Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Lövbiffsgryta

3,80 av 20 röster
Lövbiffsgryta

Här kommer en riktigt mustig, gräddig köttgryta med lövbiff. Låt den stå och puttra länge på spisen så att alla smaker utvecklas. Lövbiffsgryta är en klassiker hemma hos oss som älskas av såväl barn som vuxna. Det är helt enkelt en mycket smarrig gryta.

Innehållsförteckning

  1. Smakfull gryta
  2. Spännande smaksättningar
  3. Tillbehör
  4. Näringsvärde
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Lövbiffsgrytan innehåller många ingredienser, men de flesta finns redan i mångas kylskåp och skafferi. Grytan är enkel att förbereda och när den väl står på spisen och puttrar, då sköter den sig själv.

Krämig och mör lövbiffsgryta

En riktigt krämig lövbiffsgryta är den perfekta måltiden för alla dagar i veckan. Genom att låta grytan puttra länge på spisen så blir köttet mycket mört. Du behöver alltså aldrig mer äta torr lövbiff om du följer det här receptet.

Att låta köttet sjuda i 1,5 timme kan låta som en lång tid, speciellt med tanke på att lövbiffen är så pass tunn. Men det här är det ultimata sättet att få ett riktigt gott och mört kött. Hoppa därför inte över det här viktiga steget. Däremot kan du gärna laga en extra stor sats att frysa in.

Om du vill förbereda grytan i god tid, testa då gärna att tillaga den i en slowcooker. Då kan du med fördel låta köttet puttra i fyra timmar på låg värme.

Spännande smaksättningar

I receptet har jag använt tomatpuré, tamarisoja och röd chili som smaksättning. Dessutom ger persiljan en härlig touch när du strösslar den över den färdiga grytan. Om du är ute efter en intensivare smak så kan du testa att tillsätta lite sambal oelek. Det är även riktigt gott att krydda med senap och dragon.

I grundreceptet så används konserverade champinjoner, men den som vill kan givetvis använda färska champinjoner, eller varför inte annan skogssvamp på sommarhalvåret när skogarna är fulla av goda svampar.

Tillbehör till lövbiffsgryta

Lövbiffsgryta kan vara något av det enklaste och godaste du kan laga hemma om du är sugen på kött och gräddig sås. Dessutom passar den perfekt i en LCHF-kost.

Det klassiska tillbehöret är ris, men när du äter en lågkolhydratkost så finns det många goda alternativ. Då sparar du in på tunga kolhydrater och får en lättare måltid.

Jag rekommenderar att du kompletterar grytan med goda grönsaker, alltifrån kokta till ugnsgrillade. Bli gärna inspirerad av receptets bild. Själv tycker jag att ångkokt broccoli och blomkålsris utgör de absolut bästa tillbehören. Dessutom är det värt att lägga till lite smörgåsgurka för att komplettera grytans gräddiga smak. Ett annat riktigt gott tillbehör är smörstekt vitkål.

Näringsvärde

Den här mustiga lövbiffsgrytan innehåller gott om fett i form utav smetana, smör och grädde. Välj med fördel fullfeta produkter för både en godare smak och mer fett i maten.

Alla ingredienser för detta receptet på lövbiffsgryta i en tabell för att visa alla näringsvärden.
Näringsvärden hämtade från Kostbevakningen

De flesta kolhydrater i grytan kommer ifrån tomatpurén, svampen och mejeriprodukterna. Det är dock så pass få kolhydrater att det här är en utmärkt maträtt för både strikt och liberal LCHF. Framförallt så är den otroligt god och du får i dig gott om näringsrikt protein.

Recept och bild är mina egna.
Följ mig gärna på Instagram för mer inspiration:
@amonazon

Total tid: 1 timme 50 minuter
Portioner: 4
Författare: Amonazon

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär lövbiffen i centimeterbreda strimlor.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet tills det får färg.
  • Rör ner tomatpurén och låt fräsa en stund.
  • Häll ner vattnet och låt sjuda under lock på svag värme i 1 ½ timme.
  • Hacka chilifrukten och lägg i pannan.
  • Häll av vätskan från svampen och häll ner i pannan.
  • Tillsätt oxfond, soja, grädde och smetana.
  • Rör ihop och låt alltsammans sjuda i några minuter, smaka av med flingsalt.
  • Klipp över persilja och gräslök och servera med t.ex ångkokt broccoli.
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
3,80 from 20 votes (20 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg