Matjesmousse – LCHF
Skapat:
15 december, 2021
Senast ändrat:
1 april, 2024

9
Innehåll
Matjesmousse är ett recept som vid en första anblick kan tyckas
vara knepigt att göra, men det är verkligen inte det.
Just detta receptet har jag fått äran att lägga upp av Birgitta så
jag kan inte ta någon som helst ära för det.
Detta är ett lchfrecept som passar in på alla våra högtider, så påsk, midsommar och jul.
Recept och bild: Birgitta Höglund
Total tid:
3 timmar
15 minuter
Servings: 4
Ingredienser
- 1 Burk matjessill
- 1 dl Crème fraiche
- 1 dl Grädde
- 0,5 dl Färskost
- 1 dl Hackad gräslök
- 2 st Gelatinblad
- 2 msk Sillspad
- salt
- Svartpeppar
Instruktioner
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten.
- Tärna ner matjessillen i fina tärningar.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dom.
- Värm försiktigt gelatinbladen i sillspadet tills det att gelatinbladen har smält.
- Ta lite av sillröran, ungefär en matsked och blanda den med gelatinet. Detta minskar risken för gelatinet att klumpa sig.
- Blanda sedan ihop resterande gelatin och sillröra.
- Vispa grädden och vänd ner den i sillröran.
- Nu kan du välja om du vill göra färdiga portioner, dvs att du portionerar upp det i glas. Ett tips är att du häller upp dom i snapsglas. Annars kan du hälla upp all smet i en form.
- Ställ in moussen i kylen och låt stå kallt 3-4 timmar så att den får stelna till helt.
- Om du har hällt smeten i en form, då kan du värma en sked i lite varmt vatten och skeda upp fina små “ägg”.
- Detta kan du sedan servera som en del av en silltallrik eller som en egen liten rätt med kokt ägg och kanske något mer.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
Hej! Vad kan man använda istället för gelatin ( inget med gris i)?
Hej!
Agar agar är väl det man brukar använda istället.
Tack!