Moules Marinières

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

Moules Marinières, eller blåmusslor i vin och grädde är kanske en av de absolut mest ultimata skaldjursrätterna man göra, eller ja, smakmässigt i vilket fall…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
moules mariniere 1 Moules Marinières
ANNONS

Beskrivning - Information

Moules Marinières, eller blåmusslor i vin och grädde är kanske en av de absolut mest ultimata skaldjursrätterna man göra, eller ja, smakmässigt i vilket fall som helst.

Detta är en klassisk rätt som jag gissar att precis alla som uppskattar mat har kommit i kontakt med på något sätt. Det är ju en rätt som nog har funnits på menyer runt om hela världen.

Varianterna är nog många, men grunden kvarstår med blåmusslor, vitt vin och grädde.

Moules Marinières, eller vinkokta blåmusslor i en skål och ett glas vitt vin bredvid.

Använd ett vitt vin som är fruktigt och friskt, men som inte är fatlagrat. Här hittar du bra viner som Systembolaget tipsar om till just vinkokta musslor.

1 kg blåmusslor passar bra till 4 personer om det är en förrätt eller till 2 personer om det är en huvudrätt.

Glöm inte bort att servera dina Moules Marinières med ett gott vitt vin och kanske ett gott rostat bröd till.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 1 kg Blåmusslor, färska
 2 st SchalottenlökarEller rödlök som jag använde då jag inte hade schalottenlök hemma.
 50 g Smör
 3 deciliter Vitt vinGärna ett torrt vitt vin.
 3 deciliter Grädde
 0,50 dl Hackad bladpersilja
 0,50 nypa Chili flakes
 SaltEfter smak.
 Svartpeppar, nymalenNågra drag på pepparkvarnen.
ANNONS

 

Gör så här:

1

Börja med att gå igenom musslorna ordentligt.

Sortera bort dom som har trasigt skal och dom som är öppna och inte stänger sig om du knackar dom i bänken. Det är musslor som inte lever.

2

Skrubba musslorna. Jag använde mig av en klassisk rotfruktsborste.
Om dom har skägg som sticker ut, så dra bort det.

Lägg musslorna åt sidan så länge.

3

Hacka lök och vitlök.

moules mariniere 4 Moules Marinières

4

Fräs löken och vitlöken i smöret tills det att löken mjuknat.

moules mariniere 5 Moules Marinières

5

Tillsätt chili flakes, vin och lite svartpeppar.

Låt det hela koka upp lite så att alkoholen dunstar.

6

Tillsätt grädden och koka upp allt igen.

7

Lägg i musslorna och lägg på ett lock på kastrullen.
Skaka om kastrullen lite då och då och låt det hela koka i 3-4 minuter.

8

Plocka upp alla musslor som är färdigkokta och har öppnat sig. Lägg dom i en skål vid sidan av.

Dom musslor som inte har öppnat sig än behöver inte vara döda. Det kan vara så att dom bara behöver lite längre koktid. Läs här vad Restaurang Räkans krögare och ägare skriver om musslor som inte öppnat sig.

9

När du väl plockat upp alla musslor och eventuellt kasserat dom som inte öppnat sig, så låter du såsen/soppan koka ner lite till.

Den ska få en lite simmig konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

moules mariniere 7 Moules Marinières

10

Tillsätt persiljan och häll nu såsen över musslorna som du har i din serveringsskål.

11

Servera direkt och njut av en underbar förrätt eller huvudrätt om du lyxar till det rejält.

moules mariniere 2 Moules Marinières

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Blåmusslor, färska
 2 st SchalottenlökarEller rödlök som jag använde då jag inte hade schalottenlök hemma.
 50 g Smör
 3 deciliter Vitt vinGärna ett torrt vitt vin.
 3 deciliter Grädde
 0,50 dl Hackad bladpersilja
 0,50 nypa Chili flakes
 SaltEfter smak.
 Svartpeppar, nymalenNågra drag på pepparkvarnen.

Instruktioner

1

Börja med att gå igenom musslorna ordentligt.

Sortera bort dom som har trasigt skal och dom som är öppna och inte stänger sig om du knackar dom i bänken. Det är musslor som inte lever.

2

Skrubba musslorna. Jag använde mig av en klassisk rotfruktsborste.
Om dom har skägg som sticker ut, så dra bort det.

Lägg musslorna åt sidan så länge.

3

Hacka lök och vitlök.

moules mariniere 4 Moules Marinières

4

Fräs löken och vitlöken i smöret tills det att löken mjuknat.

moules mariniere 5 Moules Marinières

5

Tillsätt chili flakes, vin och lite svartpeppar.

Låt det hela koka upp lite så att alkoholen dunstar.

6

Tillsätt grädden och koka upp allt igen.

7

Lägg i musslorna och lägg på ett lock på kastrullen.
Skaka om kastrullen lite då och då och låt det hela koka i 3-4 minuter.

8

Plocka upp alla musslor som är färdigkokta och har öppnat sig. Lägg dom i en skål vid sidan av.

Dom musslor som inte har öppnat sig än behöver inte vara döda. Det kan vara så att dom bara behöver lite längre koktid. Läs här vad Restaurang Räkans krögare och ägare skriver om musslor som inte öppnat sig.

9

När du väl plockat upp alla musslor och eventuellt kasserat dom som inte öppnat sig, så låter du såsen/soppan koka ner lite till.

Den ska få en lite simmig konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

moules mariniere 7 Moules Marinières

10

Tillsätt persiljan och häll nu såsen över musslorna som du har i din serveringsskål.

11

Servera direkt och njut av en underbar förrätt eller huvudrätt om du lyxar till det rejält.

moules mariniere 2 Moules Marinières

Moules Marinières
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida