Hoppa till innehåll
Open navigation

Kycklinggryta Garam masala

4,89 av 9 röster
Sparat av: st
Kycklinggryta Garam masala

Ok, handen på hjärtat så kan nog en god och enkel kycklinggryta vara en av de absolut mest lagade rätterna hemma hos oss, i olika former och smaker.

Om man kikar på statistiken bland mina recept här på sidan, så ligger denna kycklinggrytan med smaker av garam masala riktigt högt upp på listan, och det är inte så konstigt då det är en så otroligt lättlagad rätt som ändå smakar bra.

Detta receptet är bara ett tips på en gott recept med kyckling och jag länkar även till andra goda grytor längre ner i receptet om du hellre vill testa något annat. Men, tycker du om smakrik mat som har influenser från andra länder, då är detta något du ska testa.

Innehållsförteckning

 1. Varför så populärt
 2. Om detta receptet
 3. Köksutrustning som används
 4. Andra goda kycklingrecept
 5. Näringsvärden
 6. Ingredienser
 7. Instruktioner – Gör så här

Varför är kycklinggryta så populärt?

Jag har givetvis inte något direkt svar på varför kycklinggryta är så otroligt populärt, men jag kan killgissa lite.

Just kycklinggryta är ett ord som söks väldigt mycket på Google och anledningarna är nog många.

1. Det är otroligt snabbt att laga.
2. Kycklinggryta kan du göra som storkok, dvs du lagar mat till många eller till många måltider. Perfekt mat att ha med sig som lunchlåda dagen efter.
3. Kyckling är ett kött som ofta går att få tag i rätt billigt, vilket gör att man ofta har det hemma.
4. Att göra en gryta av kyckling förhindrar kycklingen från att upplevas torr.
5. Det går att variera en kycklinggryta i all oändlighet. Smakbilderna är helt öppna.

Lite mer om detta kycklingreceptet

Detta är ett recept som är anpassat för att passa många. Det är ett ketorecept, lchfrecept, det är glutenfritt och det går att göra mejerifritt om man vill.
Kort och gott så är det ett recept som passar många och är därmed rätt så trevlig bjudmat.

När det gäller valet av styckdetalj, så brukar jag så ofta det bara går välja benfri lårfilé då jag tycker att den smakar mest och även håller sin saftighet bättre än en vanlig bröstfilé. Dock så funkar det hur bra som helst att laga kycklinggryta på kycklingfilé med.

I receptet har jag valt att köra på en rätt så enkel linje med färdig wokmix som grönsaker, men om du vill så kan du självklart använda dig av färska grönsaker och då kan du ta såna grönsaker som du tycker är gott.

Ett mycket enkelt och gott recept på kycklinggryta som har en smak av garam masala. Här får du själv känna efter hur mycket krydda du vill tillsätta, det är inte alls som tycker om så kryddstark mat så det mått som anges i receptet är bara en hänvisning.

Det funkar jättebra att använda annat protein med om man vill, t ex fläskfilé.

När det gäller kryddningen så har jag använt mig av en helt vanlig kryddblandning som du kan köpa i butik, men om du har någon egen favorit garam masala, då tycker jag att du ska använda den. Vill du testa på att göra en egen kryddblandning så kan du göra egen garam masala.

Receptet på denna kycklinggryta räcker till mellan 4 och 6 portioner skulle jag säga, det beror ju självklart på hur stor du är i maten. Den kan kanske räcka till ännu fler om du har ett gott och mättande tillbehör till.

Bra köksutrustning att använda

Dessa tips på utrustning är inte något som du måste använda, men jag tipsar gärna om utrustning som jag använder i mitt kök och till detta recept. Sen om du har något annat som funkar så är det ju toppen.

Men, här är saker som jag ser som viktiga.

Stekpanna med höga kanter Jag älskar min nya stekpanna från Kockums Jernverk. Det är en kolstålpanna på 28 cm i diameter med höga kanter, vilket gör den helt optimal till olika rätter som man vill göra allt i samma panna. En härlig sak med kolstål är att det är hållbart och helt giftfritt. Det är en stekpanna som likt gjutjärnspannor kommer att hålla i generationer.

Skärbräda till kyckling En riktigt bra skärbräda i plast ska man använda när man skär/styckar kyckling. Detta är en hygienfråga som är otroligt viktig. Kyckling och även fisk skall man använda separat skärbräda till för att inte sprida dåliga bakterier. Du ska absolut inte använda en skärbräda i trä.

Just denna skärbrädan från Global som jag tipsar om är väldigt smidig att jobba med dessutom då den har avrinningsytor vilket är bra så att man inte sölar ner bänken. Dessutom så funkar den att diska i diskmaskin.

Bra knivar Det finns inget som är så tråkigt i ett kök som dåliga knivar. Jag älskar mina Global-knivar som jag haft i över 25 år, varav 10 år varit i restaurangkök. Just knivar är en smaksak, men se till att investera i knivar som håller bra kvalitet. Det är så värt det!

Andra goda recept på kycklinggryta

Om du inte är ett stort fan av garam masala men ändå vill göra ett gott kycklingrecept i grytform så har du några andra recept du kan testa här:

Kycklinggryta med smak av vitlök och ingefära
Fransk kycklinggryta
Kanongod kyckling i vin

Näringsvärden

Det är lite svårt att räkna ut exakta näringsvärden på detta receptet och det beror på att det finns vissa saker som det finns stora variationer på. Till exempel wokmix som kan väldigt varierande innehåll. Samma sak gäller själva garam masala kryddan. Den fanns inte ens med i databasen hos Kostbevakningen som jag använder mig av för att ta fram näringsvärden på mina recept.

Nedan ser ni de näringsvärden som jag fick fram för detta receptet.

En tabell med näringsvärden för denna kycklinggrytan
Total tid: 35 minuter
Portioner: 5
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

 • Skär kycklingen i den storlek som du själv tycker är gott. Jag brukar variera mellan att bara dela kycklingfiléer på mitten för att få större bitar och ibland så gör jag tärningar som är kanske 3×3 cm. Det är en smaksak och det kan vara olika vid olika tillfällen.
 • Bryn kycklingen i kokosfettet tillsammans med hackad vitlök. Krydda med salt, peppar och lite garam masala.Bryn gärna kycklingen i omgångar, så du inte har för mycket kyckling i stekpannan. Om du har för mycket kyckling i pannan är det lätt hänt att det blir en kokt kyckling som inte får någon stekyta.
 • Slå på grädde, kycklingfond, smetana och soja. Låt koka upp och låt puttra cirka 10 minuter tills du har en fin simmig konsistens. Tiden 10 minuter är en fingervisning och det kan vara längre eller kortare tid beroende på hur mycket vätska det finns i kycklingen.
 • Tillsätt wokgrönsakerna till grytan och blanda ner dem. Låt nu grytan stå och puttra på låg värme tills grönsakerna är klara och du har en härlig konsistens på din sås.
 • Smaka av med salt, peppar och garam masala.
 • Toppa med hackad koriander innan servering.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg