Lövbit med falsk bearnaisesås, eller som det ofta kallas runt om på internet, falsk lövbiff, är ett recept som har blivit otroligt populärt i olika forum runt om på nätet. Att den här köttbiten har blivit så pass populär att tillaga är inte så konstigt. Det går nämligen snabbt och dessutom är det både enkelt och gott.
Innehållsförteckning
- Lövbit på köttfärs – snabbt gott och enkelt
- Falsk lövbiff med mycket smak
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Det vanliga receptet på lövbit innehåller vetemjöl, vilket vi alla vet inte hör hemma inom LCHF. Jag har därför testat att göra en lövbit, eller falsk lövbiff om man så vill, som inte innehåller något vetemjöl. Min LCHF-vänliga variant fick en tumme upp av hela familjen och alla tyckte om maten.
Lövbit på köttfärs – snabbt gott och enkelt
Lövbit på köttfärs med en rejäl klick falsk bearnaisesås är den perfekta maträtten att tillaga. Om du har mycket nötfärs hemma men inte vet vad du ska göra med den, varför inte då testa att göra lövbitar?
Istället för vetemjöl har jag valt att använda pofiber, helt i linje med LCHF:s matfilosofi. Med pofiber håller smeten ihop och skapar fina köttbitar.
Falsk lövbiff med mycket smak
Min falska lövbiff som är LCHF-anpassad har rejält med smak. Det är tack vare alla kryddor i receptet. Jag har valt att använda vitlökspulver, paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och örtsalt. Tillsammans bildar de kryddorna en smaksensation i munnen.
Den falska lövbiffen passar ypperligt tillsammans med min falska bearnaisesås. Såsen är dessutom enkel att slänga ihop. Varför inte servera allt med lite goda grönsaker?
Näringsvärde
Med min lövbit får du gott om protein och fett på tallriken. Både nötfärsen och äggen innehåller nämligen en riktigt bra näringsprofil.
Den falska lövbiffen innehåller lite kolhydrater från alla kryddor, något som du ser på bilden från Kostbevakningen. Men det behöver du inte oroa dig för. Kolhydrater från goda kryddor är nämligen inget du behöver räkna in i ditt dagsintag.
Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn färs.
Lägg ut lite plastfilm på bänken och lägg en kladd färs på den. Lägg en bit plastfolie till ovanpå och kavla ut det hela till en cirka 3 mm tjock platta.
Ta bort plasten och skär upp passliga bitar.
Lägg bitarna i en form som får plats i frysen. Lägg lite plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje lager så de inte fryser fast i varandra.
Gör likadant med resten av färsen.
Ställ in formen i frysen i några timmar så att biffarna får stelna till.
Ta fram en kastrull och smula ner buljongen, blanda ihop det hela med smetanan och låt koka upp.
Ta kastrullen åt sidan och blanda ner övriga ingredienser.
Servera direkt med en god sallad till.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn färs.
Lägg ut lite plastfilm på bänken och lägg en kladd färs på den. Lägg en bit plastfolie till ovanpå och kavla ut det hela till en cirka 3 mm tjock platta.
Ta bort plasten och skär upp passliga bitar.
Lägg bitarna i en form som får plats i frysen. Lägg lite plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje lager så de inte fryser fast i varandra.
Gör likadant med resten av färsen.
Ställ in formen i frysen i några timmar så att biffarna får stelna till.
Ta fram en kastrull och smula ner buljongen, blanda ihop det hela med smetanan och låt koka upp.
Ta kastrullen åt sidan och blanda ner övriga ingredienser.
Servera direkt med en god sallad till.
Lotta Johansson says:
Oj så gott detta var, alla bör prova detta
Helene Torstensson says:
Hur lång hållbarhet är det på Bea.
LCHF-arkivet says:
Som en vanlig sås, ett par dagar kanske.
Gunnel says:
Otroligt gott! Dessutom väldigt smidigt att ha färdigt i frysen och går snabbt att tillaga. Rekommenderas!
LCHF-arkivet says:
Vad roligt att höra!
Tack för återkopplingen!
Ellinor says:
Hej!
Detta ser supertoppen ut och jag ska verkligen testa det! En undran som jag tänk på vid andra tillfällen: när det står vinäger i receptet….vilken vinäger är bäst? Det finns ju en uppsjö? 🙂
( tack för en lysande sida som hjälper en nybörjare mycket! )
LCHF-arkivet says:
Man tar den vinäger som man tycker smakar bäst. Det går ju att få till olika smakbilder med olika vinägrar. Men, oftast är det väl röd eller vit man använder.
Anna says:
Väldigt gott! Lyxade till det med halloumifrites.
Suzanne Liard says:
Det där med att kavla köttfärs och frysa in gjorde min mamma ofta när jag var barn. Elefantöra kallade hon det.
Bara att slänga i stekpannan, superenkel och god rätt!