Laxburgare med limeaioli
Dessa enkla och supergoda laxburgare som serveras med en klick limeaioli är helt magiskt goda. Just smakkombinationen med lax och lime är något du inte får missa. Det här är ett LCHF-recept som du definitivt kommer att vilja återkomma till.
Innehållsförteckning
- Så serverar du dessa goda laxburgare
- Otroligt goda smakkombinationer
- Näringsvärde
- Ingredienser
- Instruktioner
Detta är ett recept som passar både som lunch och middag, helt beroende på vad du väljer att servera till. Burgarna är dessutom minst lika goda i matlådan dagen efter som när de är nylagade.
Recept och bild: Martina Engdahl
Så serverar du goda laxburgare
Dessa goda laxburgare med limeaioli kan du äta på flera olika sätt. Det är en väldigt fräsch och enkel anrättning som du kan välja att äta som en hamburgare eller på en bädd av fräsch sallad.
Oavsett hur du väljer att servera burgarna så kan du ha en massa goda tillbehör till. Vad sägs till exempel om en krispig coleslaw eller LCHF-vänliga pommes i form utav friterad kålrot, halloumi fries eller vaxbönor. Det finns inga begränsningar för vad du lägger upp på tallriken tillsammans med burgarna.
Om du vill ha en lätt och enkel tallrik så kan du välja att servera en god grönsallad till. Då får du dessutom in extra mycket krispighet på tallriken.
Annars kan du göra en salladswrap, dvs använda till exempel ett par riktigt stora salladsblad, från till exempel isbergssallad och använda som ett typ av hamburgerbröd. Precis som man gör på Max.
Otroligt goda smakkombinationer
Det bästa med laxburgare med limeaioli är att smakkombinationerna är underbart goda. Med lax, lime och chili kommer du att få något alldeles extra på tallriken.
Receptets laxburgare får rejält med smak från själva laxen, men även från gul lök, röd chili och lime. Det är vanliga ingredienser och kryddor som de flesta redan har hemma.
Limeaiolin får istället rejält med smak av lime. Givetvis bör du göra din egen limeaioli enligt receptet här på sidan. Hemmagjord majonnäs är nämligen mycket godare än köpta varianter. Att göra egen majonnäs är dessutom enklare än du kanske tror.
Näringsvärde
Dessa laxburgare har ett bra näringsvärde. Receptet innehåller bara 11 kolhydrater, men 74 gram fett och 113 gram protein.
(Näringsvärden från Kostbevakningen.)
Detta näringsvärde är för fyra portioner och tillsammans med en rejäl klick limeaioli får du i dig gott om nyttigt fett.
Ingredienser
Laxburgare
- 4 st Portionsbitar lax á 140 g
- 1 st ägg
- 1 st Gul lök, finhackad
- 1 st Lime, rivet skal och saft
- 1 st Färsk röd chili
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
Limeaioli
- 1 st ägg
- 1 msk Dijonsenap
- 1 msk Pressad lime
- 2 dl Rapsolja, neutral
- 1 tsk Rivet limeskal
- 1 nypa salt
- nymalen svartpeppar
Du behöver
Instruktioner
Limeaioli
- Knäck ägget i en hög skål/bunke.
- Tillsätt övriga ingredienser, utom oljan.
- Häll försiktigt på oljan ovanpå de övriga ingredienserna.
- Ställ ner din stavmixer i botten av skålen och börja mixa.
- När du ser att aiolin börjar att tjockna lite, så kan du börja att vicka lite på stavmixern så att den börjar dra ner mer olja.Efter ett tag kan du börja att lyfta och sänka stavmixern tills det att all olja har jobbats in och du har fått en homogen majonnäs.
- Ställ din limeaioli i kylen så länge.
Laxburgare
- Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop med knivarna till en jämn smet.
- Forma till biffar i den storlek som du vill ha dina laxburgare och stek dom i rikligt med smör på medelhög värme.Cirka 2-3 minuter på varje sida kan nog vara lagom. Det är dock beroende på storlek och tjocklek.
- Ta upp dom ur stekpannan och servera direkt med lite limeaioli till.