Kan man äta en riktigt god efterrätt trots att man äter LCHF-kost? Ja, det kan man faktiskt! I mitt recept på mjuk pepparkaka så får du en klassisk sockerkaka (utan socker) med juliga smaker.
När det kommer till juletider så kan det vara riktigt gott med en julig kaka till kaffet/glöggen/téet. Det är helt enkelt den perfekta efterrätten när det vankas julmys.
Det här receptet på mjuk pepparkaka som är LCHF-vänlig kommer från Matgiken. Receptet är enkelt att följa och kakan är både snabb och enkel att baka. Receptet är helt anpassat till LCHF, så det är bara att sätta igång direkt!
Innehållsförteckning
- LCHF-vänligt recept på mjuk pepparkaka
- Få till den klassiska smaken
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
I den här kakan får du de klassiska smakerna som finns i pepparkakor. Varför inte servera den med lite god, nyvispad lingongrädde? Det är trots allt en mycket god smakkombination.
LCHF-vänligt recept på mjuk pepparkaka
Kakan är både god och väldigt enkel att göra. Dessutom funkar den fint att frysa in i bitar och plocka fram när man vill ha en liten kaka till fikat. Något som jag verkligen tycker om med det här receptet är att det är LCHF-anpassat. Det innebär bland annat att det inte innehåller något riktigt socker. Enligt receptet använder du istället Nick’s Use Like Sugar som finns i de flesta välsorterade matbutiker.
Kakan innehåller inte heller något kolhydratrikt vetemjöl som sabbar din kosthållning. Istället består mjölet av mandelmjöl och kokosmjöl. Det är två mjölsorter som är både kolhydratssnåla och vänliga mot din mage.
Få till den klassiska smaken
Hur får man då fram den klassiska smaken? Jo, använd en matsked färdigblandad pepparkakskrydda. Snabbare och enklare än så kan det knappast bli!
Givetvis kan du även blanda din egen pepparkakskrydda om du föredrar det. Kanske har du redan alla kryddor hemma i kryddlådan. Klassiska pepparkakskryddor är bland annat kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Det kommer helt enkelt att dofta riktigt gott i ditt kök när du gräddar kakan i ugnen.
Även den stora mängden smör hjälper till att sätta smak på kakan. Var därför noga med att använda just smör och inte margarin. Smör är även mer LCHF-vänligt!
Näringsvärde
Den här mjuka pepparkakan har en mycket bra näringsprofil för att vara ett LCHF-vänligt bakverk. Men givetvis bör du inte äta den varje dag om du äter en strikt kost. Den är dock ett perfekt alternativ för dig som vill lyxa till det till kaffet eller glöggen!
Näringsvärden från Kostbevakningen
Tack vare de två kolhydratsnåla mjölsorterna så innehåller den mjuka pepparkakan relativt få kolhydrater. Dessutom innehåller den gott om smör och ägg som ökar fetthalten!
Recept och bild: Angelica
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en sockerkaksform.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med pepparkakskryddorna. Ställ kastrullen åt sidan när det väl smält och låt det svalna lite.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en bunke.
Ställ in vispen på lägsta hastighet och rör ner mjölblandningen och smälta smöret i raskt tempo. Detta skall bara precis blandas ihop. Viktigt att inte överarbeta smeten.
Häll upp smeten i formen och ställ in den på nedersta falsen i ugnen. Grädda i cirka 30-35 minuter.
Känn med en tandpetare om kakan är färdig. Den skall inte vara kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du vänder den upp och ner och tar ut kakan. Låt den sedan svalna helt under formen.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en sockerkaksform.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med pepparkakskryddorna. Ställ kastrullen åt sidan när det väl smält och låt det svalna lite.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en bunke.
Ställ in vispen på lägsta hastighet och rör ner mjölblandningen och smälta smöret i raskt tempo. Detta skall bara precis blandas ihop. Viktigt att inte överarbeta smeten.
Häll upp smeten i formen och ställ in den på nedersta falsen i ugnen. Grädda i cirka 30-35 minuter.
Känn med en tandpetare om kakan är färdig. Den skall inte vara kladdig i mitten.
Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du vänder den upp och ner och tar ut kakan. Låt den sedan svalna helt under formen.
Lena Hugg says:
Den ser jättegod ut!
Tomas Rondin says:
Böt ut kryddorna mot lakritspulver blev gott
Britt-Marie says:
Jättegod pepparkaka, men idag testade jag utan kryddor och med hasselnötsmjöl! Alltså mjuk nötkaka, blev väldigt god!
Inger Vilhelmsson says:
Gjorde den I går och den blev jättebra. Jag tillsatte dock 1 dl osötad lingonsylt när smeten var ihop vispad. Det blev jättegott.
Hanna says:
Min blev nästan platt , vet inte vad jag gjorde för fel.
LCHF-arkivet says:
Hm, ibland kan det bero på att man har rört för länge när man tillsatt de torra ingredienserna. Men, svårt att veta.
Marie says:
Kan man använda sesammjöl istället för mandelmjöl
Lena says:
Jag gjorde denna men bytte ut pepparkakskryddorna till 1 tsk vaniljpulver och kan varmt rekommendera detta.
Susanne says:
Kan man enbart ha kokosmjöl..? min mor tål inte mandel och nötter.
Britt Ö Evertsson says:
Blev riktigt god men fastnade i formen. Smörjde ordentligt o ”bröade” med pofiber. Tips?
Lena says:
Läste fel. Tog 2 dl kokosmjöl 🙈
Nu står degen i ugnen och hårdnar på sig. Vi får väl se hur det blev 😂
Pluto says:
Hur stor form?
Pluto says:
Hur stor form?