Ost- och skinksås

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 31 röster - Betygsätt

Ost- och skinksås är ett sånt recept som jag ofta tar till när jag inte riktigt vet vad jag ska laga, men vill laga något…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Ost- och skinksås
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning15 minTotalt25 min

Beskrivning - Information

Ost- och skinksås är ett sånt recept som jag ofta tar till när jag inte riktigt vet vad jag ska laga, men vill laga något enkelt och gott som går snabbt att tillaga.
Det är ju egentligen en pastasås, men med tanke på att jag äter LCHF så funkar ju inte pasta, så då blir det istället shiratakinudlar eller bara stekta grönsaker till.
Vilken skinka man väljer att använda, det är helt upp till dig. Det funkar med rökt skinka, kokt skinka, rester från julskinkan och så vidare.

Ett tips är att byta ut den vanliga osten mot en god ädelost, så får du en helt annan smak på såsen.

Innehållsförteckning

  1. LCHF-vänlig pastasås
  2. Använd en god ost
  3. Smaksätt din sås rätt
  4. Krydda rätt
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS


En LCHF-vänlig pastasås

Ost- och skinksås är förmodligen inte det första du tänker på när LCHF står på menyn. Men faktum är att många pastasåser kan serveras med låga mängder kolhydrater, om du väljer rätt tillbehör. Just shiratakinudlar är ett bra alternativ som både smakar gott och har lågt kolhydratinnehåll.

Shiratakinudlarhar japanskt ursprung och tillverkas på mjöl från konjakknölkalla, nästan helt fritt från kolhydrater. Nudlarna finns även i form av fettuccine, vilket ger en ännu mer italiensk touch på rätten. Fördelen med ost- och skinksås är att den är rik på både protein och fett – alltså mycket LCHF-vänligt!

Välj en god ost till såsen

Kvaliteten på osten är avgörande för smaken på ost- och skinksåsen. Jag väljer ofta ädelost, det vill säga blågrön mögelost. Den ger otroligt mycket smak för pengarna och får verkligen såsen att lyfta. Föredrar du mildare ostar fungerar det också utmärkt. Så länge osten går att smälta till en relativt slät sås, kan du välja vilken som helst. Pröva gärna flera olika ostar samtidigt, för att ge såsen en härligt ostig komplexitet.

ANNONS


Osten är inte bara viktig som smaksättare, utan också som tillskott på fett och protein. Allt för att du ska bli ordentlig mätt, utan onödiga mängder kolhydrater. För att få såsen slät och fin använder jag även grädde och smetana, som binder osten perfekt. Jag föredrar min ost- och skinksås riktigt krämig och inte alltför tunn. Därför är det viktigt att låta såsen puttra tillräckligt länge, tills konsistensen har blivit perfekt!

Så smaksätter du din ost- och skinksås

I mitt recept på ost- och skinksås häller jag i lite kalvfond, som verkligen kan göra underverk för såser. Det ger djup till smakerna och gifter sig helt fantastiskt med den ädla ostsmaken. Fonder förknippas ofta med lite längre kok, men även lättlagade soppor och grytor får ett lyft med en skvätt fond i sig. Kom bara ihåg att inte använda för mycket, då kalvfond annars kan bli lite väl dominant. Smaka alltid av och testa dig fram, helt enkelt.

ANNONS


Här är svartpeppar ett måste för att krydda till såsen och ge den lite udd. Gärna nymalen, så att svartpepparn får den där härligt blommiga och aromatiska smaken. Ett hett tips är även paprikapulver, som ger en mild och fin hetta. Enligt mig är lite sting svårslaget tillsammans med en god ost och du behöver bara lite grann för att göra såsen mer smakrik och intressant. Glöm inte vitlöken, som hackad och fräst ger underbar smak till skinkan i stekpannan.

Näringsvärden
Om man kikar på näringsvärdena för denna ost-och skinksåsen så räknar vi helt bort vad man äter till och har fokus på såsen i sig.
Enligt Kostbevakningen och deras siffror så får vi följande uträkning:

Näringsvärden i en tabell för denna ost- och skinksås.

Då ser vi att hela receptet ger cirka 33 gram kolhydrater och räknar man på 4 portioner så innebär det runt 7 gram kolhydrater per portion. Helt ok alltså!

Dessutom så har vi en bra fetthalt, så såsen i sig är mättande och kommer att hjälpa dig att hålla dig mätt ett bra tag.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 400 g Skinka, tärnad/strimlad
 120 g Purjolök
 2 Vitlöksklyftor (hackade)
 5 deciliter Grädde
 2 deciliter Smetana
 0,50 tsk Paprikapulver
 150 g Riven ost
ANNONS

 

Gör så här:

1

Strimla purjolöken och fräsen den tillsammans med vitlöken och skinkan i en stor stekpanna.

2

Häll på grädde, smetana, kalvfond och paprikapulver. Peppra lite med nymalen svartpeppar.
Koka upp och låt puttra cirka 10 minuter. Såsen skall ha fått en lite krämig konsistens.

3

Tillsätt osten och låt det hela blandas ihop så osten smälter och såsen blir varm igen.
Servera med önskat tillbehör.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.1 / 5. Antal röster: 31

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 400 g Skinka, tärnad/strimlad
 120 g Purjolök
 2 Vitlöksklyftor (hackade)
 5 deciliter Grädde
 2 deciliter Smetana
 0,50 tsk Paprikapulver
 150 g Riven ost

Instruktioner

1

Strimla purjolöken och fräsen den tillsammans med vitlöken och skinkan i en stor stekpanna.

2

Häll på grädde, smetana, kalvfond och paprikapulver. Peppra lite med nymalen svartpeppar.
Koka upp och låt puttra cirka 10 minuter. Såsen skall ha fått en lite krämig konsistens.

3

Tillsätt osten och låt det hela blandas ihop så osten smälter och såsen blir varm igen.
Servera med önskat tillbehör.

Ost- och skinksås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida