Kycklinggratäng med västerbottenost och bacon

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 8 röster - Betygsätt

Är du sugen på en god kycklinggratäng med västerbottensost och bacon? Då har jag det ultimata LCHF-receptet för dig. Godare än så här kan det…

Läs mer 1 kommentarer Skriv ut
Kycklinggratäng med västerbottenost och bacon
ANNONS
Profilbild för LasseSkapareLasse
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Är du sugen på en god kycklinggratäng med västerbottensost och bacon? Då har jag det ultimata LCHF-receptet för dig. Godare än så här kan det nämligen inte bli. Min kycklinggratäng är både matig och krämig. Dessutom passar den till mängder av härliga tillbehör i form utav ovanjordgrönsaker.

Innehållsförteckning

  1. Kycklinggratäng med västerbottensost och bacon
  2. Därför ska du använda västerbottensost
  3. Tillbehör till gratängen
  4. Näringsvärde
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Denna kycklinggratäng med Västerbottensost och bacon är en lättlagad rätt och så god om man gillar kyckling och den underbara västerbottensosten till det. Gratängen innehåller relativt få ingredienser och jag vågar lova att den passar allas smaklökar. Ställ fram den här på middagsbordet så blir det garanterat en succé!

Kycklinggratäng med västerbottensost och bacon

En riktigt fet och mättande kycklinggratäng med få kolhydrater, det är varje LCHF:ares dröm. Genom att använda ingredienser såsom västerbottensost, bacon och vispgrädde i maträtten får du snabbt upp fetthalten. Allt detta fett bidrar dessutom till den otroligt god smaken och väger upp för de mer fettsnåla bröstfiléerna.

Ännu mer smak kommer från kycklingfond, lök och basilika. Tillsammans bildar alla ingredienser en otroligt rik smakkombination. Välj själv om du vill servera kyckling gratängen till vardags eller fest! Eftersom den bara behöver stå inne i ugnen i 20 minuter blir den snabbt klar att serveras.

Därför ska du använda västerbottensost

Ost som ost kanske du tänker, men i det här receptet är det viktigt att du använder just västerbottensost! Den här goda osten har nämligen smakegenskaper som är viktiga för rättens helhet.

Västerbottensost är en klassisk hårdost med svenskt ursprung och en stark smakkaraktär. Dess karaktäristiska smak är både salt, bittersöt, krämig och aromatisk. Det blir helt enkelt en helt annan rätt om du ersätter den med en annan ostsort.

Om du av någon anledning inte vill eller kan använda Västerbottensost, så funkar det även med en lagrad cheddar eller vällagrad prästost.

Tillbehör till kycklinggratängen

En riktigt god kycklinggratäng kan ofta serveras precis som den här. Många är mer än nöjda med protein och en fettrik sås på tallriken. Det finns dock mängder med goda tillbehör att servera till gratängen om du vill ha något mer.

Servera gärna gratängen med en fräsch och krispig grönsallad. Välj kolhydratssnåla ovanjordgrönsaker och salladsblad. Du kan även välja att servera den med en krispig kålsallad eller en mer krämig coleslaw. Det mesta passar till de goda smakerna så välj det du är mest sugen på.

Du kan även servera broccoli, blomkål (i form av blomkålsris), grön sparris eller zucchini till gratängen. Välj själv om du vill koka, ånga, steka eller grilla grönsakerna i ugnen. Oavsett hur du tillagar dem passar de utmärkt som ett näringsrikt tillbehör.

Näringsvärde

Låt oss ta en titt på kycklinggratängens näringsvärde. Det ser nämligen riktigt bra ut för dig som äter LCHF. Det här är därför en rätt som du kan servera ofta utan att behöva oroa dig för kolhydratsinnehållet.

En tabell med alla ingredienser för denna kycklinggratängen och dess näringsvärden.

Receptet är till för fyra portioner. Enligt Kostbevakningens beräkning innebär det 51,5 gram protein, 57,5 gram fett och 7 gram kolhydrater per portion. Det är perfekt för dig som äter både strikt och mer liberal kost!

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 msk Smör
 1 st Gul lök
 140 g Bacon
 150 g Riven västerbottenost
 3 deciliter Vispgrädde
 1 msk Kycklingfond
 1 dl Strimlad färsk basilika eller fryst går bra

 

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 200°.

2

Dela kycklingfiléerna på längden. Salta, peppra och bryn kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg filéerna i en ugnsform.

3

Skala, dela och skiva löken. Strimla baconet och stek det mjukt. Lägg i löken och stek den ett par minuter. Lägg fräset över kycklingen.

4

Blanda ost, grädde, fond och basilika, och häll i formen. Tillaga i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20 minuter

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 8

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 msk Smör
 1 st Gul lök
 140 g Bacon
 150 g Riven västerbottenost
 3 deciliter Vispgrädde
 1 msk Kycklingfond
 1 dl Strimlad färsk basilika eller fryst går bra

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 200°.

2

Dela kycklingfiléerna på längden. Salta, peppra och bryn kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg filéerna i en ugnsform.

3

Skala, dela och skiva löken. Strimla baconet och stek det mjukt. Lägg i löken och stek den ett par minuter. Lägg fräset över kycklingen.

4

Blanda ost, grädde, fond och basilika, och häll i formen. Tillaga i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20 minuter

Kycklinggratäng med västerbottenost och bacon

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida