Lari’s lchfbröd
Lchfbröd, detta som finns i otaliga olika recept och versioner. Många är goda och några är mindre goda. Det som är ofrånkomligt är att det inte går att jämföra ett lchfbröd med ett vanligt spannmåls och jästbaserat bröd, det är kemi och helt olika ingredienser.
Men, jag har länge försökt att komma fram till det perfekta brödet och jag har kanske lite kvar innan jag kommer dit, men detta brödet är jag otroligt nöjd med.
Det är ett luftigt och ej äggigt bröd som varken innehåller fiberhusk, bakpulver eller spannmål. Inget mandelmjöl heller och hela brödet innehåller ungefär 6 gram kolhydrater totalt.
Men, som med så många bröd inom lchf, så går inte detta heller att jämföra med ett vanligt som är gjort på spannmål och med jäst. Om du jämför med sådana bröd kommer du bli besviken av detta med. Däremot så tycker jag att det är ett riktigt gott bröd för att vara lchf/keto.
Ingredienserna
Ok, brödet innehåller rätt så lite ingredienser. Det är ost, pofiber, xantangummi och några saker till.
Dessa ingredienser ska man inte mixtra för mycket med och hålla på att byta ut, för då blir det inte samma sak. Så, försök att hålla dig till det som står i receptet.
Det enda som jag kan tycka att man kan ändra på, det är att man använder hela ägg istället för äggvita. Brödet få lite mer färg då och kan kanske upplevas lite mer äggig i smaken.
Om du inte har alla ingredienser hemma så länkar jag till de flesta så du kan beställa hem.
Vad är pofiber?
Pofiber används otroligt mycket inom lchf. Det är kort sammanfattat potatisfibrer.
Man kan tycka att potatis inte hör till lchf, men här så handlar det om fibrer från potatis, inte stärkelse.
Pofiber är en helt godkänd lchf-ingrediens.
Om du vill läsa på lite mer om pofiber så kan du göra det hos Semper.
Vad är xantangummi?
Ja, en kanske mer befogad fråga är vad xantangummi är för något.
I min värld så är det en magisk produkt som ersätter fiberhusk i glutenfria recept.
Det binder vätska och hjälper till att hålla brödet saftigt och luftigt.
För alla som inte tycker om fiberhusk är det ett måste att ha hemma.
Just i detta brödet så tycker jag att det är superviktigt, för fiberhusk ger inte samma resultat.
Hur mycket kolhydrater?
Mängden kolhydrater kommer ju alltid upp och det är inte så konstigt. Bröd överlag är vi vana vid att det innehåller rätt så mycket kolydrater, även om det är lchfbröd.
Detta brödet, det innehåller väldigt lite kolhydrater.
Hela brödet har en total mängd av kolhydrater runt 6-7 gram.
Det innebär att om du får ut 10-15 skivor så är det långt under 1 gram kolhydrater per skiva.
Tjusigt värre!
Förvaring
I stort sett alla lchfbröd skall förvaras kallt. Vet du om att du kommer äta bröd dagligen så kan du förvara det i kylen, men om du har tänkt att det ska räcka länge så kan du skiva upp det när det svalnat och sen frysa in det. När du sen vill ha en skiva tar du fram en och rostar. Hur gott som helst!
Ingredienser
- 2,5 dl Äggvita
- 2 msk Färskost
- 200 g Ost
- 1 msk Olivolja
- 1 tsk Äppelcidervinäger
- 1,2 dl Pofiber
- 2 msk Xantangummi
- 0,5 msk Bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- Brödkryddor om du vill
Du behöver
- Stavmixer
- Elvisp
- Avlång brödform
- Bakplåtspapper
- Rivjärn
Instruktioner
- Sätt ugnen på 185 grader.
- Börja med att riva osten på grova sidan.
- Blanda ihop pofiber, xantangummi, bikarbonat och salt i en skål. Vill du ha brödkryddor så tillsätter du även det.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Ställ åt sidan så länge.
- Vispa snabbt ner mjölblandningen i äggvispet. Det kommer att tjockna riktigt snabbt, så var snabb och effektiv när du vispar ner det. Det behövs inte mer än max 15 sekunder, sen är det klart.
- Fördela smeten/degen i brödformen och platta ut den jämnt. Strö lite sesamfrön över och ställ in i mitten av ugnen.
- Släng in en halv deciliter vatten i botten på ugnen och stäng luckan. Grädda i cirka 60 minuter.
- När det gått 60 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet eftergräddas i cirka 10 minuter till.
- Ta ut brödet och lyft ur det ur brödformen och låt svalna på ett galler. Sen är det bara att skiva upp, rosta och njuta.
Det här brödet låter väldigt intressant! Jag har testat en hel del bröd men har så svårt för det där fuktiga och äggiga. Måste prova detta. Måste man ha äppelcidervinäger?
Brödet fick verkligen fin konsistens, och bäst av allt; ingen äggig smak! Nästa gång tar jag nog lite mindre salt bara. Jag hade inte äppelcidervinäger så jag chansade på vitvinsvinäger och det verkar funka bra