Vill du ha en riktigt god och krämig majonnäs som dessutom är LCHF-vänlig? Då har jag knåpat ihop det bästa receptet för dig!
Den här mumsiga majonnäsen kan serveras till en mängd olika maträtter och har en perfekt avvägning mellan dijonsenap, vitvinsvinäger och cayennepeppar. Godare än så här blir det helt enkelt inte.
Innehållsförteckning
Majonnäs används flitigt inom LCHF. Jag tror att det finns lika många varianter som det finns de som äter LCHF. Här tänkte jag att jag ska bjuda på mitt recept och denna majonnäs finns det alltid en burk av i min kyl.
Så här lyckas du med majonnäs
För att göra en riktigt god majonnäs med bra konsistens så använder jag en elvisp. Mitt sätt att göra majonnäs på kanske skiljer sig lite från andras som använder mixerstav, men jag tror att det här sättet minimerar risken för att den skär sig.
Det är en fördel om alla ingredienser har samma temperatur (kylskåpskalla), men det är inte något måste. Dock minskar du då risken för att såsen skär sig.
Att det går att göra en majonnäs på 10 sekunder kan stämma om du har rätt stavmixer. Det funkar dock inte med vilken stavmixer som helst. Gör du på mitt sätt så kommer den med stor sannolikhet inte att skära sig.
Välj rätt olja
När du har lärt dig att göra egen majonnäs kommer du aldrig att köpa färdig majonnäs i butiken igen. Tänk på att det inte är några som helst tillsatser i denna, jämfört med ingredienslistan på köpemajonnäs. Med en hemgjord sås får du helt enkelt både ett godare och ett hälsosammare alternativ.
Med hemgjord majonnäs på LCHF-vis kan du dessutom själv välja vilken olja som ska användas. På så sätt kan du välja en mer hälsosam olja.
Det är viktigt att använda en neutral olja som inte ger allt för mycket smak. Välj inte kallpressad rapsolja eller olivolja då de ger en hel del smak som inte är gott i detta fall.
En annan sak att tänka på är att rapsolja innehåller ganska höga halter av Omega-6 vilket innebär att det är viktigt att balansera upp det med mycket Omega-3 för att få en bra balans. Varför inte servera såsen till en fet laxbit?
Du kan även välja en mer LCHF-vänlig olja, till exempel MCT-olja eller avokadoolja som finns i välsorterade hälsokostbutiker. Detta är dock rätt så dyra oljor.
Näringsvärde
Mitt recept har en bra näringsprofil. Givetvis kan näringsinnehållet variera lite beroende på vilken olja du väljer att använda.
(Näringsvärden från Kostbevakningen
I just detta recept finns det 5 gram kolhydrater, vilket blir 1,25 gram kolhydrater per portion. Tack vare all olja och äggen så är det dock hela 385 gram fett, vilket blir runt 96 gram per portion. Här har du alltså chansen att boosta din måltid med en himla massa fett!
Lägg äggulor och senap i en skål.
Kör igång och börja vispa. Tillsätt oljan i en fin stråle lite i taget och låt oljan ätas upp av äggen.
Fortsätt att tillsätta olja tills det att du har tillsatt all olja.
Häll upp på en fin burk och njut av en majonnäs som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Lägg äggulor och senap i en skål.
Kör igång och börja vispa. Tillsätt oljan i en fin stråle lite i taget och låt oljan ätas upp av äggen.
Fortsätt att tillsätta olja tills det att du har tillsatt all olja.
Häll upp på en fin burk och njut av en majonnäs som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!
Amy Glas says:
Mamma Mia!
Gjorde majonnäsen nyss. Wow! Och jag har testat ett antal varianter, men inte blivit nöjd med resultatet. Men denna var super. Lätt att göra och inga konstigheter. Men det jag undrar över är om man kan använda sig utav elvispen eller använda sig av den vanliga vispen. Alltså för hand? Får så ont i händer med vibrationen av stavmixern. Blev så supernöjd med resultatet.
LCHF-arkivet says:
Vad roligt att höra! Det är ju så lätt att göra egen majonnäs med..=)
Magnus Bernroth says:
Du glömde att vattnet ska vispas ihop med gulor och senap innan oljan går i. Missar man vattnet spricker det gärna.
Eivor ståhl says:
Jag har gjort egen majonnäs i 50 år. Jag använder hela ägget. Jag knäcker det i en bunke, värmer i micron 25 sek. Annars allt som ditt, oljan är rumstempererad. Skär sig aldrig. Jag använder stavmixer eller visp
Monica Westerlund says:
Hej vad ska vitvins vinäger vara till