Ostgratinerad brysselkål med bacon
3
Innehåll
Ostgratinerad brysselkål med bacon är en otroligt lätt och god rätt som du kan äta precis som den är eller så har du den som tillbehör till kött.
Här kan du testa på att blanda olika sorters ost och på så vis förändra smakerna en hel del. Sen om du vill experimentera lite extra, så kan du tillsätta lite olika varianter av färska örter.
Total tid: 23 minuter
Portioner: 4
Ingredienser
- 1 kg Brysselkål
- 2 st Schalottenlök
- 2 st Klyftor vitlök (riven/pressad/hackad)
- 0,25 tsk Örtsalt
- 1 pt nymalen svartpeppar
- 0,25 tsk Paprikapulver
- 2 dl Grädde
- 2 dl Cheddarost (riven)
- 2 dl Gruyereost
- 140 g Bacon
- 2 msk Smör till stekning
- Hackad persilja till garnering
Instruktioner
- Börja med att strimla baconet och knapersteka det. Lägg det åt sidan en stund.
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Rensa brysselkålen (ta bort yttersta bladen om de är dåliga).
- Ta fram en ugnstålig stekpanna och smält smöret. Fräs brysselkålen och hackad schalottenlök i smöret. Salta, peppra och ha i vitlök och paprikapulver. Rör om då och då i cirka fem minuter. Slå på grädden och låt puttra några minuter.
- Ta stekpannan åt sidan och strö över osten och baconet jämnt i pannan. Ställ in pannan i ugnen och grädda i 12-15 minuter.Vill du hellre flytta över innehållet i en ugnsfast form, så funkar det precis lika bra.
- Servera som tillbehör eller njut av gratängen som den är.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!