Kyckling med rosmarin och citron
Jag var så himla sugen på någon god kycklingrätt som inte är så himla “tung” och mastig och kom fram till denna goda kyckling med rosmarin och citron.
Ett recept som kommer att ätas många gånger här hemma, speciellt med tanke på att vi har börjat minska ner på mejerier, förutom smör då, för smör kan man inte vara utan!
Jag valde att använda mig av kycklingfilé, men detta kan du göra med minutfiléer, kycklinglårfilé eller med kycklinginnerfilé om du vill.
För dig som inte tycker om rosmarin, så går det nog lika bra med timjan, men det var faktiskt otroligt gott med rosmarin och citron i denna rätten.
Servera med lite blomkålsris, eller kanske lite vitkålsgratäng? En god kall vitlökssås passar jättebra till dessutom.
Ingredienser
- 800 g Kycklingfilé
- 100 g Gul lök
- 0,5 dl Olivolja
- 4 st Vitlöksklyftor
- 2 st Citroner
- 1 dl Kycklingfond
- 1 msk Torkad rosmarin
- salt
- nymalen svartpeppar
- 50 g Smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Om du har kycklingfilé, så ska du skära ner filéerna längs mitten, så att du får två stycken platta filéer. Tänk minutfilé.
- Värm en stekpanna och bryn kycklingen i lite olja. Salta och peppra.Dom ska bara få lite färg och så vill man stänga porerna på köttet.
- Under tiden som du steker kycklingen så kan du skiva löken, hacka vitlöken och riva zesten av en halv citron.
- Lägg i kycklingen i ugnsformen och vänd runt den så att den får sås överallt.
- Ställ in formen i ugnen i cirka 15 minuter.
- När det gått 15 minuter så tar du ut formen och lägger på några skivor citron och klickar ut smöret.Ställ in igen i cirka 10-15 minuter tills det att kycklingen är genomstekt.
- Ta ut och pressa lite citron över och servera direkt.
Jag tycker receptet verkar jättegott men man kan inte först steka en tunn file runt om. Sedan ugnssteka 15 min. Därefter igen 10-15 min. Det är alldeles för lång tid. Den blir helt torrschampo överstekt. Men jag gillar verkligen dina recept
Jag lova dig att det går alldeles utmärkt att göra så. 🙂