Maffig Semletårta
0
Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en god idé att mortla det innan man har i det i mandelmassan och grädden.
Följ mig även på instagram.com/lchfchristine ❤️
Total tid: 1 timme 35 minuter
Portioner: 10
Ingredienser
Tårtbotten/kaka
- 6 st ägg
- 8 msk Kokosmjöl
- 2 dl Mandelmjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 150 g Smör
- Ca 1,5 dl Sötning
- 1 dl Vatten
- 1,5 tsk Kardemumma
Mandelmassa
- 0,5 krm Bittermandelarom
- 5 msk Grädde
- 0,5-1 msk Sukrin melis
Dekorering
- 50 g Mandelspån
Instruktioner
Tårtbotten/kaka
- Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke
- Smält smöret
- Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.
Mandelmassa
- Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.
- Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.
Montering/Dekorering
- Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.
- Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.
- Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
- Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!