Har du någonsin testat en LCHF-vänlig morotskaka utan socker och vetemjöl? Min smarriga kaka är otroligt god och saftig. Det här är verkligen drömmen för alla morotsälskare som vill ha något gott att festa på då och då.
Kakan har en härligt uppfriskande citronfrosting och är precis lika god som en vanlig morotskaka. Den stora skillnaden är att den här kakan är anpassad för normal/liberal LCHF, samtidigt som den är glutenfri och sockerfri dessutom. Frågan är om icke LCHF-frälsta ens märker någon skillnad?
Innehållsförteckning
Kakan är enkel att baka och tillagningstiden är cirka 45 minuter. Den ska dock stå inne i ugnen i 25 minuter, så förberedelserna går relativt fort. Den är perfekt att servera på festen eller fredagsfikat på jobbet.
En morotskaka för alla smaker
Visst är det otroligt att man kan baka goda kakor utan vare sig socker eller vetemjöl? I den här kakan består receptet utav ingredienser såsom kokosmjöl, xantangummi och pofiber. Det skapar en perfekt kaka med rätt konsistens. Med en rejäl klick smör och sötningsmedlet Nick’s Use Like Sugar så får du dessutom till både smak och konsistens.
Som kryddsättning för den här ypperligt goda morotskakan används vaniljpulver, kanel, ingefära, muskotnöt och ett stort lass finrivna morötter. De orangea rötterna ger inte bara smak, utan även en vacker färg och saftig konsistens.
För frostingen används smör, sötningsmedel, citronzest, citronsaft och färskost. Godare än så kan det knappast bli!
Är morötter LCHF?
Om du kan baka en vanlig sockerkaka, då kan du också baka min goda morotskaka med frosting. Det är nämligen inte svårare att baka den här kakan än någon annan. Givetvis är receptet dessutom detaljerat och enkelt för dig att följa.
När du bakar den här goda morotskakan så undrar du givetvis om man får äta morötter enligt LCHF. Svaret kan vara både ”Ja” och ”Nej” beroende på hur strikt LCHF du har valt att äta. Om du äter strikt LCHF så ska du inte äta bakverk överhuvudtaget. Därför är kakan mer anpassad för dig som äter en normal eller liberal kost.
Läs mer om rotfrukter och LCHF.
Näringsvärde
Vad innehåller då en morotskaka som är LCHF-anpassad? Som du kan se i ingredienslistan så innehåller den sötningsmedel och annat smått och gott som du kanske inte bör äta vardagligdags. Men till fest, då är det här en mycket bättre kaka än vanliga sockerbomber. Vi tar en titt på Kostbevakningen för att se vilket näringsinnehåll kakan har.
Som du ser innehåller morotskakan både fett och en del kolhydrater. Det ska dock sägas att kakan är till för hela tolv portioner, så du kan njuta av en bit utan att känna dåligt samvete över din kost. Alla ingredienser är trots allt tillåtna om än i en liten mängd.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Vispa ner de torra ingredienserna i äggvispet.
Tillsätt det smälta smöret.
Vänd ner de rivna morötterna i smeten.
Häll smeten i springformen och fördela den jämnt i den.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Känn med en tandpetare i mitten. Om den är torr när du drar upp den, då är botten klar.
Ta ut botten och låt den svalna helt.
Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm.
Bred ut frostingen i ett jämnt lager uppe på kakbotten. Ställ kallt så den får sätta sig igen.
Ta ut kakan efter någon timme och pudra lite kanel över den.
Dela sedan upp den i lagom stora bitar. 10-12 bitar är nog rätt lagom.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Vispa ner de torra ingredienserna i äggvispet.
Tillsätt det smälta smöret.
Vänd ner de rivna morötterna i smeten.
Häll smeten i springformen och fördela den jämnt i den.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Känn med en tandpetare i mitten. Om den är torr när du drar upp den, då är botten klar.
Ta ut botten och låt den svalna helt.
Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm.
Bred ut frostingen i ett jämnt lager uppe på kakbotten. Ställ kallt så den får sätta sig igen.
Ta ut kakan efter någon timme och pudra lite kanel över den.
Dela sedan upp den i lagom stora bitar. 10-12 bitar är nog rätt lagom.
Karin says:
Hej! Ser jättegott ut. Kan man hoppa över xantangummi eller ersätta med något? Det är ju så pass liten mängd. Har tyvärr inte detta hemma.
LCHF-arkivet says:
Du kan ta fiberhusk, det har inte exakt samma egenskaper men funkar som ersättning.
Tove says:
Går kakan att frysa ?
LCHF-arkivet says:
Har inte testat, men det borde nog funka.
Therese Rylander says:
Hej!
Har ej ingefära hemma, vad tror du om att hoppa det?
LCHF-arkivet says:
Klart att du kan hoppa över det. Blir inte riktigt samma smak, men det blir gott ändå!
Sofia says:
Verkar jättegod! Tänk bara på att inte kalla den nötfri, när den har muskot i. Nötallergiker har ju oftast själva koll, men om man ska bjuda nån och bakat i tron att den är nötfri, kan det bli farligt. Men jag ska testa, absolut!
LCHF-arkivet says:
Oj, tack. Jag visste inte ens att muskot hörde till allergiframkallande, men det heter ju iofs muskotnöt.
Jenny says:
Jättegod men la till 0,5 tsk kardemumma.
Hur många kolhydrater är det per portion?
/Jenny
LCHF-arkivet says:
Ja, gott med kardemumma i!
Mängden kolhydrater kan du räkna ut här: https://www.lchfarkivet.se/kostbevakningen-rakna-ut-kolhydrater-protein-och-fett/