Maffig Semletårta

star iconstar iconstar iconstar half iconstar empty icon 25 röster - Betygsätt

Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en…

Läs mer 8 kommentarer Skriv ut
Maffig Semletårta
ANNONS
cooked user 25Skapare@lchfchristineFörberedelse1 timTillagning35 minTotalt1 tim 35 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en god idé att mortla det innan man har i det i mandelmassan och grädden.

Följ mig även på instagram.com/lchfchristine ❤️

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner
Tårtbotten/kaka
 6 st Ägg
 8 msk Kokosmjöl
 2 deciliter Mandelmjöl
 2 tsk Bakpulver
 150 g Smör
 1,50 deciliter Sötning
 1 dl Vatten
 1,50 tsk Kardemumma
Mandelmassa
 0,50 krm Bittermandelarom
 5 msk Grädde
 0,51 msk Sukrin melisEller ICA sötströ eller motsvarande sötning
 5 deciliter Grädde 40%
 1 knivsudd Bakpulver
 0,51 krm Vaniljarom
 1 msk Sötning
Dekorering
 50 g Mandelspån

 

Gör så här:

Tårtbotten/kaka
1

Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke

3

Smält smöret

4

Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp.
Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen

5

Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.

Mandelmassa
6

Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.

Maffig Semletårta

7

Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.

Maffig Semletårta

Montering/Dekorering
8

Blanda grädde, sötströ, bakpulver samt vaniljarom i en bunke och vispa sedan tjockt och fluffigt med en elvisp. Har du tålamod så vispa med lägre hastighet under längre tid, då kommer det in mer luft i grädden och den håller sig fluffig längre. Grädden skall vara riktigt kall.

9

Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.

Maffig Semletårta

10

Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.

Maffig Semletårta

11

Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.

Maffig Semletårta

12

Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster

Maffig Semletårta

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 3.8 / 5. Antal röster: 25

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Tårtbotten/kaka
 6 st Ägg
 8 msk Kokosmjöl
 2 deciliter Mandelmjöl
 2 tsk Bakpulver
 150 g Smör
 1,50 deciliter Sötning
 1 dl Vatten
 1,50 tsk Kardemumma
Mandelmassa
 0,50 krm Bittermandelarom
 5 msk Grädde
 0,51 msk Sukrin melisEller ICA sötströ eller motsvarande sötning
 5 deciliter Grädde 40%
 1 knivsudd Bakpulver
 0,51 krm Vaniljarom
 1 msk Sötning
Dekorering
 50 g Mandelspån

Instruktioner

Tårtbotten/kaka
1

Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke

3

Smält smöret

4

Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp.
Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen

5

Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.

Mandelmassa
6

Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.

Maffig Semletårta

7

Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.

Maffig Semletårta

Montering/Dekorering
8

Blanda grädde, sötströ, bakpulver samt vaniljarom i en bunke och vispa sedan tjockt och fluffigt med en elvisp. Har du tålamod så vispa med lägre hastighet under längre tid, då kommer det in mer luft i grädden och den håller sig fluffig längre. Grädden skall vara riktigt kall.

9

Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.

Maffig Semletårta

10

Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.

Maffig Semletårta

11

Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.

Maffig Semletårta

12

Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster

Maffig Semletårta

Maffig Semletårta
Profilbild för @lchfchristine

Recept av: Christine Lundin

”Den bästa LCHF är den som blir av” Det är tankesättet som hållit mig sockerfri och välmående (med undantag för graviditet) sedan 2017. Jag lagar enkel, snabb och god lchf-mat som passar in i en vardag fylld av allt en vardag är fylld av.

Visa alla recept från Christine Lundin Hemsida https://www.instagram.com/lchfchristine/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida