Långstekt karré med smak av citron

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 4 röster - Betygsätt

Något av det absolut bästa som finns är att tillaga en köttbit typ karré i en gjutjärnsgryta i ugnen i flera timmar och när man…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
LCHF-recept-langstekt-karre-med-smak-av-citron
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning3 timTotalt3 tim 10 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Något av det absolut bästa som finns är att tillaga en köttbit typ karré i en gjutjärnsgryta i ugnen i flera timmar och när man sen tar ut den och äter så trillar köttet bara ihop för att det är så mört. Just den här rätten är en sådan rätt som får köttet att trilla ihop och bara smälta i munnen.

Den här rätten, långstekt karré med smak av citron sköter sig själv i ugnen under dagen och sedan behöver du inte ens göra någon sås heller för den får du på köpet i grytan.

Dessutom så är det lätt att göra den här rätten helt mejerifri om man vill genom att utesluta smöret i såsen.

Det blir lite kolhydrater i det hela, men det mesta finns i såsen. Köttet har inte så mycket kolhydrater i sig. Såsen är mer för den lite liberala.

Hela rätten i sig ger cirka 40 g kolhydrater, det innebär 10 g per portion eller cirka 2,5 g kolhydrater per 100 gram. Helt ok tycker jag för en måltid iaf om du inte äter strikt.

Ett annat recept med fläskkarré som jag varmt kan rekommendera till en klassisk söndagsmiddag, det är helstekt fläskkarré. Underbart gott och så enkelt!

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1200 g Fläskkarré
 150 g Rödlök
 50 g Morot
 50 g Palsternacka
 25 g Vitlök
 1 st Citron (ekologisk)
 100 g Tomat
 1 1/2 dl Vitt vin (torrt)
 1 tsk Timjan
 1 tsk Ingefära (malen)
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)
 50 g Smör

 

Gör så här:

1

Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Kött mår bäst av att tillagas rumstempererat. Krydda det ordentligt med örtsalt, peppar, timjan, rosmarin och ingefära.

3

Skär upp alla grönsaker i lagom stora bitar (inte citronen).

5

Bryn köttet runt om direkt i gjutjärnsgrytan. Du kan använda olivolja eller smör. Lägg ner grönsakerna så att de får brynas lite de med.

7

Riv det yttersta skalet av citronen och stryk ut det över köttet. Pressa ur saften av citronen och tillsätt tomater, vin och soja i grytan.

9

Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 140 grader i cirka 3,5 timmar. Några gånger under tiden kan du ta ut grytan och ösa köttet med lite sky.

11

Ta sedan ut köttet och lyft köttbiten ur grytan och låt den ligga och vila vid sidan av.

13

Ta en stavmixer och mixa såsen riktigt slät. Tillsätt smöret (om du vill ha det) och mixa ihop lite till.

15

Ta en vanlig nätsil och sila ner såsen i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.

17

Skiva köttet med en riktigt vass kniv och servera med något gott tillbehör.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 4

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1200 g Fläskkarré
 150 g Rödlök
 50 g Morot
 50 g Palsternacka
 25 g Vitlök
 1 st Citron (ekologisk)
 100 g Tomat
 1 1/2 dl Vitt vin (torrt)
 1 tsk Timjan
 1 tsk Ingefära (malen)
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)
 50 g Smör

Instruktioner

1

Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Kött mår bäst av att tillagas rumstempererat. Krydda det ordentligt med örtsalt, peppar, timjan, rosmarin och ingefära.

3

Skär upp alla grönsaker i lagom stora bitar (inte citronen).

5

Bryn köttet runt om direkt i gjutjärnsgrytan. Du kan använda olivolja eller smör. Lägg ner grönsakerna så att de får brynas lite de med.

7

Riv det yttersta skalet av citronen och stryk ut det över köttet. Pressa ur saften av citronen och tillsätt tomater, vin och soja i grytan.

9

Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 140 grader i cirka 3,5 timmar. Några gånger under tiden kan du ta ut grytan och ösa köttet med lite sky.

11

Ta sedan ut köttet och lyft köttbiten ur grytan och låt den ligga och vila vid sidan av.

13

Ta en stavmixer och mixa såsen riktigt slät. Tillsätt smöret (om du vill ha det) och mixa ihop lite till.

15

Ta en vanlig nätsil och sila ner såsen i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.

17

Skiva köttet med en riktigt vass kniv och servera med något gott tillbehör.

Långstekt karré med smak av citron
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida