Lövbit med falsk bearnaisesås
Lövbit med falsk bearnaisesås, eller som det ofta kallas runt om på internet, falsk lövbiff, är ett recept som har blivit otroligt populärt i olika forum runt om på nätet. Att den här köttbiten har blivit så pass populär att tillaga är inte så konstigt. Det går nämligen snabbt och dessutom är det både enkelt och gott.
Det vanliga receptet på lövbit innehåller vetemjöl, vilket vi alla vet inte hör hemma inom LCHF. Jag har därför testat att göra en lövbit, eller falsk lövbiff om man så vill, som inte innehåller något vetemjöl. Min LCHF-vänliga variant fick en tumme upp av hela familjen och alla tyckte om maten.
Lövbit på köttfärs – snabbt gott och enkelt
Lövbit på köttfärs med en rejäl klick falsk bearnaisesås är den perfekta maträtten att tillaga. Om du har mycket nötfärs hemma men inte vet vad du ska göra med den, varför inte då testa att göra lövbitar?
Istället för vetemjöl har jag valt att använda pofiber, helt i linje med LCHF:s matfilosofi. Med pofiber håller smeten ihop och skapar fina köttbitar.
Falsk lövbiff med mycket smak
Min falska lövbiff som är LCHF-anpassad har rejält med smak. Det är tack vare alla kryddor i receptet. Jag har valt att använda vitlökspulver, paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och örtsalt. Tillsammans bildar de kryddorna en smaksensation i munnen.
Den falska lövbiffen passar ypperligt tillsammans med min falska bearnaisesås. Såsen är dessutom enkel att slänga ihop. Varför inte servera allt med lite goda grönsaker?
Näringsvärde
Med min lövbit får du gott om protein och fett på tallriken. Både nötfärsen och äggen innehåller nämligen en riktigt bra näringsprofil.
Den falska lövbiffen innehåller lite kolhydrater från alla kryddor, något som du ser på bilden från Kostbevakningen. Men det behöver du inte oroa dig för. Kolhydrater från goda kryddor är nämligen inget du behöver räkna in i ditt dagsintag.
Ingredienser
Lövbit
- 800 g Nötfärs
- 2 ägg
- 2 tsk Vitlökspulver
- 2 tsk Paprikapulver
- 2 tsk Lökpulver
- 2 msk Pofiber
- 1 msk Fiberhusk
- 0,5 tsk Örtsalt
- nymalen svartpeppar
Falsk bearnaise
- 4 dl Smetana
- 2 Tärningar grönsaksbuljong
- 2 tsk Vinäger
- 1,5 msk Torkad dragon
- 2 msk Hackad färsk persilja
- 1 krm Cayennepeppar
- 4 Äggulor
Instruktioner
Lövbiten (förberedelse)
- Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn färs.
- Lägg ut lite plastfilm på bänken och lägg en kladd färs på den. Lägg en bit plastfolie till ovanpå och kavla ut det hela till en cirka 3 mm tjock platta.
- Ta bort plasten och skär upp passliga bitar. Lägg bitarna i en form som får plats i frysen. Lägg lite plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje lager så de inte fryser fast i varandra. Gör likadant med resten av färsen. Ställ in formen i frysen i några timmar så att biffarna får stelna till.
Falsk bearnaisesås
- Ta fram en kastrull och smula ner buljongen, blanda ihop det hela med smetanan och låt koka upp.
- Ta kastrullen åt sidan och blanda ner övriga ingredienser.