Hoppa till innehåll
Open navigation

Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)

4,34 av 15 röster
Sparat av: st
Ost och skinkpaj (Quiche Lorraine)

Här har du ett LCHF-recept på en otroligt god och fyllig ost och skinkpaj. Pajdegen är snål på kolhydrater och fyllningen kommer få det att vattnas i munnen på dig. Du kan själv variera pajens smak genom att välja olika goda ostar. Själv tycker jag om lite starkare ost, men välj din favorit!

Innehållsförteckning:

  1. Ost och skinkpaj med len fyllning
  2. Glutenfri pajdeg för LCHF
  3. Näringsvärde
  4. Redskap/utrustning som behövs
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Till botten har jag använt mig av denna pajdeg: Pajdeg – LCHF. Det är en otroligt bra botten med ett krispigt pajskal som kan användas till alla sorters matpajer.

Ost och skinkpaj med len fyllning

Vad vore en paj utan en mjuk och härlig fyllning? Tack vare det faktum att den här fyllningen innehåller hela 175 gram riven ost så kan du själv föreställa hur len den känns i munnen. Det är dessutom ett riktigt bra sätt att få upp fettet i rätten. Välj en fet ost med smak för att få en smakbomb i munnen.

Med rökt skinka, purjolök och vitlök som smaksättare så får du en klassisk ost och skinkpaj som är LCHF-vänlig. Den är riktigt enkel att slänga ihop och dessutom behöver den inte mer än 30 minuter i ugnen.

Glutenfri pajdeg för LCHF

Jag har valt att använda mig utav en klassisk pajdeg som knappast kan bli mer LCHF-vänlig än vad den redan är. Ingredienserna mandelmjöl och kokosmjöl sänker de sammanlagda kolhydraterna rejält jämfört med om jag hade använt vetemjöl.

Mjölet innehåller bara runt 10 kolhydrater, medan samma mängd vetemjöl innehåller runt 109 gram kolhydrater! Dessutom är nu LCHF-pajen glutenfri!

Om du inte tål mandel, så kolla på pajdeg utan mandelmjöl istället. Den är precis lika god!

Näringsvärde

Finns det en bättre paj för LCHF än en klassisk ost och skinkpaj? Med tanke på hur mycket fett du får från all ost, smör och grädde så får du snabbt en fet och mumsig måltid. Dessutom får du i dig bra med protein från både skinka och ägg. Det är helt enkelt en komplett måltid med allt du behöver.

En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för denna ost och skinkpajen
Näringsvärden från Kostbevakningen

Men är det verkligen bra att äta pajdeg kanske du tänker? Med den här ost och skinkpajen behöver du absolut inte oroa dig! Tack vare att receptet har gjort ett smart val när det gäller mjölet så kommer du inte att få i dig allt för många kolhydrater per portion. Det här är helt enkelt en perfekt lunch eller middag för dig som äter LCHF. Servera gärna en krispig sallad till.

Bra utrustning att använda

Matberedare Det absolut enklaste sättet att få ihop en pajdeg, oavsett om det är för lchf-paj eller en vanlig paj med spannmål, så är en vanlig matberedare något som underlättar enormt.

Det tar inte många minuter alls att få ihop den med matberedaren istället för att man ska stå och knåda för hand eller med en slev.

Självklart så kan du göra det i en bunke och arbeta ihop den för hand, men ett tips från mig är att investera i en vettig matberedare, för den har du nytta av till så mycket annat.

Springform För att får en fin paj och dessutom kunna skära fina tårtbitar av den, så är en springform perfekt. Jag använder mig av en springform på 22 cm i diameter.

Annars är det inte någon särskild utrustning som behövs som jag behöver tipsa om. Du kommer behöva kniv, skärbräda, rivjärn och någon bunke.

Total tid: 50 minuter
Portioner: 4
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Pajdeg

Fyllning

Instruktioner

Pajskal

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen

  • Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Strimla skinkan.
  • Fräs purjolök, vitlök och skinka i en stekpanna. Använd smöret som fett. Peppra lite.
  • Ställ fräset åt sidan och låt det svalna lite.
  • Vispa ihop ägg, grädde, riven ost och skinkfräset i en bunke. Salta och peppra.
  • Häll smeten i pajskalet.
  • Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Pajen skall ha fått vacker färg och stelnat i mitten.
  • Tag ut och servera med en god sallad.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg