Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en god idé att mortla det innan man har i det i mandelmassan och grädden.
Följ mig även på instagram.com/lchfchristine ❤️
Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Smält smöret
Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.
Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.
Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.
Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.
Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.
Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Smält smöret
Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.
Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.
Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.
Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.
Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.
Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster
Annika says:
Hur mycket mandelmjöl går det åt till
Mandelmassan ?
LCHF-arkivet says:
Man använder en del av botten till mandelmassan, det står tydligt i instruktionerna.
Kristina says:
Ska det inte vara någon mandel i mandelmassan ????
LCHF-arkivet says:
Man använder en del av botten till mandelmassan, det står tydligt i instruktionerna.
Karin says:
Det saknas mandel i mandelmassa. Hur mycket mandelmjöl ska det vara?
Lotta says:
Ska det inte vara mandemjöl till mandelmassan?
LCHF-arkivet says:
Man använder en del av botten till mandelmassan, det står tydligt i instruktionerna.
Teresia says:
Varför gar man bakpulver i grädden?