Mandeltårta
Sparat av:
19
st
Denna mandeltårtan är en helt lchf-anpassad tårta som är riktigt enkel att göra.
Väldigt få ingredienser och en tårta som kommer att göra alla som tycker om mandel lyckliga.
Helt perfekt att bjuda familj och vänner på.
För att få tårtan så hög som den är på bilderna, så är det dubbel sats du ska göra så att du kan bygga på med dubbla lager!
Recept och bilder: Sanna
Sparat av:
19
st
Portioner: 8
Ingredienser
Tårtbotten
- 5 st Äggvitor
- 1 dl Sötning
- 150 g Mandelmjöl
Vaniljsmörkräm
- 5 st Äggulor
- 0,5 dl Sötning
- 1 dl Grädde
- 175 g Smör
- 0,5 tsk Vaniljpulver
Topping
Instruktioner
Tårtbotten
- Sätt igång ugnen på 175°C (160° varmluft).
- Vispa äggvitorna fasta i en bunke. Tillsätt 1 dl sötning och vispa till en marängsmet.
- Tillsätt mandelmjölet försiktigt och vispa noggrant på låg fart tills allt är blandat.
- Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar, ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget eller båda samtidigt om du har varmluftsugn i ca 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg.
- Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.
Vaniljsmörkräm
- Värm upp försiktigt under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte börjar koka och blir äggröra.
- Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Låt smörkrämen svalna helt i kylen.
Övrigt
- Torrosta mandelspånen tills de blir gyllenbruna, antingen i en stekpanna eller på en torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.
- Lägg en mandelbotten på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred på lite mindre än hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen ovanpå och längs kanterna.
- Garnera med mandelspånen.
- Förvara gärna tårtan i kylen ett par timmar innan servering.
Anteckning
För att få tårtan så hög som den är på bilden, så skall du göra dubbel sats av receptet för att kunna bygga lite höjd.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
Jättegod….
Otroligt god! Rekommenderar att man smörjer in bakplåtspappret, blir lättare att få av det från bottnarna då.
På bilden ser det ut som att det är fyra lager/bottnar? Är det det eller två bitar laggda på varandra?
Hej!
Jag har uppdaterat lite info i receptet nu. Det är dubbel sats man behöver göra för att få tårtan att bli så pass hög.
Sen hur många lager det är, beror på hur duktig du är på att dela på botten. 🙂