Morotskaka

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 53 röster - Betygsätt

Har du någonsin testat en LCHF-vänlig morotskaka utan socker och vetemjöl? Min smarriga kaka är otroligt god och saftig. Det här är verkligen drömmen för…

Läs mer 10 kommentarer Skriv ut
Morotskaka
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse20 minTillagning25 minTotalt45 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Har du någonsin testat en LCHF-vänlig morotskaka utan socker och vetemjöl? Min smarriga kaka är otroligt god och saftig. Det här är verkligen drömmen för alla morotsälskare som vill ha något gott att festa på då och då.

Kakan har en härligt uppfriskande citronfrosting och är precis lika god som en vanlig morotskaka. Den stora skillnaden är att den här kakan är anpassad för normal/liberal LCHF, samtidigt som den är glutenfri och sockerfri dessutom. Frågan är om icke LCHF-frälsta ens märker någon skillnad?

Innehållsförteckning

  1. En kaka för alla smaker
  2. Är morötter LCHF?
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Kakan är enkel att baka och tillagningstiden är cirka 45 minuter. Den ska dock stå inne i ugnen i 25 minuter, så förberedelserna går relativt fort. Den är perfekt att servera på festen eller fredagsfikat på jobbet.

En morotskaka för alla smaker

Visst är det otroligt att man kan baka goda kakor utan vare sig socker eller vetemjöl? I den här kakan består receptet utav ingredienser såsom kokosmjöl, xantangummi och pofiber. Det skapar en perfekt kaka med rätt konsistens. Med en rejäl klick smör och sötningsmedlet Nick’s Use Like Sugar så får du dessutom till både smak och konsistens.

Som kryddsättning för den här ypperligt goda morotskakan används vaniljpulver, kanel, ingefära, muskotnöt och ett stort lass finrivna morötter. De orangea rötterna ger inte bara smak, utan även en vacker färg och saftig konsistens.

För frostingen används smör, sötningsmedel, citronzest, citronsaft och färskost. Godare än så kan det knappast bli!

Är morötter LCHF?

Om du kan baka en vanlig sockerkaka, då kan du också baka min goda morotskaka med frosting. Det är nämligen inte svårare att baka den här kakan än någon annan. Givetvis är receptet dessutom detaljerat och enkelt för dig att följa.

När du bakar den här goda morotskakan så undrar du givetvis om man får äta morötter enligt LCHF. Svaret kan vara både ”Ja” och ”Nej” beroende på hur strikt LCHF du har valt att äta. Om du äter strikt LCHF så ska du inte äta bakverk överhuvudtaget. Därför är kakan mer anpassad för dig som äter en normal eller liberal kost.

Läs mer om rotfrukter och LCHF.

Näringsvärde

Vad innehåller då en morotskaka som är LCHF-anpassad? Som du kan se i ingredienslistan så innehåller den sötningsmedel och annat smått och gott som du kanske inte bör äta vardagligdags. Men till fest, då är det här en mycket bättre kaka än vanliga sockerbomber. Vi tar en titt på Kostbevakningen för att se vilket näringsinnehåll kakan har.

naringsvarde morotskaka Morotskaka

Som du ser innehåller morotskakan både fett och en del kolhydrater. Det ska dock sägas att kakan är till för hela tolv portioner, så du kan njuta av en bit utan att känna dåligt samvete över din kost. Alla ingredienser är trots allt tillåtna om än i en liten mängd.

 

Ingredienser

Mängd12 Portioner
Kakbotten
 4 Ägg
 0,50 dl Nick's Use Like SugarEller annan sötning
 100 g Smör
 3 msk Kokosmjöl
 0,50 tsk Xantangummi
 1 msk Bakpulver
 1 dl Pofiber
 1 krm Vaniljpulver
 1,50 msk Kanel
 1 tsk Ingefära, malen
 1 krm Malen muskotnöt
 200 g Finriven morot
Citronfrosting
 150 g Osaltat smör (rumstempererat)
 150 g Färskost
 Skalet från 1 citron
Du behöver
 Lite smör och pofiber till formen

 

Gör så här:

Kakbotten
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smörj springformen med lite smör och ströa den med pofiber.

3

Vispa ägg och sötning riktigt poröst.

4

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.

5

Blanda ihop de torra ingredienserna.

6

Vispa ner de torra ingredienserna i äggvispet.

7

Tillsätt det smälta smöret.

8

Vänd ner de rivna morötterna i smeten.

9

Häll smeten i springformen och fördela den jämnt i den.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Känn med en tandpetare i mitten. Om den är torr när du drar upp den, då är botten klar.

10

Ta ut botten och låt den svalna helt.

Frostingen
11

Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm.

Montering
12

Bred ut frostingen i ett jämnt lager uppe på kakbotten. Ställ kallt så den får sätta sig igen.

13

Ta ut kakan efter någon timme och pudra lite kanel över den.
Dela sedan upp den i lagom stora bitar. 10-12 bitar är nog rätt lagom.

Morotskaka

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 53

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Kakbotten
 4 Ägg
 0,50 dl Nick's Use Like SugarEller annan sötning
 100 g Smör
 3 msk Kokosmjöl
 0,50 tsk Xantangummi
 1 msk Bakpulver
 1 dl Pofiber
 1 krm Vaniljpulver
 1,50 msk Kanel
 1 tsk Ingefära, malen
 1 krm Malen muskotnöt
 200 g Finriven morot
Citronfrosting
 150 g Osaltat smör (rumstempererat)
 150 g Färskost
 Skalet från 1 citron
Du behöver
 Lite smör och pofiber till formen

Instruktioner

Kakbotten
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smörj springformen med lite smör och ströa den med pofiber.

3

Vispa ägg och sötning riktigt poröst.

4

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.

5

Blanda ihop de torra ingredienserna.

6

Vispa ner de torra ingredienserna i äggvispet.

7

Tillsätt det smälta smöret.

8

Vänd ner de rivna morötterna i smeten.

9

Häll smeten i springformen och fördela den jämnt i den.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Känn med en tandpetare i mitten. Om den är torr när du drar upp den, då är botten klar.

10

Ta ut botten och låt den svalna helt.

Frostingen
11

Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm.

Montering
12

Bred ut frostingen i ett jämnt lager uppe på kakbotten. Ställ kallt så den får sätta sig igen.

13

Ta ut kakan efter någon timme och pudra lite kanel över den.
Dela sedan upp den i lagom stora bitar. 10-12 bitar är nog rätt lagom.

Morotskaka

Morotskaka
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida