Kycklinggryta

En kycklinggryta kan se ut på många olika sätt och smakvariationerna är oändliga skulle jag vilja påstå. Inte så konstigt att det är ett väldigt populärt sökord hos sökmotorerna.
Här på LCHF-arkivet så finns det riktigt många olika kycklingrecept och självklart ett antal recept på kycklinggryta, men detta receptet som har en underbar fräsch ton av citron, det blev snabbt en stor favorit hemma hos oss.
Receptet i sig är inte speciellt svårt och har inte alls många moment, dessutom så är det en rätt så snabblagad kycklinggryta med massor av goda grönsaker och smaker.
Just grönsakerna är en sån sak som man kan variera lite hur man vill, men jag tyckte att kombinationen av lök, purjolök, paprika, morot och champinjoner verkligen blev en bra blandning, men du kan självklart göra den med andra grönsaker eller med flera grönsaker.

Själv hade jag kunnat tänka mig att ha i lite fina buketter av broccoli, eller varför inte skoja till det lite med strimlade bambuskott.
Om du vill få en lite rökig ton på kycklinggrytan, som jag tror kan bryta av fint mot citronsmaken som finns, då kan du ha ett paket bacon i som du strimlar och bryner ihop med kycklingen.
Tillbehör till denna kycklinggrytan tycker jag att ett stekt blomkålsris kan passa bra.
Mängderna i receptet är för rätt så många portioner, men det är för att när jag lagade detta så hade vi många gäster på besök, så då fick det bli så. Men, det ger dig en massa matlådor att frysa in kanske.
Detta är inte bara en kycklinggryta för oss som äter lchf, utan det är en kycklinggryta som funkar toppen för alla som tycker om god och fräsch mat!
Ingredienser
- 1 kg Kycklingfilé
- 300 g Champinjoner
- 200 g Morot
- 200 g Gul lök
- 150 g Purjolök
- 5 st Vitlöksklyftor
- 1 l Vatten
- 5 dl Grädde
- 3 msk Kycklingfond, koncentrerad
- 3 msk Dijonsenap
- 1 msk Torkad timjan
- 4 msk Tamarisoja
- 300 g Paprika
- 1,5 st Citron
- Smör att steka i
- Örtsalt
- nymalen svartpeppar
- Arrowrot
Instructions
- Putsa och skär kycklingen i lagom stora bitar, det är lite upp till hur du själv vill ha det.
- Bryn kycklingen i en stekpanna i smör. Salta med örtsalt och peppra med lite svartpeppar. Häll över den brynta kycklingen i en större gryta.
- Dela champinjonerna i större bitar och bryn på dom lite i samma stekpanna med ytterligare smör. Flytta över dom till grytan.
- Tillsätt vatten. kycklingfond, tamarisoja, timjan, dijonsenap och grädde. Låt allt koka upp och puttra i cirka 5 minuter.
- Skär paprikan i bitar och tillsätt till grytan.
- Låt nu grytan puttra i cirka fem minuter till.
- Riv ner skalet från 1,5 citron och pressa i saften.
- Blanda arrowrot med lite kallt vatten och rör ner i den sjudande grytan tills det att du har rett av grytan till önskad konsistens.
- Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Servera direkt!