Lchfbröd, detta som finns i otaliga olika recept och versioner. Många är goda och några är mindre goda. Det som är ofrånkomligt är att det inte går att jämföra ett lchfbröd med ett vanligt spannmåls och jästbaserat bröd, det är kemi och helt olika ingredienser.
Men, jag har länge försökt att komma fram till det perfekta brödet och jag har kanske lite kvar innan jag kommer dit, men detta brödet är jag otroligt nöjd med.
Det är ett luftigt och ej äggigt bröd som varken innehåller fiberhusk, bakpulver eller spannmål. Inget mandelmjöl heller och hela brödet innehåller ungefär 6 gram kolhydrater totalt.
Men, som med så många bröd inom lchf, så går inte detta heller att jämföra med ett vanligt som är gjort på spannmål och med jäst. Om du jämför med sådana bröd kommer du bli besviken av detta med. Däremot så tycker jag att det är ett riktigt gott bröd för att vara lchf/keto.
Ingredienserna
Ok, brödet innehåller rätt så lite ingredienser. Det är ost, pofiber, xantangummi och några saker till.
Dessa ingredienser ska man inte mixtra för mycket med och hålla på att byta ut, för då blir det inte samma sak. Så, försök att hålla dig till det som står i receptet.
Det enda som jag kan tycka att man kan ändra på, det är att man använder hela ägg istället för äggvita. Brödet få lite mer färg då och kan kanske upplevas lite mer äggig i smaken.
Om du inte har alla ingredienser hemma så länkar jag till de flesta så du kan beställa hem.
Vad är pofiber?
Pofiber används otroligt mycket inom lchf. Det är kort sammanfattat potatisfibrer.
Man kan tycka att potatis inte hör till lchf, men här så handlar det om fibrer från potatis, inte stärkelse.
Pofiber är en helt godkänd lchf-ingrediens.
Om du vill läsa på lite mer om pofiber så kan du göra det hos Semper.
Vad är xantangummi?
Ja, en kanske mer befogad fråga är vad xantangummi är för något.
I min värld så är det en magisk produkt som ersätter fiberhusk i glutenfria recept.
Det binder vätska och hjälper till att hålla brödet saftigt och luftigt.
För alla som inte tycker om fiberhusk är det ett måste att ha hemma.
Just i detta brödet så tycker jag att det är superviktigt, för fiberhusk ger inte samma resultat.
Hur mycket kolhydrater?
Mängden kolhydrater kommer ju alltid upp och det är inte så konstigt. Bröd överlag är vi vana vid att det innehåller rätt så mycket kolydrater, även om det är lchfbröd.
Detta brödet, det innehåller väldigt lite kolhydrater.
Hela brödet har en total mängd av kolhydrater runt 6-7 gram.
Det innebär att om du får ut 10-15 skivor så är det långt under 1 gram kolhydrater per skiva.
Tjusigt värre!
Förvaring
I stort sett alla lchfbröd skall förvaras kallt. Vet du om att du kommer äta bröd dagligen så kan du förvara det i kylen, men om du har tänkt att det ska räcka länge så kan du skiva upp det när det svalnat och sen frysa in det. När du sen vill ha en skiva tar du fram en och rostar. Hur gott som helst!
Sätt ugnen på 185 grader.
Börja med att riva osten på grova sidan.
Blanda ihop pofiber, xantangummi, bikarbonat och salt i en skål. Vill du ha brödkryddor så tillsätter du även det.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Ställ åt sidan så länge.
Vispa snabbt ner mjölblandningen i äggvispet. Det kommer att tjockna riktigt snabbt, så var snabb och effektiv när du vispar ner det. Det behövs inte mer än max 15 sekunder, sen är det klart.
Fördela smeten/degen i brödformen och platta ut den jämnt.
Strö lite sesamfrön över och ställ in i mitten av ugnen.
Släng in en halv deciliter vatten i botten på ugnen och stäng luckan.
Grädda i cirka 60 minuter.
När det gått 60 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet eftergräddas i cirka 10 minuter till.
Ta ut brödet och lyft ur det ur brödformen och låt svalna på ett galler.
Sen är det bara att skiva upp, rosta och njuta.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 185 grader.
Börja med att riva osten på grova sidan.
Blanda ihop pofiber, xantangummi, bikarbonat och salt i en skål. Vill du ha brödkryddor så tillsätter du även det.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Ställ åt sidan så länge.
Vispa snabbt ner mjölblandningen i äggvispet. Det kommer att tjockna riktigt snabbt, så var snabb och effektiv när du vispar ner det. Det behövs inte mer än max 15 sekunder, sen är det klart.
Fördela smeten/degen i brödformen och platta ut den jämnt.
Strö lite sesamfrön över och ställ in i mitten av ugnen.
Släng in en halv deciliter vatten i botten på ugnen och stäng luckan.
Grädda i cirka 60 minuter.
När det gått 60 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet eftergräddas i cirka 10 minuter till.
Ta ut brödet och lyft ur det ur brödformen och låt svalna på ett galler.
Sen är det bara att skiva upp, rosta och njuta.
Anna says:
Hej, kan man ta bakpulver istället för bikarbonat?
Mvh Anna
LCHF-arkivet says:
Absolut, men ta dubbla mängden då.
Britt Marie Agnell says:
Vad kan man ta istället för xantangummi, tror inte att det finns här i Turkiet..
Jane Schörling says:
Sååå gott, tack för ett riktigt bra recept. Nästa gång ska jag prova att lägga ner valnötter i mindre bitar
Paola Oscarsson says:
Ska testa detta brödrecept i helgen!
Tror på detta recept! Tänker hacka i lite valnötter också. 😊✨😋😋
Birgitta Gustafsson says:
Ska genast testa 🙂 Hur många ägg är 2,5 dl äggvita? Om man vill ha hela äggen, hur många ägg blir det då?