Hoppa till innehåll
Open navigation

Mandella

Inga röster än
Sparat av: st
Mandella

Mandella är en variant av hemmagjord Nutella, men där basen är mandlar istället för hasselnötter.

Du får ett otroligt gott mandelsmör med härlig krämig chokladsmak.

Recept och bilder: Ketokokboken

Total tid: 30 minuter
Portioner: 15
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

  • 200 g sötmandlar
  • Ca. 1,5-2 msk neutral olja t.ex. kokosolja utan smak, avokadoolja eller rapsolja
  • 2-2,5 msk sötning
  • 1 msk kakao
  • 50 g mörk choklad 70%

Instruktioner

  • Blanchera mandlarna om du vill ha ett lenare mandelsmör.
  • Lägg dem därefter i en matberedare och kör tills det börjar klumpa ihop sig. Ha tålamod, det kan ta 20-30 minuter. Tillsätt lite olja i taget tills du har ett smör i önskad krämig konsistens. Ska du använda choklad så blir konsistensen lösare när den är tillsatt.
  • Häll i kakao och sötning medan rotorbladen går. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sötning efter smak.
  • Smält chokladen. Rör ner mandelsmöret i den smälta chokladen och rör till en jämn smet. Häll upp i glasburk och förvara i rumstemperatur eller kylskåp.

Anteckning

Du behöver en bra matberedare för att göra mandelsmöret. Pausa då och då och peta ner mandelmjölet från kanterna. Det tar l å n g tid för mandlarna att bli till smör, så det gäller att ha tålamod! När det börjar klumpa ihop sig lite brukar jag hälla på lite olja i taget.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg