Beskrivning - Information
Pannkakor är nog en sådan sak som väldigt många som börjar äta lchf eller keto saknar rätt snabbt.
En vanlig pannkaka är gjord på spannmål, oftast vetemjöl vilket inte alls funkar för de som äter lchf eller keto. Dels beror det på gluten, men även den stärkelse och mängden kolhydrater som finns i vanliga pannkakor.
Det här LCHF-receptet är riktigt gott och påminner en hel del om 'vanliga' pannkakor.
Innehållsförteckning
Lite om mitt recept på pannkakor
Mitt recept är helt anpassat för oss som äter lchf eller keto, men det passar även dig som äter glutenfritt av någon anledning.
Det innehåller inget mjöl, varken spannmål eller nötmjöl, så för många som är allergiska mot mandel till exempel, så funkar detta bra då det är helt utan mandelmjöl som finns i många andra recept. Sen så innehåller det inte mer än fem ingredienser totalt, så man behöver inte ha så mycket saker hemma för att kunna bjuda på dessa till en god frukost eller brunch kanske.
Sen så är det som med allt inom lchf-världen att man står sig länge på dessa och att dom inte har någon större inverkan på blodsockret, så jag skulle nog vilja säga att det är ett mycket nyttigare alternativ än många andra. Sen finns det nog många som kanske kan ha åsikter om det, men vi får lov att tycka olika. 🙂
Detta receptet har jag även använt till att göra fyllda crêpes och det funkar toppen. Jag kan även tänka mig att man kan göra en god pannkakstårta av dom om man känner för det.
Tillbehör till pannkakor
Jag vet inte vad ni gillar för tillbehör, men jag vill gärna ha färska bär, vispad grädde och lite kanel. Om jag inte har färska bär, så kan jag tänka mig att ta en lågkalorisylt, men färska bär är ju ändå bäst.
En annan sak som jag kan tycka är gott är att rulla pannkakorna och att man då har fyllt den med lchf-glass, bär och vispad grädde.
Om du har några goda tillbehör till pannkakor så får du gärna berätta i en kommentar längre ner på sidan.
Att tänka på när du gör pannkakorna
En sådan här sats ger ungefär 6-8 pannkakor som är riktigt mättande.
Smeten kommer till en början vara rätt så lös, men allt eftersom den får stå och svälla så kommer den att bli tjockare. Det är helt normalt.
När man sedan häller smeten i pannan och den blir varm så kommer den att kunna fördelas i stekpannan på ett lätt sätt.
Tänk på att använda mycket smör när du steker dina pannkakor, och använd en riktigt bra stekpanna, gärna någon typ av nonstick eller riktigt behandlat gjutjärnspanna eller kolstålpanna. Smeten i sig innehåller rätt mycket fett, så om det fastnar i stekpannan, då är det troligtvis din stekpanna som det är fel på.
När jag steker pannkakor så använder jag alltid min non-stick panna från Scanpan, en Scanpan CTX. En rätt så dyr stekpanna, men väl värd pengarna. Den har vunnit många tester genom åren.
Det finns många olika LCHF-recept på pannkakor och det är lite som med allt annat, man måste hitta sin egen favorit.
Om du ska göra dubbel sats kan du minska ner något på fiberhusken.
Andra goda lchf-recept på pannkaka
Nedan så listar jag några andra supergoda recept som du kan testa om du vill ha lite variation.
Lollos tjockpannkaka
Enklaste pannkakorna
Ninas saffranspannkaka
Näringsvärden
När vi lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi följande fördelning på näringsvärdena:
Här kan vi se att dom ända kolhydraterna kommer från grädden, men att vi även har en riktigt bra fetthalt. Det bådar för att du kommer bli mätt och belåten, samt stå dig länge.
Ingredienser
Gör så här:
Smält smöret och blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke. Låt smeten stå och svälla i cirka fem minuter.
Stek några minuter på båda sidorna och servera direkt.
Servera med lite färska bär och lite grädde, gärna med lite vanilj i.
Galleri
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Smält smöret och blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke. Låt smeten stå och svälla i cirka fem minuter.
Stek några minuter på båda sidorna och servera direkt.
Servera med lite färska bär och lite grädde, gärna med lite vanilj i.
KickiLarsson says:
Mums! Ibland byter jag ut grädden mot vatten. Fortfarande goda pannkakor men inte lika mycket mejerier (tar grädden till pannkakorna istället ☺️)
Margareta Ruda says:
Oj! De här blev riktigt mumsiga! Har gjort andra varianter av ”feta pannkakor” som de brukar heta men undrar om inte dessa är dom godaste😃
Gjorde ett misstag som blev ett tips jag gärna delar med mig av:
Glömde saltet när jag redan haft i första laggen. Men tog då lite flingsalt och strödde på smeten i pannan. Det blev jättegott!,
Ellinor says:
Enkla, goda, snabba pannkakor! Jag tog blåbär och chiafrö till, kokade ihop det i en kastrull under tiden jag stekte pannkakorna.
Upplever absolut att det går att minska mängden fiberhusk till möjligen bara 1,25- 1,5 msk om man bryr sig om det. Jag tog inte fullt 2 msk och det satte sig bra ändå!
En bra början på en nystart i LCHF-ligan.
Vildebill says:
Är smöret menat att vara i smeten eller bara för stekningen?
LCHF-arkivet says:
I smeten!