Ost- och vitlöksgratinerad sparris
Ost- och vitlöksgratinerad sparris är ett sånt där superenkelt recept, som ändå blir otroligt gott!
När det är säsong för grön sparris, så är detta helt magiskt gott och det blir många gånger bättre om du har egenodlad sparris, för då kan du skörda sparrisen innan den ens hinner med att bli det minsta “träig”.
Det här receptet kan du använda som ett gott tillbehör till egentligen det mesta. Det passar toppen till fisk, till exempel torsk i ugn, men även hur bra som helst till en god köttbit, som till exempel helgrillad fläskfilé.
Men, om du hellre skulle vilja göra om detta till en helt egen huvudrätt, så kan du enkelt göra det genom att tillsätta någon typ av färdiglagat protein. Några exempel är grillad kyckling, färdigstekt köttfärs eller varför inte lite skalade räkor?
Men, personligen så äter jag nog detta helst som ett gott tillbehör.
När det gäller osten, så kan du själv bestämma vad du vill använda för typ av ost. Det är ändå bra att välja en ost som du själv tycker är god. Gillar du ost med mycket smak, så kan du blanda riven mozzarella med lite riven Västerbottensost, då får du lite extra riv i smaken. En annan variant man skulle kunna göra är att blanda i lite god ädelost, typ som en Kvibille gräddädel eller liknande.
Ja du märker att fantasin rinner iväg och jag hoppas att det är samma sak för dig.
Ingredienser
- 450 g grön sparris rensade och klara
- 2 msk olivolja
- 4 st vitlöksklyftor hackade/rivna
- 100 g Riven mozzarella
- 100 g Riven cheddarost eller annan lagrad ost
- nymalen svartpeppar
- flingsalt
Instruktioner
- Sätt igång ugnen på 215°C.
- Lägg sparrisen i en lagom stor ugnsfast form. Sparrisen ska helst inte ligga omlott.
- Ringla olivolja över sparrisen och tillsätt hakad vitlök, flingsalt och svartpeppar. Blanda runt lite och jämna ut sparrisen sedan igen.
- Ställ in sparrisen i ugnen i cirka 10 minuter så att dom får mjukna lite.
- Ta ut sparrisen och fördela osten över.
- Sätt ugnen på grill och ställ in sparrisen i ugnen i cirka 5 minuter tills det att osten har smält och fått fin färg.
- Ta ut och toppa med lite hackade färska örter som du tycker om och pressa lite citron över. Servera direkt!
Kan man använda vitlöksolja istället för olja och pressad vitlök, eller blir det för lite vitlökssmak då?