Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Matjesmousse – LCHF

5 av 1 röst
Skapat: 15 december, 2021
Senast ändrat: 1 april, 2024
Matjesmousse – LCHF

Matjesmousse är ett recept som vid en första anblick kan tyckas vara knepigt att göra, men det är verkligen inte det.
Just detta receptet har jag fått äran att lägga upp av Birgitta så jag kan inte ta någon som helst ära för det.

Detta är ett lchfrecept som passar in på alla våra högtider, så påsk, midsommar och jul.

Recept och bild: Birgitta Höglund

Total tid: 3 timmar 15 minuter
Servings: 4
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten.
  • Tärna ner matjessillen i fina tärningar.
  • Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dom.
  • Värm försiktigt gelatinbladen i sillspadet tills det att gelatinbladen har smält.
  • Blanda ihop färskost, crème fraiche, gräslök, salt och peppar. Rör ner sillbitarna med.
  • Ta lite av sillröran, ungefär en matsked och blanda den med gelatinet. Detta minskar risken för gelatinet att klumpa sig.
  • Blanda sedan ihop resterande gelatin och sillröra.
  • Vispa grädden och vänd ner den i sillröran.
  • Nu kan du välja om du vill göra färdiga portioner, dvs att du portionerar upp det i glas. Ett tips är att du häller upp dom i snapsglas. Annars kan du hälla upp all smet i en form.
  • Ställ in moussen i kylen och låt stå kallt 3-4 timmar så att den får stelna till helt.
  • Om du har hällt smeten i en form, då kan du värma en sked i lite varmt vatten och skeda upp fina små “ägg”.
  • Detta kan du sedan servera som en del av en silltallrik eller som en egen liten rätt med kokt ägg och kanske något mer.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

3 responses to “Matjesmousse – LCHF”

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.