Krämig rättikagratäng

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 10 röster - Betygsätt

Just rättika är en sådan grönsak som är perfekt att använda istället för potatis och denna rättikagratängen är verkligen kanon som alternativ till en vanlig…

Läs mer 2 kommentarer Skriv ut
Krämig rättikagratäng
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 10 minTotalt1 tim 25 min

Beskrivning - Information

Just rättika är en sådan grönsak som är perfekt att använda istället för potatis och denna rättikagratängen är verkligen kanon som alternativ till en vanlig potatisgratäng.
Rättika innehåller väldigt mycket mindre kolhydrater vilket gör det perfekt för dig som äter lchf, keto eller bara vill minska ner på mängden kolhydrater.

Recept och bild: Peggy Dausch

Ingredienser

Mängd3 Portioner
 500 g Rättika (skalad och skivad i tunna skivor)
 2 Gula lökar
 4 Vitlöksklyftor (hackade/rivna/pressade)
 3 deciliter Smetana
 3 deciliter Grädde
 200 g Cream cheese
 Svartpeppar
 Salt
 3 deciliter Smakrik riven ost

Gör så här:

1

Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.

2

Skala och skiva löken.

3

Blanda smetana, grädde, cream cheese, vitlök och salt och peppar i en bunke.

4

Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av.

5

Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.

6

Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan.
Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.

7

Ta ut och servera med en bit kött.

Krämig rättikagratäng

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.2 / 5. Antal röster: 10

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 500 g Rättika (skalad och skivad i tunna skivor)
 2 Gula lökar
 4 Vitlöksklyftor (hackade/rivna/pressade)
 3 deciliter Smetana
 3 deciliter Grädde
 200 g Cream cheese
 Svartpeppar
 Salt
 3 deciliter Smakrik riven ost

Instruktioner

1

Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.

2

Skala och skiva löken.

3

Blanda smetana, grädde, cream cheese, vitlök och salt och peppar i en bunke.

4

Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av.

5

Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.

6

Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan.
Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.

7

Ta ut och servera med en bit kött.

Krämig rättikagratäng

Krämig rättikagratäng

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

  • Ewa Anderholm says:

    Supergott, vi åt med tjälknöl. Mycket godare än andra vanlig potatisgratäng. Vi har gjort Janssons frestelse också efter samma recept men då utan vitlök

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida