Kycklinggratäng med västerbottenost och bacon
Är du sugen på en god kycklinggratäng med västerbottensost och bacon? Då har jag det ultimata LCHF-receptet för dig. Godare än så här kan det nämligen inte bli. Min kycklinggratäng är både matig och krämig. Dessutom passar den till mängder av härliga tillbehör i form utav ovanjordgrönsaker.
Innehållsförteckning
- Kycklinggratäng med västerbottensost och bacon
- Därför ska du använda västerbottensost
- Tillbehör till gratängen
- Näringsvärde
- Ingredienser
- Instruktioner
Denna kycklinggratäng med Västerbottensost och bacon är en lättlagad rätt och så god om man gillar kyckling och den underbara västerbottensosten till det. Gratängen innehåller relativt få ingredienser och jag vågar lova att den passar allas smaklökar. Ställ fram den här på middagsbordet så blir det garanterat en succé!
Kycklinggratäng med västerbottensost och bacon
En riktigt fet och mättande kycklinggratäng med få kolhydrater, det är varje LCHF:ares dröm. Genom att använda ingredienser såsom västerbottensost, bacon och vispgrädde i maträtten får du snabbt upp fetthalten. Allt detta fett bidrar dessutom till den otroligt god smaken och väger upp för de mer fettsnåla bröstfiléerna.
Ännu mer smak kommer från kycklingfond, lök och basilika. Tillsammans bildar alla ingredienser en otroligt rik smakkombination. Välj själv om du vill servera kyckling gratängen till vardags eller fest! Eftersom den bara behöver stå inne i ugnen i 20 minuter blir den snabbt klar att serveras.
Därför ska du använda västerbottensost
Ost som ost kanske du tänker, men i det här receptet är det viktigt att du använder just västerbottensost! Den här goda osten har nämligen smakegenskaper som är viktiga för rättens helhet.
Västerbottensost är en klassisk hårdost med svenskt ursprung och en stark smakkaraktär. Dess karaktäristiska smak är både salt, bittersöt, krämig och aromatisk. Det blir helt enkelt en helt annan rätt om du ersätter den med en annan ostsort.
Om du av någon anledning inte vill eller kan använda Västerbottensost, så funkar det även med en lagrad cheddar eller vällagrad prästost.
Tillbehör till kycklinggratängen
En riktigt god kycklinggratäng kan ofta serveras precis som den här. Många är mer än nöjda med protein och en fettrik sås på tallriken. Det finns dock mängder med goda tillbehör att servera till gratängen om du vill ha något mer.
Servera gärna gratängen med en fräsch och krispig grönsallad. Välj kolhydratssnåla ovanjordgrönsaker och salladsblad. Du kan även välja att servera den med en krispig kålsallad eller en mer krämig coleslaw. Det mesta passar till de goda smakerna så välj det du är mest sugen på.
Du kan även servera broccoli, blomkål (i form av blomkålsris), grön sparris eller zucchini till gratängen. Välj själv om du vill koka, ånga, steka eller grilla grönsakerna i ugnen. Oavsett hur du tillagar dem passar de utmärkt som ett näringsrikt tillbehör.
Näringsvärde
Låt oss ta en titt på kycklinggratängens näringsvärde. Det ser nämligen riktigt bra ut för dig som äter LCHF. Det här är därför en rätt som du kan servera ofta utan att behöva oroa dig för kolhydratsinnehållet.
Receptet är till för fyra portioner. Enligt Kostbevakningens beräkning innebär det 51,5 gram protein, 57,5 gram fett och 7 gram kolhydrater per portion. Det är perfekt för dig som äter både strikt och mer liberal kost!
Ingredienser
- 600 g Kycklingfilé
- 1 msk Smör
- 1 st Gul lök
- 140 g Bacon
- 150 g Riven västerbottenost
- 3 dl Vispgrädde
- 1 msk Kycklingfond
- 1 dl Strimlad färsk basilika eller fryst går bra
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala, dela och skiva löken. Strimla baconet och stek det mjukt. Lägg i löken och stek den ett par minuter. Lägg fräset över kycklingen.
- Blanda ost, grädde, fond och basilika, och häll i formen. Tillaga i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20 minuter