Lemon curd är ju så fruktansvärt gott men det innehåller normalt sett väldigt mycket socker. Men, som tur är finns det LCHF-vänlig lemon curd med.
Tänk på att använda ekologiska citroner så att du inte får en massa bekämpningsmedel och gifter i dig med tanke på att man använder skalet dessutom.
Om du är osäker på vilken sötning som är ok, så hittar du en lista här: Sötningsmedel
Håller upp till en vecka i kylen.
Receptet kommer från fantastiska Fanny.
Börja med att tvätta citronerna noga i vatten. Riv citronerna med ett zestjärn eller rivjärn.
Pressa ner saften från citronerna tillsammans med skalen, sötningen och smöret.
Koka upp och låt det hela sjuda ett par minuter.
Lägg ägg och gulor i en bunke och vispa ihop dem lätt.
Sila bort citronskalet från den varma vätskan och häll det över äggblandningen under kraftig omrörning.
Häll över smeten i en kastrull igen och ställ på plattan igen på svag värme och rör om hela tiden med en slickepott så att du kommer ner i botten med.
När curden är så tjock som du önskar, tar du bort den från värmen och slår upp i en ren glasburk.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Börja med att tvätta citronerna noga i vatten. Riv citronerna med ett zestjärn eller rivjärn.
Pressa ner saften från citronerna tillsammans med skalen, sötningen och smöret.
Koka upp och låt det hela sjuda ett par minuter.
Lägg ägg och gulor i en bunke och vispa ihop dem lätt.
Sila bort citronskalet från den varma vätskan och häll det över äggblandningen under kraftig omrörning.
Häll över smeten i en kastrull igen och ställ på plattan igen på svag värme och rör om hela tiden med en slickepott så att du kommer ner i botten med.
När curden är så tjock som du önskar, tar du bort den från värmen och slår upp i en ren glasburk.
Maria Thunberg says:
6. Tag bort kastrullen från spisen häll blandningen i en skål och låt smörblandningen svalna!
Annacarin says:
Alldeles för stark!!!
Tog i extra sötningsmedel. Ungefär dubbel mängd. Tänker röra i lättvispad grädde innan serveringen.