Är du på jakt efter ett underbart gott kycklingrecept? Då ska du testa att göra min kyckling under täcke. Det är en enkel vardagsrätt med enkla smaker som går snabbt att tillaga. Dessutom är den enkel att kombinera med goda tillbehör.
Innehållsförteckning
- Recept på kyckling - Få till en perfekt sås
- Vilken kyckling ska jag välja till receptet?
- Tillbehör till kyckling
- Ingredienser
- Instruktioner
Kyckling under täcke är en variant på ett annat recept på min sida som är otroligt gott och enkelt att göra, nämligen Torsk under täcke. Sist jag lagade den rätten så tänkte jag att det måste bli lika välsmakande med kyckling, så jag var tvungen att testa och tweakade receptet lite. Resultatet blev ett kyckling recept som nu är en uppskattad favorit i familjen!
Kycklingrecept - Få till en perfekt sås!
När jag bytte ut torsk mot kyckling så blev resultatet riktigt gott och bra. Enkla kyckling recept är standard i vårt kök och nu ska jag berätta mer om den lena såsen.
I det här receptet på kyckling har jag gjort såsen på smetana och grädde. Det blir en mycket mättande och gräddig sås. Om du inte har smetana hemma så kan du använda crème fraiche istället.
Till kryddningen har jag använt kryddsättning som de flesta har hemma. Det är därför det här är en perfekt vardagsrätt. Du behöver hela enkelt inte köpa hem en massa ingredienser.
Purjolök, dijonsenap, vitlök och riven ost bidrar alla till den goda smaken. Välj gärna en smakrik ost med hög fetthalt för att LCHF-optimera receptet så mycket som möjligt.
Vilken kyckling ska jag välja till receptet?
I mitt kyckling recept har jag valt att använda kycklinglårfilé. Det är nämligen en styckdel som är otroligt saftig och mör. Eftersom delen innehåller mycket fett så är den dessutom optimal för LCHF. Kyckling tenderar annars att vara en fettsnål proteinkälla.
Om du inte har någon kycklinglårfilé hemma så kan du även använda kycklingfilé som du strimlar. Då ändras dock näringsvärdet och maträttens fettnivå minskar.
Tillbehör till kyckling
Normalt sett kanske man skulle vilja servera ris till ett sånt här krämigt kycklingrecept, men det funkar ju inte så bra för oss som äter lchf eller keto. Men, det går ju att göra till exempel blomkålsris.
Jag serverade lite smörstekt vitkål till kycklingen, men man kan lika gärna göra ett gott blomkålsmos till om man vill, eller bara lite smörstekta grönsaker. Smörstekt broccoli, paprika, lök och zucchini blir mycket gott till kyckling. Här är det bara fantasin som sätter stopp! Eftersom det här receptet på kyckling har en klassisk smak så passar de flesta tillbehör riktigt bra till rätten.
Jag rekommenderar dig att dessutom servera en härlig, fräsch sallad till maten för att få lite krispighet.
Näringsvärden
Ett kycklingrecept innehåller alltid hög proteinnivå och det här får dessutom en extra skjuts av all god ost. Det samma gäller för fettnivån där alla mejeriprodukter och osten bidrar stort.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Maträtten är perfekt för dig som äter både strikt och liberal LCHF. Den innehåller nämligen bara runt 5,5 gram kolhydrater per portion. Hur många kolhydrater hela måltiden innehåller beror på vilka slags tillbehör du väljer.
Skär upp kycklingen i mindre bitar.
Bryn de i lite olja+smör så de får lite färg. Krydda med lite örtsalt och svartpeppar.
Lägg upp kycklingen i en ugnsfast form.
Strimla purjolöken och lägg ovanpå.
Blanda ihop resterande ingredienser till en smet och fördela över kycklingen.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter tills allt har fått en fin gyllene färg.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär upp kycklingen i mindre bitar.
Bryn de i lite olja+smör så de får lite färg. Krydda med lite örtsalt och svartpeppar.
Lägg upp kycklingen i en ugnsfast form.
Strimla purjolöken och lägg ovanpå.
Blanda ihop resterande ingredienser till en smet och fördela över kycklingen.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter tills allt har fått en fin gyllene färg.
Christoffer says:
Ganska ny på LCHF och har, precis som många andra, problem med tillbehör. Vad serverar du detta med? En grönsallad bara?
Sandra says:
Så här står det i texten
“Jag serverade det hela med lite smörstekt vitkål, men man kan lika gärna göra t ex blomkålspuré till om man vill, eller bara lite smörstekta grönsaker.”
Margarehta Burström says:
Hej. Är intreserad av receptet men gillar inte senap i mat kan man utesluta det helt eller ersätt med annat?
LCHF-arkivet says:
Ja, du kan utesluta det… det är en smaksättare. Men, kanske tillsätta pepparrot istället?
Urban says:
Otroligt gott var detta. Skrev ut receptet så man har det kvar till fröer gånger.
Urban says:
Otroligt gott var detta. Skrev ut receptet så man har det kvar till fler gånger.
LCHF-arkivet says:
Men vad kul att höra! Tack för återkopplingen.