Maffig Semletårta

star iconstar iconstar iconstar half iconstar empty icon 25 röster - Betygsätt

Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en…

Läs mer 8 kommentarer
Maffig Semletårta
cooked user 25Skapare@lchfchristineFörberedelse1 timTillagning35 minTotalt1 tim 35 min

Beskrivning - Information

Semlor i all ära men en maffig och härlig semletårta är inte heller fel! Om man använder ett sötningsmedel som är ”kornigt” är det en god idé att mortla det innan man har i det i mandelmassan och grädden.

Följ mig även på instagram.com/lchfchristine ❤️

Ingredienser

Mängd10 Portioner
Tårtbotten/kaka
 6 st Ägg
 8 msk Kokosmjöl
 2 deciliter Mandelmjöl
 2 tsk Bakpulver
 150 g Smör
 1,50 deciliter SötningEller Ica sötströ eller motsvarande
 1 dl Vatten
 1,50 tsk Kardemumma
Mandelmassa
 0,50 krm Bittermandelarom
 5 msk Grädde
 0,51 msk Sukrin melisEller ICA sötströ eller motsvarande sötning
Grädde
 5 deciliter Grädde 40%
 1 knivsudd Bakpulver
 0,51 krm Vaniljarom
 1 msk SötningEller Ica sötströ eller motsvarande
Dekorering
 50 g Mandelspån

Gör så här:

Tårtbotten/kaka
1

Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke

3

Smält smöret

4

Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp.
Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen

5

Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.

Mandelmassa
6

Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.

Maffig Semletårta

7

Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.

Maffig Semletårta

Montering/Dekorering
8

Blanda grädde, sötströ, bakpulver samt vaniljarom i en bunke och vispa sedan tjockt och fluffigt med en elvisp. Har du tålamod så vispa med lägre hastighet under längre tid, då kommer det in mer luft i grädden och den håller sig fluffig längre. Grädden skall vara riktigt kall.

9

Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.

Maffig Semletårta

10

Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.

Maffig Semletårta

11

Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.

Maffig Semletårta

12

Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster

Maffig Semletårta

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 3.8 / 5. Antal röster: 25

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Tårtbotten/kaka
 6 st Ägg
 8 msk Kokosmjöl
 2 deciliter Mandelmjöl
 2 tsk Bakpulver
 150 g Smör
 1,50 deciliter SötningEller Ica sötströ eller motsvarande
 1 dl Vatten
 1,50 tsk Kardemumma
Mandelmassa
 0,50 krm Bittermandelarom
 5 msk Grädde
 0,51 msk Sukrin melisEller ICA sötströ eller motsvarande sötning
Grädde
 5 deciliter Grädde 40%
 1 knivsudd Bakpulver
 0,51 krm Vaniljarom
 1 msk SötningEller Ica sötströ eller motsvarande
Dekorering
 50 g Mandelspån

Instruktioner

Tårtbotten/kaka
1

Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten

2

Blanda alla torra ingredienser i en bunke

3

Smält smöret

4

Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp.
Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen

5

Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.

Mandelmassa
6

Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.

Maffig Semletårta

7

Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.

Maffig Semletårta

Montering/Dekorering
8

Blanda grädde, sötströ, bakpulver samt vaniljarom i en bunke och vispa sedan tjockt och fluffigt med en elvisp. Har du tålamod så vispa med lägre hastighet under längre tid, då kommer det in mer luft i grädden och den håller sig fluffig längre. Grädden skall vara riktigt kall.

9

Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.

Maffig Semletårta

10

Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.

Maffig Semletårta

11

Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.

Maffig Semletårta

12

Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster

Maffig Semletårta

Maffig Semletårta

Recept av: Christine Lundin

Sockerfri sedan 2017-05-29 - 18,3 kg

Visa alla recept från Christine Lundin Hemsida https://www.instagram.com/lchfchristine/

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida