Kyckling tikka masala

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

En klassisk chicken tikka masala är indisk mat med massor av goda smaker. Här får du en rejäl smakbomb som imponerar på alla i familjen.…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Kyckling tikka masala | LCHF-arkivet
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse1 tim 10 minTillagning30 minTotalt1 tim 40 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

En klassisk chicken tikka masala är indisk mat med massor av goda smaker. Här får du en rejäl smakbomb som imponerar på alla i familjen. Maträtten är dessutom inte alls svår att tillaga hemma. Genom att göra allting från grunden får du en smakrik gryta med spännande ingredienser.

Innehållsförteckning

  1. LCHF-vänligt recept på tikka masala
  2. Vilken kyckling ska jag välja?
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Det här receptet är anpassat för dig som äter LCHF. Det innehåller en lite mindre mängd kolhydrater eftersom sockret som annars finns i såsen har ersatts av sötningsmedel. På så vis minskar kolhydratsnivån samtidigt som den goda balansen mellan kryddor och sötma finns kvar.

Recept och bild: Alla goda ting

LCHF-vänligt recept på tikka masala

En riktigt god tikka masala har gott om smakrika ingredienser som sätter den indiska touchen på denna maträtt. I receptet finns det därför gott om vitlök, ingefära, koriander, cayennepeppar och spiskummin. Dessutom innehåller den krämiga såsen yoghurt som bas istället för grädde.

Servera gärna din kyckling tikka masala med lite blomkålsris eller ett gott blomkålsmos. Det blir en perfekt bas eftersom blomkål har en relativt neutral smak. Vill du ha ett gott bröd till så kan du testa att göra ett glutenfritt LCHF-vänligt naanbröd.

Vilken kyckling ska jag välja?

För denna goda LCHF tikka masala med kyckling ska du välja en kycklingdel som inte innehåller några ben. Det passar nämligen inte den såsiga maträtten. Välj istället kycklinglårfilé eller bröstfilé. För extra mycket smak och fett är kycklinglårfilé det bästa alternativet. Bröstfilé är det magraste alternativet, vilket minskar fetthalten i maten.

Näringsvärde

En bild från Kostbevakningen visar vilket näringsvärde detta goda LCHF-recept för tikka masala har. Låt oss ta en titt.

Näringsvärden för detta receptet på Tikka masala.

Receptet räcker till fyra portioner. Det innebär att varje portion innehåller 57 gram protein, 10 gram fett och 5,5 gram kolhydrater. Eftersom fettnivån är låg är det bra att addera lite extra fett på tallriken, kanske i form utav avokado.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
Kycklingen
 1 kg Benfri kycklingKycklinglårfilé, bröstfilé eller annan benfri kyckling.
 3 deciliter Yoghurt, naturell
 0,75 tsk Spiskummin
 0,50 tsk Cayennepeppar
 1 msk Hackad färsk koriander
 2 krm Salt
 1 cm färsk ingefära, fint riven
 2 msk Rapsolja, neutral
Såsen
 150 g Gul lökCirka två stycken.
 1 cm färsk ingefära, fint riven
 2 msk Tomatpuré
 2,50 deciliter Passerade tomater
 2 msk Garam masala
 2 tsk Sötning
 3 deciliter Grädde
 3 stänk TabascoEller annan stark chilisås.
 SaltEfter smak.
 Svartpeppar, nymalenEfter smak.
 Olja till stekning

 

Gör så här:

Förberedelse av kycklingen
1

Blanda spiskummin, cayennepeppar, hackad koriander och salt i en liten skål och massera in detta i kycklingen. Lägg kycklingen i en bunke och låt den ligga kallt i ca 1 timme.

2

Blanda under tiden ihop yoghurt med olja samt fint riven vitlök och ingefära.

3

När det gått en timme och kycklingen har fått ligga och kryddas kan du sätta igång ugnen på 175°C (varmluft).

4

Doppa varje kycklingbit i yoghurten och lägg på ett ugnsgaller.
Det gör inget som det är rätt så tjockt med yoghurt, det är gott!

5

Ställ in kycklingen i ugnen och sätt in en plåt under så att du slipper få en massa dropp i botten av ugnen.
Låt stå i ugnen tills det att kycklingen är klar, cirka 15 minuter.

Såsen
6

Finhacka gul lök och vitlök. Fräs detta i olja i en kastrull tills dess att det mjuknat.

7

Tillsätt ingefära, tomater, och övriga kryddor och fräs ett par minuter, rör om så att inget bränns.

8

Tillsätt grädden och låt såsen puttra i ca 10 minuter.

9

Ta ut kycklingen ur ugnen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner kycklingen i såsen och ge det hela ett uppkok. Smaka av och servera.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Kycklingen
 1 kg Benfri kycklingKycklinglårfilé, bröstfilé eller annan benfri kyckling.
 3 deciliter Yoghurt, naturell
 0,75 tsk Spiskummin
 0,50 tsk Cayennepeppar
 1 msk Hackad färsk koriander
 2 krm Salt
 1 cm färsk ingefära, fint riven
 2 msk Rapsolja, neutral
Såsen
 150 g Gul lökCirka två stycken.
 1 cm färsk ingefära, fint riven
 2 msk Tomatpuré
 2,50 deciliter Passerade tomater
 2 msk Garam masala
 2 tsk Sötning
 3 deciliter Grädde
 3 stänk TabascoEller annan stark chilisås.
 SaltEfter smak.
 Svartpeppar, nymalenEfter smak.
 Olja till stekning

Instruktioner

Förberedelse av kycklingen
1

Blanda spiskummin, cayennepeppar, hackad koriander och salt i en liten skål och massera in detta i kycklingen. Lägg kycklingen i en bunke och låt den ligga kallt i ca 1 timme.

2

Blanda under tiden ihop yoghurt med olja samt fint riven vitlök och ingefära.

3

När det gått en timme och kycklingen har fått ligga och kryddas kan du sätta igång ugnen på 175°C (varmluft).

4

Doppa varje kycklingbit i yoghurten och lägg på ett ugnsgaller.
Det gör inget som det är rätt så tjockt med yoghurt, det är gott!

5

Ställ in kycklingen i ugnen och sätt in en plåt under så att du slipper få en massa dropp i botten av ugnen.
Låt stå i ugnen tills det att kycklingen är klar, cirka 15 minuter.

Såsen
6

Finhacka gul lök och vitlök. Fräs detta i olja i en kastrull tills dess att det mjuknat.

7

Tillsätt ingefära, tomater, och övriga kryddor och fräs ett par minuter, rör om så att inget bränns.

8

Tillsätt grädden och låt såsen puttra i ca 10 minuter.

9

Ta ut kycklingen ur ugnen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner kycklingen i såsen och ge det hela ett uppkok. Smaka av och servera.

Kyckling tikka masala
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida