Medelhavsinspirerad köttfärsgratäng

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 35 röster - Betygsätt

Mat behöver inte vara krångligt, tvärtom. Den här medelhavsinspirerade köttfärsgratängen är försvinnande god, samtidigt som den är otroligt enkel att tillaga. Med smaker från tomat,…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Medelhavsinspirerad köttfärsgratäng
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning30 minTotalt40 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Mat behöver inte vara krångligt, tvärtom. Den här medelhavsinspirerade köttfärsgratängen är försvinnande god, samtidigt som den är otroligt enkel att tillaga. Med smaker från tomat, vitlök, zucchini och god mozzarellaost så kommer alla i familjen att ta den här rätten till sina hjärtan.

Innehållsförteckning

  1. Gratäng med goda grönsaker i
  2. Smaksättning för gratängen
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Köttfärsgratängen går att variera på otroligt många sätt. Du kan i princip välja vilken kryddsättning och vilken ost du vill. Det här är därför ett perfekt grundrecept för dig som vill testa att experimentera i köket. Samtidigt är receptet otroligt gott i sig och behöver inget extra för att smeka dina smaklökar.

Recept och bild: Alla goda ting

Köttfärsgratäng med goda grönsaker i

En köttfärsgratäng ska vara enkel, det är väl därför man lagar den? Det här receptet kräver bara tio minuter i förberedelser, därefter får den stå inne i ugnen och sköta sig själv. Inne i ugnsvärmen får den gotta till sig så att alla smaker kommer fram.

Som du ser så är det zucchini i receptet. Det är en grönsak som både fyller ut, ger en god smak och bidrar till en härlig, matig konsistens. De kan nästan liknas med vegetariska, LCHF-vänliga lasagneplattor, men de läggs längst ner i botten. Hoppa inte över zucchinin, de bidrar verkligen med något extra till köttfärsgratängen.

Satsa istället på att ha i ännu fler grönsaker och få in ännu mer näring i gratängen. Varför inte ha i lite skivade champinjoner för god smak. Skivad broccoli och strimlad paprika är också gott att ha i. Här finns det egentligen inga begränsningar för vad du kan göra inne i köket.

Smaksättning för gratängen

I den här köttfärsgratängen hittar du extra mycket smak från tomater. Det är både krossade tomater, soltorkade tomater och cocktailtomater på ingredienslistan. Givetvis är det även mozzarellaost med eftersom tomater och mozzarella verkligen gifter sig i munnen.

Som grund är det kalvfond, salt och peppar som smaksättning. Därefter kan du själv välja vilka kryddor du vill använda. Varför inte testa lite basilika eller oregano. Det passar alltid till tomatsmaken. Frusna, torkade eller färska örter är alltid gott. Testa även att ha i lite sambal oelek om du vill ha lite hetta. Låt fantasin flöda!

Näringsvärde

Den goda köttfärsgratängen har en fin näringsprofil för dig som äter LCHF. Här finns det gott om fett från köttfärsen, smöret och mozzarellaosten. För dig som vill öka på fetthalten ännu mer – se till att öka mängden steksmör. Med två matskedar steksmör så får du runt 35 gram kolhydrater per portion.

naringsvarde kottfarsgratang Medelhavsinspirerad köttfärsgratäng
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Det är en del kolhydrater i maträtten som kommer från grönsakerna. Det är dock inga större mängder, så dem behöver du inte oroa dig för om du äter liberal LCHF. Tänk istället på alla vitaminer och mineraler som de färgglada grönsakerna bidrar med.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 st Zucchini
 500 g Köttfärs
 1 st Gul lök
 2 Vitlöksklyftor, hackade/rivna
 Smör till stekning
 SaltEfter smak
 Övriga kryddor efter smak
 10 st Cocktailtomater
 200 g Mozzarella
Alternativ på goda tillbehör

 

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Bryn färsen och tillsätt hackad lök och vitlök.

3

Häll på de krossade tomaterna, soltorkade tomaterna, fonden och ev. kryddor.

4

Låt det hela puttra i cirka 10 minuter och smaka av.

5

Skiva zucchinin och lägg i botten av en ugnsfast form. Salta och peppra lite.

6

Slå köttfärssåsen över och jämna ut det över all zucchini.

7

Toppa med mozzarella och cocktailtomater.

8

Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.

9

Ta ut och servera med en god sallad.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.2 / 5. Antal röster: 35

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 st Zucchini
 500 g Köttfärs
 1 st Gul lök
 2 Vitlöksklyftor, hackade/rivna
 Smör till stekning
 SaltEfter smak
 Övriga kryddor efter smak
 10 st Cocktailtomater
 200 g Mozzarella
Alternativ på goda tillbehör

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Bryn färsen och tillsätt hackad lök och vitlök.

3

Häll på de krossade tomaterna, soltorkade tomaterna, fonden och ev. kryddor.

4

Låt det hela puttra i cirka 10 minuter och smaka av.

5

Skiva zucchinin och lägg i botten av en ugnsfast form. Salta och peppra lite.

6

Slå köttfärssåsen över och jämna ut det över all zucchini.

7

Toppa med mozzarella och cocktailtomater.

8

Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.

9

Ta ut och servera med en god sallad.

Medelhavsinspirerad köttfärsgratäng
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida