Lenas gula fisksås

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 22 röster - Betygsätt

Lenas gula fisksås är en sås som passar till de flesta fiskrätter. En superenkel men ack så god sås som Lena själv skriver att man…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Lenas gula fisksås
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning20 minTotalt25 min

Beskrivning - Information

Lenas gula fisksås är en sås som passar till de flesta fiskrätter. En superenkel men ack så god sås som Lena själv skriver att man kan äta direkt ur såsskålen med sked. Själv serverar jag den gärna till en bit fisk och lite goda grönsaker.

Innehållsförteckning

  1. Enkla ingredienser
  2. Vilken fisk ska jag servera såsen till?
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner
ANNONS

Vad är en fiskrätt utan en riktigt god och krämig sås? Faktum är att en sås ofta kan vara det viktigaste i en hel måltid. Den blir helt enkelt pricken över i:et.

Med den här LCHF-vänliga fisksåsen får du ett tillbehör som inte bara är enkelt att göra, utan den goda smaken passar till de flesta fiskar.

Receptet är alltså bra att ha i rockärmen oavsett vad det vankas till middag.

Recept och bild: Lenas receptbok

Fisksås med enkla ingredienser

Det som är så bra med Lenas gula fisksås är att ingredienserna finns i var mans skafferi och kylskåp. Du behöver inte handla hem några specialprodukter som enbart ska användas till såsen.

Istället används sånt som du redan har hemma. Då blir det extra enkelt att snabbt slänga ihop såsen.

Såsens bas består utav grädde och crème fraiche. Välj med fördel fullfeta mejeriprodukter till receptet. Då höjer du automatiskt såsens fetthalt.

Som smaksättning används schalottenlök, koncentrerad fiskfond, smör och pressad citron. Du känner säkert redan nu hur det börjar vattnas i munnen.

Du kan få lite olika smak på fisksåsen beroende på vilken fiskfond du väljer. Du kan därför smaka dig fram mellan de olika alternativen i affären.

Om du är riktigt matlagningsintresserad kan du testa att koka din egen fiskfond.
Om du däremot har tomt i kylskåpet så kan du i värsta fall slänga ner en buljongtärning istället som substitut.

Vilken fisk ska jag servera fisksåsen till?

När det kommer till såser så brukar man ställa sig frågan: ”Vad ska jag servera såsen till?” När det gäller den här såsen så är svaret enkelt. Den passar nämligen till det allra mesta!

Tack vare såsens neutrala smak av citron så kan du servera den till olika fiskar. Min favorit är dock att servera den till en fet laxbit. Citron och lax är ju som alla vet en riktigt vinnande kombination.

Till laxen och såsen tycker jag om att servera ångkokt broccoli, blomkålsmos eller sparris. Då blir måltiden komplett och näringsrik.

Näringsvärde

Lenas gula fisksås innehåller runt 5,5 gram kolhydrater per portion eftersom såsen beräknas räcka till fyra portioner. Här kommer den största andelen kolhydrater från de fullfeta mejeriprodukterna.

Därmed så får du även gott om nyttigt fett i såsen, runt 60 gram per portion. Bättre än så kan det knappast bli för en LCHF-sås till fisk!

Näringsvärden i en tabell för denna fisksås.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 st Schalottenlök, finhackad
 2 deciliter Grädde
 2 deciliter Crème fraiche
 2 msk Pressad citronEller vitt vin om du hellre vill det.
 1 msk Smör att fräsa löken i.
 100 g Smör
ANNONS

Gör så här:

1

Fräs den hackade löken i lite smör tills den mjuknar.

2

Häll i övriga ingredienser förutom 100 g smör. Det ska monteras i sist av allt.

3

Koka upp såsen och sänk värmen lite. Låt den puttra till en fin konsistens.

4

Rör ner smöret precis innan servering. Om du vill ha en slät sås, då monterar du ner smöret med stavmixer, annars om du är ok med lite lökbitar, så kan du bara vispa ner den.
Smaka av med lite salt och eventuellt lite vitpeppar.

5

Om du vill förbereda såsen, så kan du göra det till innan sista smöret monteras i. Sen när det är dags att äta, så värmer du upp såsen igen och monterar smöret.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 22

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 st Schalottenlök, finhackad
 2 deciliter Grädde
 2 deciliter Crème fraiche
 2 msk Pressad citronEller vitt vin om du hellre vill det.
 1 msk Smör att fräsa löken i.
 100 g Smör

Instruktioner

1

Fräs den hackade löken i lite smör tills den mjuknar.

2

Häll i övriga ingredienser förutom 100 g smör. Det ska monteras i sist av allt.

3

Koka upp såsen och sänk värmen lite. Låt den puttra till en fin konsistens.

4

Rör ner smöret precis innan servering. Om du vill ha en slät sås, då monterar du ner smöret med stavmixer, annars om du är ok med lite lökbitar, så kan du bara vispa ner den.
Smaka av med lite salt och eventuellt lite vitpeppar.

5

Om du vill förbereda såsen, så kan du göra det till innan sista smöret monteras i. Sen när det är dags att äta, så värmer du upp såsen igen och monterar smöret.

Lenas gula fisksås

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida