Majonnäs

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 2 röster - Betygsätt

Vill du ha en riktigt god och krämig majonnäs som dessutom är LCHF-vänlig? Då har jag knåpat ihop det bästa receptet för dig! Den här…

Läs mer 4 kommentarer Skriv ut
Majonnäs
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning5 minTotalt10 min

Beskrivning - Information

Vill du ha en riktigt god och krämig majonnäs som dessutom är LCHF-vänlig? Då har jag knåpat ihop det bästa receptet för dig!

Den här mumsiga majonnäsen kan serveras till en mängd olika maträtter och har en perfekt avvägning mellan dijonsenap, vitvinsvinäger och cayennepeppar. Godare än så här blir det helt enkelt inte.

Innehållsförteckning

  1. Så här lyckas du
  2. Välj rätt olja
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner
ANNONS

Majonnäs används flitigt inom LCHF. Jag tror att det finns lika många varianter som det finns de som äter LCHF. Här tänkte jag att jag ska bjuda på mitt recept och denna majonnäs finns det alltid en burk av i min kyl.

Så här lyckas du med majonnäs

För att göra en riktigt god majonnäs med bra konsistens så använder jag en elvisp. Mitt sätt att göra majonnäs på kanske skiljer sig lite från andras som använder mixerstav, men jag tror att det här sättet minimerar risken för att den skär sig.

Det är en fördel om alla ingredienser har samma temperatur (kylskåpskalla), men det är inte något måste. Dock minskar du då risken för att såsen skär sig.

Att det går att göra en majonnäs på 10 sekunder kan stämma om du har rätt stavmixer. Det funkar dock inte med vilken stavmixer som helst. Gör du på mitt sätt så kommer den med stor sannolikhet inte att skära sig.

Välj rätt olja

När du har lärt dig att göra egen majonnäs kommer du aldrig att köpa färdig majonnäs i butiken igen. Tänk på att det inte är några som helst tillsatser i denna, jämfört med ingredienslistan på köpemajonnäs. Med en hemgjord sås får du helt enkelt både ett godare och ett hälsosammare alternativ.

Med hemgjord majonnäs på LCHF-vis kan du dessutom själv välja vilken olja som ska användas. På så sätt kan du välja en mer hälsosam olja.

Det är viktigt att använda en neutral olja som inte ger allt för mycket smak. Välj inte kallpressad rapsolja eller olivolja då de ger en hel del smak som inte är gott i detta fall.

En annan sak att tänka på är att rapsolja innehåller ganska höga halter av Omega-6 vilket innebär att det är viktigt att balansera upp det med mycket Omega-3 för att få en bra balans. Varför inte servera såsen till en fet laxbit?

Du kan även välja en mer LCHF-vänlig olja, till exempel MCT-olja eller avokadoolja som finns i välsorterade hälsokostbutiker. Detta är dock rätt så dyra oljor.

Näringsvärde

Mitt recept har en bra näringsprofil. Givetvis kan näringsinnehållet variera lite beroende på vilken olja du väljer att använda.

Tabell med ingredienser för detta majonnäsrecept och dessa näringsvärden.
(Näringsvärden från Kostbevakningen

I just detta recept finns det 5 gram kolhydrater, vilket blir 1,25 gram kolhydrater per portion. Tack vare all olja och äggen så är det dock hela 385 gram fett, vilket blir runt 96 gram per portion. Här har du alltså chansen att boosta din måltid med en himla massa fett!

ANNONS

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 3 st Äggulor
 2 msk Fransk senap
 4 deciliter RapsoljaEller annan smaklös olja.
 4 msk Vatten
 1 nypa Cayennepeppar
 1 nypa Salt
ANNONS

Gör så här:

1

Lägg äggulor och senap i en skål.

2

Kör igång och börja vispa. Tillsätt oljan i en fin stråle lite i taget och låt oljan ätas upp av äggen.

3

Fortsätt att tillsätta olja tills det att du har tillsatt all olja.

4

Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Om du vill kan du även tillsätta ett par matskedar vatten för att få en lite smidigare konsistens.

5

Häll upp på en fin burk och njut av en majonnäs som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 3 st Äggulor
 2 msk Fransk senap
 4 deciliter RapsoljaEller annan smaklös olja.
 4 msk Vatten
 1 nypa Cayennepeppar
 1 nypa Salt

Instruktioner

1

Lägg äggulor och senap i en skål.

2

Kör igång och börja vispa. Tillsätt oljan i en fin stråle lite i taget och låt oljan ätas upp av äggen.

3

Fortsätt att tillsätta olja tills det att du har tillsatt all olja.

4

Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Om du vill kan du även tillsätta ett par matskedar vatten för att få en lite smidigare konsistens.

5

Häll upp på en fin burk och njut av en majonnäs som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

Majonnäs

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

  • Mamma Mia!
    Gjorde majonnäsen nyss. Wow! Och jag har testat ett antal varianter, men inte blivit nöjd med resultatet. Men denna var super. Lätt att göra och inga konstigheter. Men det jag undrar över är om man kan använda sig utav elvispen eller använda sig av den vanliga vispen. Alltså för hand? Får så ont i händer med vibrationen av stavmixern. Blev så supernöjd med resultatet.

  • Magnus Bernroth says:

    Du glömde att vattnet ska vispas ihop med gulor och senap innan oljan går i. Missar man vattnet spricker det gärna.

  • Jag har gjort egen majonnäs i 50 år. Jag använder hela ägget. Jag knäcker det i en bunke, värmer i micron 25 sek. Annars allt som ditt, oljan är rumstempererad. Skär sig aldrig. Jag använder stavmixer eller visp

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida