Krämig Broccolisallad

Krämig broccolisallad är ett helt fantastiskt substitut till både potatissalladen och grönsalladen. Den är både god, mättande och väldigt tillfredställande. Helt enkelt allt man vill ha i ett tillbehör. Det bästa är att receptet i stort sett innehåller saker man alltid har hemma, så det är en enkel ”go-to-rätt” i vardagen.
Den här broccolisalladen går utmärkt att förvara ett par dagar i kylskåpet. Du kan därför förbereda den kvällen innan det vankas gäster. Du kan dessutom göra en större sats och servera under hela veckan. Solrosfrön blir dock degiga i kylskåpet, så ha alltid på dem direkt innan serveringen.
Servera en krämig broccolisallad till kötträtter
En krämig broccolisallad är ett utmärkt tillbehör till de flesta kötträtter. Det spelar ingen roll om du ska servera en grillad köttbit eller en stekt korv till. Den här salladen kan göra även den enklaste måltiden riktigt lyxig.
Du kan servera salladen både till vardagens lunch och middag och på ett festligare buffébord. På midsommarens eller kalasets buffé utgör den en riktigt härlig färgklick och dessutom är den enkel att förbereda dagen innan. Salladen kommer dessutom att tilltala såväl LCHF-anhängare som andra hungriga matentusiaster.
Något som är extra gott är att strö krispig bacon över salladen. Då får du en extra sälta som ligger bra i munnen och smaken blir otroligt god. Dessutom får du in ännu mer krispighet i maten. Även mandlar är en perfekt ingrediens som ger både smak och tuggmotstånd. Rosta gärna mandlarna lite innan du har i dem i salladen.
Med ingredienser du redan har hemma
Broccolisalladen innehåller ingredienser som de flesta redan har hemma. Låt dig därför inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Det här är en sallad som är enkel att slänga ihop när du vill ha ett gott tillbehör. Att den dessutom är LCHF-vänlig är ett stort plus i kanten.
Färsk broccoli, vitkål och salladslök utgör basen i salladen. Här har du både krispighet och många näringsämnen. Själva krämigheten kommer från en röra bestående av äkta majonnäs och fullfet crème fraiche. Då får du dessutom rejält med nyttigt fett i salladen.
Näringsvärde
Som du förstår så innehåller den här broccolisalladen många näringsämnen. Broccoli och vitkål är två LCHF-vänliga ovanjordgrönsaker. De innehåller mycket fibrer, C-vitamin, kalcium och annat som är bra för din hälsa. Det bästa av allt är dock att de inte bara är goda utan de har även ett lågt kolhydratinnehåll.

Du får gott om fett från salladens krämiga grund bestående av crème fraiche och majonnäs. Välj äkta och fullfeta produkter för att få en så hög halt som möjligt. Du ser hela näringsvärdet på bilden från Kostbevakningen.
Ingredienser
- 350 g färsk broccoli
- 100 g finstrimlad vitkål
- 2 st små salladslökar
- Finhackad gräslök
- 150 g majonnäs
- 50 g crème fraiche
- 1 msk rödvinsvinäger
- Limesaft från 1/2 lime
- 0,5 msk Sukrin gold
- salt
- nymalen svartpeppar
- Solroskärnor
Instructions
- Blanda majonnäs, creme fraiche, rödvinsvinäger, sukrin gold, limesaften, salt och peppar i en bunke.
- Skär broccolibuketter i mindre bitar och finstrimla vitkålen. (Du kan också skala stjälken på broccolin och använda i salladen, det blir jättegott – det gör du bäst med kniv.)
- Skiva salladslöken eller rödlöken tunt och finhacka gräslöken.
- Blanda grönsaker och örterna med dressingen.
- Garnera med solrosfrön vid servering.
- Serveringsförslag: Snitta och stek upp några Bratwurst som du serverar till för middag på 10 min.
- Tips! Salladen går utmärkt att förvara ett par dagar i kylen (men solrosfröna blir degiga så alltid ha på de rätt innan servering).