Hoppa till innehåll
Open navigation

Långstekt karré med smak av citron

4 av 1 röst
Sparat av: st
Långstekt karré med smak av citron

Något av det absolut bästa som finns är att tillaga en köttbit typ karré i en gjutjärnsgryta i ugnen i flera timmar och när man sen tar ut den och äter så trillar köttet bara ihop för att det är så mört. Just den här rätten är en sådan rätt som får köttet att trilla ihop och bara smälta i munnen.

Den här rätten, långstekt karré med smak av citron sköter sig själv i ugnen under dagen och sedan behöver du inte ens göra någon sås heller för den får du på köpet i grytan.

Dessutom så är det lätt att göra den här rätten helt mejerifri om man vill genom att utesluta smöret i såsen.

Det blir lite kolhydrater i det hela, men det mesta finns i såsen. Köttet har inte så mycket kolhydrater i sig. Såsen är mer för den lite liberala.

Hela rätten i sig ger cirka 40 g kolhydrater, det innebär 10 g per portion eller cirka 2,5 g kolhydrater per 100 gram. Helt ok tycker jag för en måltid iaf om du inte äter strikt.

Ett annat recept med fläskkarré som jag varmt kan rekommendera till en klassisk söndagsmiddag, det är helstekt fläskkarré. Underbart gott och så enkelt!

Total tid: 3 timmar 10 minuter
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Kött mår bäst av att tillagas rumstempererat. Krydda det ordentligt med örtsalt, peppar, timjan, rosmarin och ingefära.
  • Skär upp alla grönsaker i lagom stora bitar (inte citronen).
  • Bryn köttet runt om direkt i gjutjärnsgrytan. Du kan använda olivolja eller smör. Lägg ner grönsakerna så att de får brynas lite de med.
  • Riv det yttersta skalet av citronen och stryk ut det över köttet. Pressa ur saften av citronen och tillsätt tomater, vin och soja i grytan.
  • Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 140 grader i cirka 3,5 timmar. Några gånger under tiden kan du ta ut grytan och ösa köttet med lite sky.
  • Ta sedan ut köttet och lyft köttbiten ur grytan och låt den ligga och vila vid sidan av.
  • Ta en stavmixer och mixa såsen riktigt slät. Tillsätt smöret (om du vill ha det) och mixa ihop lite till.
  • Ta en vanlig nätsil och sila ner såsen i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva köttet med en riktigt vass kniv och servera med något gott tillbehör.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg