Krämig pumpasoppa
När hösten kommer så hittar du billiga pumpor i affären. Varför inte passa på att koka ihop en slät, gyllengul pumpasoppa med mild smak som passar hela familjen? Jag har knåpat ihop ett enkelt recept med få ingredienser som verkligen tar vara på pumpornas goda smak. Dessutom är det givetvis LCHF-vänligt!
Receptet är enkelt att förbereda och de flesta ingredienser har du redan hemma i kylskåpet och skafferiet. Eftersom soppan sköter sig själv när den står och puttrar på spisen så hinner du umgås lite extra med familjen.
Smakrik pumpasoppa
Min smakrika pumpasoppa har några få utvalda ingredienser. Alla matchar den nötaktiga smak som de flesta pumpor har. Det här kan vara något av det godaste du serverar under höstens kyliga dagar!
Smaksättningen består bland annat utav örtsalt, vitlök och pressad citron. All schalottenlök och smöret ger också god smak till soppan. För att inte tala om grädden. Använd gärna fullfet grädde så att du får upp fetthalten i soppan. Då blir den extra LCHF-vänlig och mättande.
Vilken pumpa ska jag använda?
Vilken pumpa är egentligen bäst att använda till en god pumpasoppa? Svaret är att det inte finns något som är rätt eller fel här. Du kan helt enkelt testa dig fram och se vilken pumpa du tycker bäst om. De flesta sorter passar nämligen utmärkt att göra en krämig soppa av.
I det här receptet har jag använt en pumpasort som heter Black Forest. Det är en liten mörkgrön pumpa som har djuporanget fruktkött. Den har en kraftig och söt smak som verkligen kommer till sin rätt i soppan. Varför inte testa butternutpumpa, muscatpumpa eller den klassiska Halloween-pumpan (även kallad jättepumpa).
Vad ska jag servera till pumpasoppan?
Om du vill få upp proteinhalten så kan jag rekommendera att du serverar pumpasoppa med baconkrisp. Den krispiga konsistensen och sälta som knaperstekt bacon bidrar med gifter sig verkligen med pumpasmaken.
Många tycker om att strö över lite pumpafrön för att få in krisp i soppan. Pumpafrön har visserligen 46 % fett, men även 12 % kolhydrater. Det är alltså inget för dig som äter en striktare kost.
Annars kan man göra det väldigt enkelt och bara ringla lite god olivolja över och sedan toppa med riven parmesanost. Det räcker långt!
Näringsvärde för min pumpasoppa
Pumpor har ett högt näringsvärde och är laddade med C-vitamin, A-vitamin och andra viktiga vitaminer och mineraler. Din kropp får sig därför en rejält näringsboost när du äter pumpasoppa på hösten.
En bild från Kostbevakningen visar vad soppan har för näringsvärde sett till protein, fett och kolhydrater.
Pumpasoppan är snål på proteiner, men desto mer givmild när det kommer till fett. Tack vare den fullfeta grädden får du i dig strax under 30 gram fett per portion. Soppan innehåller 9 kolhydrater per portion, vilket gör den LCHF-vänlig om du inte äter en strikt kost.
Ingredienser
- 500 g pumpa, skalad och urkärnad
- 40 g schalottenlök
- 5 g vitlök (cirka 2 klyftor)
- 5 dl vatten
- 3 dl grädde
- 2 tsk örtsalt (cirkamått)
- nymalen svartpeppar
- 100 g smör
- Lite pressad citron (kan uteslutas)
Instruktioner
- Skär pumpan i bitar (3×3 cm). Skär ner lök och vitlök i mindre bitar.
- Fräs grönsakerna i 1/3 av smöret tills det börjar bli lite mjukt.
- Slå på vatten och hälften av örtsaltet. Låt sjuda i cirka 15 minuter tills det att pumpan är mjuk.
- Ställ på spisen igen och låt puttra några minuter till. Eventuellt behöver du späda ut soppan med lite mer vatten för att få rätt konsistens.
- Runda av med en liten skvätt nypressad citron för att få lite syra precis innan servering.
- Servera med t ex en nybakad bagel.