Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Maffig Semletårta

3 av 13 röster
Skapat: 21 januari, 2021
Senast ändrat: 21 januari, 2025
Maffig Semletårta

Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en god idé att mortla det innan man har i det i mandelmassan och grädden.

Följ mig även på instagram.com/lchfchristine ❤️

Total tid: 1 timme 35 minuter
Servings: 10
Author: @lchfchristine

Ingredienser

Tårtbotten/kaka

Mandelmassa

Grädde

Dekorering

Instruktioner

Tårtbotten/kaka

  • Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  • Smält smöret
  • Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp. Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen
  • Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.

Mandelmassa

  • Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.
    En bakad tårtbotten som ligger på en skärbräda med en spatel som skär i kanten.
  • Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.
    En skål med mandelmjöl och blandade ingredienser, hålls i handen med en sked.

Montering/Dekorering

  • Blanda grädde, sötströ, bakpulver samt vaniljarom i en bunke och vispa sedan tjockt och fluffigt med en elvisp. Har du tålamod så vispa med lägre hastighet under längre tid, då kommer det in mer luft i grädden och den håller sig fluffig längre. Grädden skall vara riktigt kall.
  • Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.
    En tårta med smörkräm som sprids med en kniv på ett tårtfat.
  • Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.
    En tårta med vit grädde som är delvis utspridd med en spatula på ett kakfat.
  • Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
    Rund tårta med mandelspån runt kanten och ett tunt lager av sockerpasta på toppen.
  • Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster
    En rund tårta med mandelspån och grädde på en vit tårtfat.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
3 from 13 votes (13 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.