Mandelfisk
Mandelfisk är ett klassiskt recept som man fick i skolan. En mandelöverbakad fiskbit, oftast sej eller torsk.
Det är en maträtt som jag tycker är kanongod, men den innehåller ju ströbröd vilket inte är ok för oss som äter lchf, så därför har jag hittat på en egen variant som funkar bättre och är glutenfri.
Sen har jag även piffat till den lite med god parmesanost dessutom.
Vilken fisk du vill använda är helt upp till dig, jag använder gärna sejfilé eller torskfilé, men jag kan tänka mig att man även kan göra detta med lax om man vill. Dock så är grundtanken att använda en vit fisk.
Receptet är för ungefär 6 personer.
Ingredienser
- 800 g Fiskfilé (vit fisk)
- 100 g Smör
- 1,5 dl Mandelmjöl
- 1 dl Riven parmesanost
- 2 tsk Oregano
- 4 msk Färsk hackad persilja
- 2 msk Pressad citron
- 2 Vitlöksklyftor (riven/hackad)
- 0,5 dl Vatten
- 0,5 dl Mandelspån
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Om du har frusen fisk, så tina den först. Tänk på att det försvinner en hel del vikt (vatten) när den tinas.
- Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra lite.
- Smält smöret och dra kastrullen åt sidan.
- Blanda ner mandelmjöl, oregano, persilja, parmesanost, citronsaft, vatten och lite salt och peppar i smöret. Det ska bli en röra av det hela.
- Fördela röran ovanpå fisken.
- Strö mandelspån över.
- Ställ in i ugnen och grädda tills det att du har fått en vacker färg på “täcket”. Kolla även att fisken är klar. Cirka 20-30 minuter tar det beroende på tjockleken på fisken.
- Ta ut och servera med goda tillbehör. Om du tycker om sås, kan du göra en god fisksås till, men man kan gott och väl äta mandelfisk utan någon sås, då det blir lite sås i formen med.