Mums-Mums

Mums-Mums eller kokostoppar är en riktig klassiker som många har ätit som barn, eller ja, kanske som vuxen med. 🙂
Men, som med mycket annat godis, så är det massor av socker och kolhydrater som inte passar oss som äter LCHF.
Det är därför jag finns, för att prova att göra om recepten lite så att dom passar oss och här får ni nu receptet på mina sockerfria Mums-Mums som jag har gett en smak av gräddkola.
Jag har bara testat dessa med Nick’s Use Like Sugar som sötningsmedel, men jag antar att det funkar med de flesta sötningsmedel som du kan köpa via länken.
Om du har vant av dig med söta smaker så kommer du nog tycka att 3 deciliter sötning är lite för mycket. Minska ner det till kanske 2 deciliter i så fall.

Lite saker att tänka på när du gör dina Mums-Mums:
– Du kommer att behöva vispa detta länge, upp emot 15-20
minuter. Så jag förespråkar verkligen att använda en köksassistent om du har det så du
inte blir fastlåst vid vispen. Har du inte en köksassistent så är
en elvisp ett måste i alla
fall.
– Jag har valt att täcka skummet med kakao och kokosflingor. Men, om du vill så kan du
doppa dom i smält choklad, men då måste du frysa in själva skummet
i en timme innan du doppar dom i choklad.
– Vill du inte göra dina Mums-Mums i långpanna så funkar det toppen
att spritsa toppar istället.
– Om du inte vill använda dig av smakarom som jag gjort, så kan du
skippa den. Har du annan smakarom så kan du använda det. Kan säkert
vara gott med lite fruktsmaker.
Ingredienser
Skummet
- 3 dl Sötning
- 1 krm Vaniljpulver
- 1 st Äggvita
- 1 tsk Gräddkolaarom
- 1,5 dl Kallt vatten
- 2 msk Gelatinpulver
- 1 dl Vatten, varmt
Topping
- 4 dl Riven kokos
- 2 msk Kakaopulver
Instruktioner
- Blanda ihop sötning, vaniljpulver, äggvita, arom och det kalla vattnet i en bunke. Vispa ihop det en kort stund på hög hastighet, ett par minuter.
- Rör ner gelatinpulvret i det varma vattnet och rör om tills dess att allt gelatin har lösts upp. Du kan behöver värma på vattnet lite under tiden.
- Fortsätt att vispa äggviteblandningen på hög hastighet och tillsätt i en tunn stråle gelatinet samtidigt som du vispar.
- Fortsätt nu att vispa alltihop i cirka 10-15 minuter. Det ska bli ett riktigt fast och stabilt skum och man behöver vispa det länge för att all sötning ska lösas upp med.
- Ta fram en form med höga kanter som är cirka 20-30 cm. Klä den med bakplåtspapper.
- Blanda ihop riven kokos och kakaopulver.
- Fördela ungefär hälften i botten av formen, uppe på bakplåtspappret. Det ska bli ett jämnt lager som täcker hela botten.
- Tipp upp skummet i formen och fördela ut det jämnt över hela formen.
- Häll på resten av kokosflingorna på toppen och försök att fördela ut det jämnt.
- Ställ in formen i kylen i cirka 3 timmar så att den får stelna till ordentligt.
- Ta ut och skär upp i bitar. Det går lätt att göra närmare 30 bitar, kanske ännu fler för dom blir rätt stora.
- Använd överblivna kokosflingor för att doppa övriga sidor av Mums-Mumsen. Detta måste man inte göra, men det ser ju rätt trevligt ut.
- Sen är det bara att mumsa i sig och njuta. Dessa borde gå att frysa, jag har inte testat det än, men vanliga Mums-Mums kan man ju frysa så.