Ost- och chiligratinerad kassler
Ost- och chiligratinerad kassler är ett recept som jag kom på när jag hittade en bit kassler i frysen, så efter att kasslern hade tinat så var det bara att skrida till verket med ett kasslerrecept. Kassler är gynnsamt för tillagning, då det är enkelt att tillaga och många gånger behöver man inte ens värma upp kasslern på något sätt.
Kassler är minst lika gott kallt som varmt. I detta recept används chili, men mängden styrka är helt upp till dig. Om du vill göra det hela lite mer spännande, så släng även ner lite jalapeños.
Serveringsförslag av kasslerrecept
Några förslag på enkla tillbehör till ett kasslerrecept som detta: smörstekt brysselkål, morot och rödkål samt vitkålsmos och ugnsbakad spetskål.
Lägg upp ett lager av kokta grönsaker eller en sallad på färska grönsaker. Bredvid grönsakerna lägger du skivor av kassler omlott på varandra.
Ta upp sås från ugnsformen och ringla över både grönsaker och kassler. Om du vill ha fler tillbehör på tallriken, så lägg till en snygg hög av vitkålsmos och pudra denna hög med lite chilipulver.
Detta kasslerreceptet är väldigt enkelt, så man kan lägga till fler ingredienser utan att det finns risk för att det blir för mycket av det hela. Till exempel som att lägga till små buketter av blomkål eller broccoli i ugnsformen.
Variation av ditt kasslerrecept
Detta kassler recept har starka inslag och styrkan kan du själv välja. Om rätten ska serveras till barn, så kan det vara bäst att dra ner på styrkan och istället ställa fram kryddor på bordet eller göra en extra sats av enbart såsen och koka upp den med större mängd av chilisås och sambal oelek. Så kan var och en variera styrkan som den önskar.
En enkel variation till detta kasslerrecept, som säkert många uppskattar, är att även lägga in baconskivor mellan varje skiva kassler. Många älskar att lägga till bacon till kött som kyckling och kassler.
Istället för att göra skivor till detta kassler recept, så kan man skära kasslern i mindre tärningar. Börja då med att lägga i såsen och grönsakerna i ugnsformen och häll sedan i kasslertärningarna. För lite mer fett och krydda kan du även lägga i tärningar av bacon.
Vill du sedan servera detta kassler recept lite annorlunda kan du först kanta ugnsformen med buketter av broccoli. Sedan lägga sås och kött i mitten av formen. Eventuellt lägga till en snygg hög med blomkålsris i mitten av formen. Garnera sedan med några tunna paprikaskivor i mitten, så det nästan ser ut som en blomma.
Ingredienser
- 600 g Kassler
- 100 g Spetspaprika
- 1 st Rödlök
- 3 dl Grädde
- 100 g Färskost, naturell
- 1,5 dl Osötad chilisås
- 1 msk Sambal Oelek
- 200 g Riven ost
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva kasslern i rätt så tunna skivor. Cirka 0,5 cm. Lägg ut de omlott i en ugnsfast form.
- Skiva löken och skär paprikan i bitar. Lägg ut de över kasslern.
- Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och slå det sedan över kasslern och grönsakerna. Lyft försiktigt på kasslerskivorna så lite sås får åka mellan varje skiva.
- Ställ in i ugnen och grädda 25-30 minuter tills allt har fått en riktigt vacker färg. Ta ut och servera.