Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Mums-Mums

4,67 av 3 röster
Skapat: 6 april, 2022
Senast ändrat: 1 april, 2024
Mums-Mums

Mums-Mums eller kokostoppar är en riktig klassiker som många har ätit som barn, eller ja, kanske som vuxen med. 🙂

Men, som med mycket annat godis, så är det massor av socker och kolhydrater som inte passar oss som äter LCHF.

Det är därför jag finns, för att prova att göra om recepten lite så att dom passar oss och här får ni nu receptet på mina sockerfria Mums-Mums som jag har gett en smak av gräddkola.

Jag har bara testat dessa med Nick’s Use Like Sugar som sötningsmedel, men jag antar att det funkar med de flesta sötningsmedel som du kan köpa via länken.

Om du har vant av dig med söta smaker så kommer du nog tycka att 3 deciliter sötning är lite för mycket. Minska ner det till kanske 2 deciliter i så fall.

Mums-Mums | LCHF-arkivet

Lite saker att tänka på när du gör dina Mums-Mums:

– Du kommer att behöva vispa detta länge, upp emot 15-20 minuter. Så jag förespråkar verkligen att använda en köksassistent om du har det så du inte blir fastlåst vid vispen. Har du inte en köksassistent så är en elvisp ett måste i alla fall.
– Jag har valt att täcka skummet med kakao och kokosflingor. Men, om du vill så kan du doppa dom i smält choklad, men då måste du frysa in själva skummet i en timme innan du doppar dom i choklad.
– Vill du inte göra dina Mums-Mums i långpanna så funkar det toppen att spritsa toppar istället.
– Om du inte vill använda dig av smakarom som jag gjort, så kan du skippa den. Har du annan smakarom så kan du använda det. Kan säkert vara gott med lite fruktsmaker.

Total tid: 40 minuter
Servings: 30
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Skummet

  • 3 dl Sötning
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 1 st Äggvita
  • 1 tsk Gräddkolaarom
  • 1,5 dl Kallt vatten
  • 2 msk Gelatinpulver
  • 1 dl Vatten, varmt

Topping

Instruktioner

  • Blanda ihop sötning, vaniljpulver, äggvita, arom och det kalla vattnet i en bunke. Vispa ihop det en kort stund på hög hastighet, ett par minuter.
  • Rör ner gelatinpulvret i det varma vattnet och rör om tills dess att allt gelatin har lösts upp. Du kan behöver värma på vattnet lite under tiden.
  • Fortsätt att vispa äggviteblandningen på hög hastighet och tillsätt i en tunn stråle gelatinet samtidigt som du vispar.
  • Fortsätt nu att vispa alltihop i cirka 10-15 minuter. Det ska bli ett riktigt fast och stabilt skum och man behöver vispa det länge för att all sötning ska lösas upp med.
    En skål med vispad grädde som rörs om med en elvisp.
  • Ta fram en form med höga kanter som är cirka 20-30 cm. Klä den med bakplåtspapper.
  • Blanda ihop riven kokos och kakaopulver.
    Krossade nötter i en blå skål med en sked som ligger ovanpå.
  • Fördela ungefär hälften i botten av formen, uppe på bakplåtspappret. Det ska bli ett jämnt lager som täcker hela botten.
  • Tipp upp skummet i formen och fördela ut det jämnt över hela formen.
    En bakform med vispad grädde som täcker ett lager av chokladmassa.
  • Häll på resten av kokosflingorna på toppen och försök att fördela ut det jämnt.
    En plåt med krossad choklad som är jämnt fördelad över bakplåtspapper.
  • Ställ in formen i kylen i cirka 3 timmar så att den får stelna till ordentligt.
  • Ta ut och skär upp i bitar. Det går lätt att göra närmare 30 bitar, kanske ännu fler för dom blir rätt stora.
    En bit LCHF mums mums med chokladströssel på toppen, skuren i portioner.
  • Använd överblivna kokosflingor för att doppa övriga sidor av Mums-Mumsen. Detta måste man inte göra, men det ser ju rätt trevligt ut.
  • Sen är det bara att mumsa i sig och njuta. Dessa borde gå att frysa, jag har inte testat det än, men vanliga Mums-Mums kan man ju frysa så.
    En gaffel som skär i en chokladpralin täckt med kokosflingor.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.