Ostchips med löjrom och smetana
Är du sugen på riktigt lyxigt tilltugg, eller en god förrätt som passar ypperligt till ett glas champagne? Då ska du testa på att göra dessa ostchips med löjrom och smetana.
Du behöver självklart inte använda löjrom om du tycker att det är för dyrt, utan kan använda någon annan typ av rom om du vill. Sikrom är ett bra alternativ eller kanske forellrom.
Har du inte smetana, så kan du istället ta crème fraiche, men just till detta så är smetana absolut godast.
När det gäller osten, så kan du testa lite olika sorters ost. Jag testade med enbart Västerbottensost först, men tyckte att det blir lite för markant smak av osten då, vilket tog över helt så att man inte smakade löjrommen.
Jag tyckte att det blev mycket bättre när jag tog hälften Västerbottensost och hälften en mild ost, typ hushållsost.
Vill du få till lika stora, runda ostchips, så använd en muffinsform i silikon där du placerar den rivna osten. Då smälter den ut i botten och du får lika stora chips.
Jag har inte angett några mängder alls, då det är en smaksak hur mycket man vill ha på varje ostchips.
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C.
- Ta en muffinsform och lägg cirka 1 msk riven ost i botten av varje hål.
- Ställ in i ugnen och grädda tills det att osten har fått färg och blivit lite åt det krispiga hållet. Cirka 7-12 minuter beroende på din ugn.Det ska inte bara vara smält ost, utan den ska vara tillagad, dvs ha fått lite gyllene färg.
- Ta ut ostchipsen och låt dom svalna. Lyft sedan ur dom försiktigt ur muffinsformen och lägg dom på ett hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av.
- Ställ fram och låt gästerna gå och plocka.Avnjutes med ett gott glas champagne eller ett torrt vin.
Mums va gott