Moules Marinières

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Moules Marinières, eller blåmusslor i vin och grädde är kanske en av de absolut mest ultimata skaldjursrätterna man göra, i alla fall smakmässigt. Detta är en klassisk rätt som…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Moules Marinières | LCHF-arkivet
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning10 minTotalt25 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Moules Marinières, eller blåmusslor i vin och grädde är kanske en av de absolut mest ultimata skaldjursrätterna man göra, i alla fall smakmässigt.

Detta är en klassisk rätt som jag gissar att precis alla som uppskattar mat har kommit i kontakt med på något sätt. Det är ju en rätt som nog har funnits på menyer runt om hela världen. Varianterna är nog många, men grunden kvarstår med blåmusslor, vitt vin och grädde.

Innehållsförteckning

  1. Välj rätt vin till dina musslor
  2. Så serverar du vinkokta musslor
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Här kommer ett LCHF-vänligt recept på Moules Marinières. Det finns nämligen ingen anledning för LCHF-älskare att undvika musslor. Testa detta recept när du känner för att lyxa till det på helgen!

Moules Marinières, eller vinkokta blåmusslor i en skål och ett glas vitt vin bredvid.

Välj rätt vin till dina Moules Marinières

Hur ska du då gå till väga för att tillaga riktigt goda Moules Marinières? Här kommer mina favorittips för dig som vill experimentera med musslor i köket.

Var noggrann med att välja ett gott vin. Använd ett vitt vin som är fruktigt och friskt, men som inte är fatlagrat. Här hittar du bra viner som Systembolaget tipsar om till just vinkokta musslor. Vinet är viktigt för att få till rätt smak.

Så serverar du vinkokta musslor

Finns det något godare än musslor som är kokta i vin och grädde? Med den här maträtten på bordet kommer du verkligen att få en lyxig känsla. Men, hur mycket musslor behöver du till maträtten?

Jag tycker att 1 kg blåmusslor passar bra till 4 personer om det är en förrätt eller till 2 personer om det är en huvudrätt. Nu kan du beräkna hur mycket musslor du behöver.

Glöm inte bort att servera dina Moules Marinières med ett gott vitt vin och kanske ett gott rostat bröd till. Ibland är det tillbehören som gör hela maträtten, eller i alla fall utgör en viktigt komplement.

Näringsvärde

Vi kan kika hos Kostbevakningen för att få en idé om vilket näringsvärde en maträtt har, och här kommer näringsprofilen för Moules Marinières. Kom ihåg att välja fullfeta produkter för att få in så mycket fett och smak som möjligt.

En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för detta receptet på Moules Marinières.

Den lyxiga maträtten med musslor innehåller 182 gram fett, vilket blir 91 gram fett per person om det är för två personer, eller 45 gram fett om det är för fyra personer. Det finns även gott om protein samt snålt med kolhydrater i maträtten. Kom dock ihåg att mycket av fettet stannar kvar i den sås som musslorna kokas i.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 kg Blåmusslor, färska
 2 st SchalottenlökarEller rödlök som jag använde då jag inte hade schalottenlök hemma.
 50 g Smör
 3 deciliter Vitt vinGärna ett torrt vitt vin.
 3 deciliter Grädde
 0,50 dl Hackad bladpersilja
 0,50 nypa Chili flakes
 SaltEfter smak.
 Svartpeppar, nymalenNågra drag på pepparkvarnen.

 

Gör så här:

1

Börja med att gå igenom musslorna ordentligt.

Sortera bort dom som har trasigt skal och dom som är öppna och inte stänger sig om du knackar dom i bänken. Det är musslor som inte lever.

2

Skrubba musslorna. Jag använde mig av en klassisk rotfruktsborste.
Om dom har skägg som sticker ut, så dra bort det.

Lägg musslorna åt sidan så länge.

3

Hacka lök och vitlök.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

4

Fräs löken och vitlöken i smöret tills det att löken mjuknat.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

5

Tillsätt chili flakes, vin och lite svartpeppar.

Låt det hela koka upp lite så att alkoholen dunstar.

6

Tillsätt grädden och koka upp allt igen.

7

Lägg i musslorna och lägg på ett lock på kastrullen.
Skaka om kastrullen lite då och då och låt det hela koka i 3-4 minuter.

8

Plocka upp alla musslor som är färdigkokta och har öppnat sig. Lägg dom i en skål vid sidan av.

Dom musslor som inte har öppnat sig än behöver inte vara döda. Det kan vara så att dom bara behöver lite längre koktid. Läs här vad Restaurang Räkans krögare och ägare skriver om musslor som inte öppnat sig.

9

När du väl plockat upp alla musslor och eventuellt kasserat dom som inte öppnat sig, så låter du såsen/soppan koka ner lite till.

Den ska få en lite simmig konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

10

Tillsätt persiljan och häll nu såsen över musslorna som du har i din serveringsskål.

11

Servera direkt och njut av en underbar förrätt eller huvudrätt om du lyxar till det rejält.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Blåmusslor, färska
 2 st SchalottenlökarEller rödlök som jag använde då jag inte hade schalottenlök hemma.
 50 g Smör
 3 deciliter Vitt vinGärna ett torrt vitt vin.
 3 deciliter Grädde
 0,50 dl Hackad bladpersilja
 0,50 nypa Chili flakes
 SaltEfter smak.
 Svartpeppar, nymalenNågra drag på pepparkvarnen.

Instruktioner

1

Börja med att gå igenom musslorna ordentligt.

Sortera bort dom som har trasigt skal och dom som är öppna och inte stänger sig om du knackar dom i bänken. Det är musslor som inte lever.

2

Skrubba musslorna. Jag använde mig av en klassisk rotfruktsborste.
Om dom har skägg som sticker ut, så dra bort det.

Lägg musslorna åt sidan så länge.

3

Hacka lök och vitlök.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

4

Fräs löken och vitlöken i smöret tills det att löken mjuknat.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

5

Tillsätt chili flakes, vin och lite svartpeppar.

Låt det hela koka upp lite så att alkoholen dunstar.

6

Tillsätt grädden och koka upp allt igen.

7

Lägg i musslorna och lägg på ett lock på kastrullen.
Skaka om kastrullen lite då och då och låt det hela koka i 3-4 minuter.

8

Plocka upp alla musslor som är färdigkokta och har öppnat sig. Lägg dom i en skål vid sidan av.

Dom musslor som inte har öppnat sig än behöver inte vara döda. Det kan vara så att dom bara behöver lite längre koktid. Läs här vad Restaurang Räkans krögare och ägare skriver om musslor som inte öppnat sig.

9

När du väl plockat upp alla musslor och eventuellt kasserat dom som inte öppnat sig, så låter du såsen/soppan koka ner lite till.

Den ska få en lite simmig konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

10

Tillsätt persiljan och häll nu såsen över musslorna som du har i din serveringsskål.

11

Servera direkt och njut av en underbar förrätt eller huvudrätt om du lyxar till det rejält.

Moules Marinières | LCHF-arkivet

Moules Marinières
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida