Denna mandeltårtan är en helt lchf-anpassad tårta som är riktigt enkel att göra.
Väldigt få ingredienser och en tårta som kommer att göra alla som tycker om mandel lyckliga.
Helt perfekt att bjuda familj och vänner på.
Recept och bilder: Sanna
Sätt igång ugnen på 175°C (160° varmluft).
Vispa äggvitorna fasta i en bunke. Tillsätt 1 dl sötning och vispa till en marängsmet.
Tillsätt mandelmjölet försiktigt och vispa noggrant på låg fart tills allt är blandat.
Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar, ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget eller båda samtidigt om du har varmluftsugn i ca 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg.
Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.
Vispa ihop äggulor, grädde, vaniljpulver och 0,5 dl sötning i en kastrull.
Värm upp försiktigt under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte börjar koka och blir äggröra.
Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget.
Låt smörkrämen svalna helt i kylen.
Torrosta mandelspånen tills de blir gyllenbruna, antingen i en stekpanna eller på en torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred på lite mindre än hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen ovanpå och längs kanterna.
Garnera med mandelspånen.
Förvara gärna tårtan i kylen ett par timmar innan servering.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt igång ugnen på 175°C (160° varmluft).
Vispa äggvitorna fasta i en bunke. Tillsätt 1 dl sötning och vispa till en marängsmet.
Tillsätt mandelmjölet försiktigt och vispa noggrant på låg fart tills allt är blandat.
Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar, ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget eller båda samtidigt om du har varmluftsugn i ca 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg.
Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.
Vispa ihop äggulor, grädde, vaniljpulver och 0,5 dl sötning i en kastrull.
Värm upp försiktigt under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte börjar koka och blir äggröra.
Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget.
Låt smörkrämen svalna helt i kylen.
Torrosta mandelspånen tills de blir gyllenbruna, antingen i en stekpanna eller på en torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred på lite mindre än hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen ovanpå och längs kanterna.
Garnera med mandelspånen.
Förvara gärna tårtan i kylen ett par timmar innan servering.