Vill du ha en enkel och mumsig LCHF granola att toppa din yoghurt med? Då är det här rätt recept för dig. Tack vare alla nötter i receptet får du gott om både protein och nyttiga fetter. Vad sägs om bland annat rostade chiafrön, valnötter, hasselnötter och mandel? Mums!
Innehållsförteckning
Granolan samlar på sig en hel del kolhydrater, men det är även mycket nyttigheter i den. Du kan alltså unna dig att äta den goda yoghurttoppingen då och då. Lite men inte hela tiden helt enkelt. Jag rekommenderar den dock till alla som äter liberal LCHF snarare än strikt.
LCHF granola med goda nötter
Granola med lite fet yoghurt tycker jag är en härlig start på dagen. En frukost som jag brukar välja när jag vill lyxa till det lite extra. Eftersom både nötterna och yoghurten är feta alternativ så står jag mig väl tills det är dags för nästa måltid. Men, det är som med mycket annat inom LCHF att det ska ätas med måtta och att man inte ska överäta det.
Köp ingredienser online!
- Mandel
- Hasselnötter
- Valnötter
- Mandelmjöl
- Vaniljextrakt
- Pumpakärnor
- Chiafrön
Givetvis så kan du välja att byta ut vissa frön/nötter mot andra som du tycker bättre om. Du kan helt enkelt skapa din egen goda blandning. Det finns gott om alternativ och här får du helt enkelt chansen att skapa exakt den LCHF müsli du drömmer om.
Sötning och kryddsättning
Eftersom det här är ett LCHF-recept skippar vi sockret och använder sötning som alternativ. När det gäller sötningen så är det helt upp till dig själv att välja vilken sötning du vill använda, den går även att hoppa över helt om du vill det. Det finns så många "skolor" om sötning, så du får själv läsa på och ta ställning. Om du är mycket känslig för söta saker så kan det vara bäst att skippa allt vad sötningsmedel heter.
Nötterna i sig har en mycket god smak. Du kan dock använda goda kryddor för att höja smakupplevelsen. I receptet använder jag kanel, kardemumma och vaniljextrakt för att skapa en otroligt god LCHF-vänlig granola.
Näringsvärde
Låt oss kika på näringsvärdet i den här granolan. Receptet består av hela tio portioner och hamnar på omkring 6 gram kolhydrater, 34 gram fett och 9 gram protein per portion om man rundar av.
Se till att välja en så fet yoghurt som möjligt till din granola, då får du upp fetthalten i frukosten. Servera gärna med grekisk eller turkisk yoghurt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka nötterna grovt. Blanda ihop samtliga torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt vattenblandningen till de torra ingredienserna och blanda.
Vända ner den vispade äggvitan så den blandar sig med allt.
Häll upp blandningen på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
Grädda i cirka 20 minuter. Vända i blandningen några gånger under den här tiden. Större klumpar kan du ta sönder, men lite mindre klumpar får det gärna vara.
Ta ut när det är helt torrt och låt svalna. Häll upp i burk med lock och förvara i skafferiet.
Servera med lite fet yoghurt och kanske lite färska bär.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka nötterna grovt. Blanda ihop samtliga torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt vattenblandningen till de torra ingredienserna och blanda.
Vända ner den vispade äggvitan så den blandar sig med allt.
Häll upp blandningen på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
Grädda i cirka 20 minuter. Vända i blandningen några gånger under den här tiden. Större klumpar kan du ta sönder, men lite mindre klumpar får det gärna vara.
Ta ut när det är helt torrt och låt svalna. Häll upp i burk med lock och förvara i skafferiet.
Servera med lite fet yoghurt och kanske lite färska bär.
Pia says:
Hur mycket ska äggvitan vispas; ska den vara lös eller fast i konsistensen?
Linda says:
Jag undrar, som Pia, hur äggvitan ska vara vispad.
Ann says:
Wow, jag smäller av så gott var det. Nötig och crunchig med massa smaker. Nästan som smulpajkänsla. Tusen tack för receptet.
Jag körde 150 grader i min Smeg och det blev mycket bra.
LCHF-arkivet says:
Vad otroligt skoj att höra! Tack snälla för återkopplingen. 🙂
Helen says:
Ska det vara neutralt kokosfett, dvs som inte smakar kokos?
LCHF-arkivet says:
Det är ju en smaksak…
Lotta says:
Godaste granola jag ätit
Eva says:
Hur länge håller denna?