Lenas gula fisksås
Lenas gula fisksås är en sås som passar till de flesta fiskrätter. En superenkel men ack så god sås som Lena själv skriver att man kan äta direkt ur såsskålen med sked. Själv serverar jag den gärna till en bit fisk och lite goda grönsaker.
Innehållsförteckning
Vad är en fiskrätt utan en riktigt god och krämig sås? Faktum är att en sås ofta kan vara det viktigaste i en hel måltid. Den blir helt enkelt pricken över i:et.
Med den här LCHF-vänliga fisksåsen får du ett tillbehör som inte bara är enkelt att göra, utan den goda smaken passar till de flesta fiskar.
Receptet är alltså bra att ha i rockärmen oavsett vad det vankas till middag.
Recept och bild: Lenas receptbok
Fisksås med enkla ingredienser
Det som är så bra med Lenas gula fisksås är att ingredienserna finns i var mans skafferi och kylskåp. Du behöver inte handla hem några specialprodukter som enbart ska användas till såsen.
Istället används sånt som du redan har hemma. Då blir det extra enkelt att snabbt slänga ihop såsen.
Såsens bas består utav grädde och crème fraiche. Välj med fördel fullfeta mejeriprodukter till receptet. Då höjer du automatiskt såsens fetthalt.
Som smaksättning används schalottenlök, koncentrerad fiskfond, smör och pressad citron. Du känner säkert redan nu hur det börjar vattnas i munnen.
Du kan få lite olika smak på fisksåsen beroende på vilken fiskfond du väljer. Du kan därför smaka dig fram mellan de olika alternativen i affären.
Om du är riktigt matlagningsintresserad kan du testa att koka din egen fiskfond.
Om du däremot har tomt i kylskåpet så kan du i värsta fall slänga ner en buljongtärning istället som substitut.
Vilken fisk ska jag servera fisksåsen till?
När det kommer till såser så brukar man ställa sig frågan: ”Vad ska jag servera såsen till?” När det gäller den här såsen så är svaret enkelt. Den passar nämligen till det allra mesta!
Tack vare såsens neutrala smak av citron så kan du servera den till olika fiskar. Min favorit är dock att servera den till en fet laxbit. Citron och lax är ju som alla vet en riktigt vinnande kombination. Testa till exempel detta lätta receptet på lax i ugn.
Annars om du inte vill äta lax, så kan du göra torsk i ugn istället.
Till laxen och såsen tycker jag om att servera ångkokt broccoli, blomkålsmos eller sparris. Då blir måltiden komplett och näringsrik.
Näringsvärde
Lenas gula fisksås innehåller runt 5,5 gram kolhydrater per portion eftersom såsen beräknas räcka till fyra portioner. Här kommer den största andelen kolhydrater från de fullfeta mejeriprodukterna.
Därmed så får du även gott om nyttigt fett i såsen, runt 60 gram per portion. Bättre än så kan det knappast bli för en LCHF-sås till fisk!
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Ingredienser
- 1 st Schalottenlök, finhackad
- 2 dl Grädde
- 2 dl Crème fraiche
- 1,5 msk Fiskfond, koncentrerad
- 2 msk Pressad citron
- 1 msk Smör att fräsa löken i.
- 100 g Smör
Instruktioner
- Fräs den hackade löken i lite smör tills den mjuknar.
- Häll i övriga ingredienser förutom 100 g smör. Det ska monteras i sist av allt.
- Koka upp såsen och sänk värmen lite. Låt den puttra till en fin konsistens.
- Om du vill förbereda såsen, så kan du göra det till innan sista smöret monteras i. Sen när det är dags att äta, så värmer du upp såsen igen och monterar smöret.