Just rättika är en sådan grönsak som är perfekt att använda istället för potatis och denna rättikagratängen är verkligen kanon som alternativ till en vanlig potatisgratäng.
Rättika innehåller väldigt mycket mindre kolhydrater vilket gör det perfekt för dig som äter lchf, keto eller bara vill minska ner på mängden kolhydrater.
Recept och bild: Peggy Dausch
Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.
Skala och skiva löken.
Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av.
Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.
Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan.
Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.
Ta ut och servera med en bit kött.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.
Skala och skiva löken.
Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av.
Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.
Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan.
Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.
Ta ut och servera med en bit kött.
Paula Eriksson says:
Älskar den och när vi har god biff till, blir middagen perfekt 👌
Ewa Anderholm says:
Supergott, vi åt med tjälknöl. Mycket godare än andra vanlig potatisgratäng. Vi har gjort Janssons frestelse också efter samma recept men då utan vitlök
Lisbeth Palm says:
Jättegod gratäng till en köttbit