Laxpaj med broccoli och Västerbottensost
Det här är en väldigt enkel paj som passar bra tillsammans med en matig sallad, lika god varm som kall. Den passar perfekt att servera på midsommarbuffén, på picknicken eller varför inte äta som en lätt lunch. Oavsett hur du väljer att servera min goda laxpaj med västerbottenost så kommer du inte att bli besviken.
Innehållsförteckning
Den här pajen är LCHF-vänlig och otroligt god. Den består utav en glutenfri pajbotten utan en massa onödigt mjöl som är fullt av kolhydrater. Pajdegen fylls med en krämig fyllning bestående av bland annat västerbottenost, ägg och grädde. Visst låter det smarrigt? Lägg till lite förvälld broccoli och lax på det så har du en riktigt god laxpaj på bordet.
Glutenfri pajdeg
Pajen består utav två delar, pajdegen och fyllningen. Pajdegen är riktigt enkel att slänga ihop. Den består nämligen bara utav tre ingredienser; mandelmjöl, smör och ägg. Se till att blanda alla ingredienser väl och sedan förgrädda botten för att få till rätt konsistens. Då förhindrar du att pajskalet suger upp fyllningen och blir soggig och blöt.
Laxpaj med god fyllning
Laxpajens fyllning är givetvis det viktigaste i den här rätten. Det är trots allt fyllningen som ger smak till pajen. Jag tycker om fyllningar som är lena och mjuka i munnen, gärna gräddiga och feta. Då blir det både gott och mättande.
Den här pajen känns väldigt nyttig eftersom den innehåller både broccoli och lax. Det är dessutom en riktigt god smakkombination. Du får själv välja om du vill använda kallrökt eller gravad lax. Välj det som du tycker är godast.
Fyllningen innehåller rejält med västerbottenost, ägg och grädde. Det ger en äggstanning med ost som snabbt gottar till sig i ugnen. Eftersom både lax, västerbottenost och broccoli har så mycket smak behövs det inga andra kryddor än salt och svartpeppar.
Näringsvärden
När man äter LCHF eller keto så är det viktig att maten är näringsrik och full av nyttiga fetter. Dessutom ska den innehålla få kolhydrater. Det är precis vad den här laxpajen gör. Det är därför en perfekt LCHF-rätt.
Pajen innehåller 20 gram kolhydrater, vilket blir straxt över sju kolhydrater per portion. Det är en bra nivå för dig som äter LCHF, oavsett hur strikt du är. Att pajen innehåller så få kolhydrater jämfört med vanliga pajer beror på att pajskalet enbart innehåller mandelmjöl.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Det är rejält med fett i den här goda pajen. Det är nästan så att jag vill kalla den för en nyttig fettbomb i pajformat. Fettnivån blir hög tack vare den feta västerbottenosten, smöret, grädden och proteinet. Det låter väldigt högt, men faktum är att pajen innehåller hela 301 gram fett, vilket blir straxt över 75 gram fett per portion. Du behöver alltså inte servera pajen med något fettrikt tillbehör. Även proteinnivån är riktigt hög i pajen, så här har du verkligen en komplett LCHF-rätt.
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl Mandelmjöl
- 30 g Smör
- 1 st ägg
Fyllning
- 200 g Riven Västerbottensost
- 200 g Förvälld broccoli
- 150 g Kallrökt eller gravad lax
- 4 st ägg
- 2 dl Grädde
- Svartpeppar & Salt
Instruktioner
Pajskal
- Sätt ugnen på 200 grader. Något högre om du använder en vanlig ugn
- Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och tryck sedan ut degen i en smord springform. Nagga lätt med en gaffel.
- Grädda i 8-10 minuter. Ta ut