Vitlöksbröd är något som jag saknar enormt mycket. Jag tror egentligen inte att det har så mycket med själva brödet i sig att göra, utan det är den goda smaken av vitlök och persilja i kombination med något bröd som är hela grejen.
Men, jag hittade ett recept på en amerikansk sida som jag bara var tvungen att testa och det blev riktigt gott.
Hade det till en god broccolisoppa och det passade kanon.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg mozzarellaosten och färskosten i en glasskål.
Ställ in i mikron och kör cirka 1 minut tills det att osten har smält.
Ta ut skålen och rör ner ägget.
Tillsätt mandelmjöl, bakpulver, vitlökspulver och salt.
Blanda till en jämn deg.
Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper på till den form du vill att den ska vara. Det ska vara cirka 0,5-1 cm tjockt.
Blanda ner vitlök, persilja och parmesanost i smöret och fördela det över degen du jämnat ut.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 15-17 minuter tills det att brödet har fått en fin färg.
Ta ut det och skär upp stavar.
Ät!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg mozzarellaosten och färskosten i en glasskål.
Ställ in i mikron och kör cirka 1 minut tills det att osten har smält.
Ta ut skålen och rör ner ägget.
Tillsätt mandelmjöl, bakpulver, vitlökspulver och salt.
Blanda till en jämn deg.
Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper på till den form du vill att den ska vara. Det ska vara cirka 0,5-1 cm tjockt.
Blanda ner vitlök, persilja och parmesanost i smöret och fördela det över degen du jämnat ut.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 15-17 minuter tills det att brödet har fått en fin färg.
Ta ut det och skär upp stavar.
Ät!
Eiwor Gustafsson says:
Ett lättbakat och gott bröd, hade i 2 vitlöksklyftor. *****
Lisbeth Bruhn says:
Vore bra med innehåll vad det gäller calorier, kolhydrater, fett och protein.
LCHF-arkivet says:
Det kanske är något jag kommer lägga tid på i framtiden, men just nu så har jag inte tiden att gå igenom 600 recept och räkna ut allt det.
Paola says:
Det förstår jag verkligen! 🙏🌷🤗
Ida says:
Lade in ingredienserna i kostbevakningen.se och enligt den så är det totalt 16 kolhydrater i en sats av detta bröd. Bara i vitlökspulvret så är det 7 kolhydrater.
LCHF-arkivet says:
Det kan tyvärr inte stämma.
100 g vitlökspulver innehåller 63 g kolhydrater.
1 msk kan inte väga över 10 g, det är omöjligt.
Jag kan tänka mig att en matsked väger kanske 2 gram eller nåt sånt, vilket motsvarar 1-2 g kolhydrater.
Lejon says:
En matsked (15ml) vitlökspulver väger 10gr på min våg.
Hellen says:
Tänk på att inte väga själva matskeden, kanske är där det felar?
Susanna Götesson says:
Hej, låter jättegott. Undrar dock vad som avses med färskost? Är det typ Keso eller kanske Philadelphiaost?
LCHF-arkivet says:
Färskost är t ex Philadelphia.
Gunnar Hjert says:
Som Philadelphia, men det finns billigare och bäþre.
Marianne Halldén says:
Låter super gott. Ska testa i veckan!!!😀🤗
Maria says:
Kan jag byta ut egg med något annet?
Solveig Törnquist says:
Måste det vara Mozzarellaost eller kan man ta annan riven ost?
LCHF-arkivet says:
Du kan ta annan riven ost. Det blir en annan smak, men det behöver ju inte vara dåligt..=)
Annika says:
Vad kan man ta istället för mandelmjöl? Allergisk..
Ina Aronsson says:
1 dl mandelmjöl kan bytas mot:
2 msk kokosmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 dl sesammjöl
Mia says:
Är det alla dessa ingredienser istället för mandelmjöl eller tex bara 0,5 dl pofiber eller bara 2msk kokosmjöl?
Receptet låter mycket gott!
LCHF-arkivet says:
Här hittar du hela tabellen: https://www.lchfarkivet.se/byta-ut-mandelmjol-eller-kokosmjol-omvandlingstabell/
Gunilla Kolsson says:
Det blev ganska degigt men mycket god smak. Jag hade det inne rätt tid och i rätt grader mitt i ugnen.
Har jag gjort ngt fel eftersom Konsistensen mer kändes som en mjuk kaka?
Gunilla Nilsson says:
Det blev ganska degigt men mycket god smak. Jag hade det inne rätt tid och i rätt grader mitt i ugnen.
Har jag gjort ngt fel eftersom Konsistensen mer kändes som en mjuk kaka?
LCHF-arkivet says:
Hm, jadu.. jag vet inte varför det har blivit så.
Carina Jalmarsson says:
Har ingen microugn.
Tacksam att det inte innehåller fiberhusk!
LCHF-arkivet says:
Smält osten försiktigt i en kastrull.
Bibbi says:
Visst borde det väl fungera att frysa brödet?
Birgitta Hedman says:
Kan mandelmjölet ersättas med annat mjöl
Monica Wähäjärvi-Kerttu says:
Ett super gott bröd!!!! Kommer att baka det många gånger!!!!
Hellendellen says:
Tyckte också att smeten blev lite lös, kanske beror på storleken på ägget. Löste det genom att blanda i lite pofiber tills det blev lite mer ”degigt”. I mitt fall tre msk. Sen bakade jag i 12-14 min, lät svalna smetade på vitlökssmör och körde sen några minuter till i ugnen på 225 grader. Blev lite mer krispigare då. 🙂