och purjolök. Du kan byta ut dem om du vill, jag brukar ofta ha i morötter istället. Med det här receptet ville jag dock inte flörta så mycket med en klassisk kalops, utan göra en annan typ av köttgryta.
Om du vill ha tips på fler goda grytor så kan du läsa det här inlägget: Höstmat - 7 recept på smakrika grytor
Näringsvärde
Min mustiga köttgryta räcker till åtta portioner. Här får du gott om såväl fett som protein. Med över 300 gram protein och 412 gram fett kommer du garanterat att bli mätt. Givetvis använder jag fullfet grädde för att höja fetthalten i grytan.
Något som Kostbevakningen inte visar är alla näringsämnen som grädde, kött och grönsaker innehåller. Här får du gott om viktiga vitaminer och mineraler i en hälsosam gryta som värmer året om.
Inte riktigt den middag du sökte efter? Spana in mina andra middagstips i så fall.
Ett tips på tillbehör är att göra Blomkålsris till. Perfekt substitut istället för vanligt ris.
Om det är så att du vill göra en god gryta med kyckling istället, så måste du spana in mitt recept på en fräsch och god kycklinggryta.
Skär upp köttet i tärningar i en storlek som du tycker om. Jag brukar hålla mig till cirka 3x3 cm.
Bryn köttet i lite smör. Salta och peppra.
Tänk på att bryna köttet i omgångar, så att du inte gör allt på en gång.
Lägg köttet i en större gryta.
Häll på vin, vatten, tamarisoja, kalvfond, rosmarin och lagerblad.
Låt allt koka upp och låt sedan köttet stå och puttra på medelhög värme i cirka en timme, tills det att köttet nästan är helt mört.
Här måste du testa dig fram, för det är olika lång koktid på olika kött. Är köttet inte mört nog, så måste du låta det koka längre.
Tillsätt grädden och koka upp. Låt puttra 10-15 minuter till.
Skär ner grönsakerna och fräs dom i lite smör.
Tillsätt dom i grytan och låt koka med 5-10 minuter.
Red av med arrowrot som du först blandar ut i lite kallt vatten och sedan tillsätter lite i taget under omrörning tills du har en lagom konsistens.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär upp köttet i tärningar i en storlek som du tycker om. Jag brukar hålla mig till cirka 3x3 cm.
Bryn köttet i lite smör. Salta och peppra.
Tänk på att bryna köttet i omgångar, så att du inte gör allt på en gång.
Lägg köttet i en större gryta.
Häll på vin, vatten, tamarisoja, kalvfond, rosmarin och lagerblad.
Låt allt koka upp och låt sedan köttet stå och puttra på medelhög värme i cirka en timme, tills det att köttet nästan är helt mört.
Här måste du testa dig fram, för det är olika lång koktid på olika kött. Är köttet inte mört nog, så måste du låta det koka längre.
Tillsätt grädden och koka upp. Låt puttra 10-15 minuter till.
Skär ner grönsakerna och fräs dom i lite smör.
Tillsätt dom i grytan och låt koka med 5-10 minuter.
Red av med arrowrot som du först blandar ut i lite kallt vatten och sedan tillsätter lite i taget under omrörning tills du har en lagom konsistens.
Anita says:
Ser supergott ut.
Själv skulle jag nog välja Karl- Johan svamp istället för champinjoner. Lite mustigare i en höstgryta. Bara ett förslag. Tack för goda recept.
Gjorde nyss din Korv stroganoff o den va jättegod. Tog lite med Cayennepeppar.