Parmalindad sparris är ett helt underbart gott och så enkelt recept att göra antingen som en förrätt, eller som ett tillbehör till en god köttbit kanske.
Det skulle faktiskt även funka riktigt bra till en bit stekt torskrygg.
Just sparris är en primör som hålls otroligt högt inom restaurangvärlden och det är inte så konstigt med tanke på att det är en magiskt god grönsak.
Att göra parmalindad sparris gör att man får två smaker som är rätt så dominerande att verkligen gifta sig.
Sen så skadar det ju inte att man blandar in lite ost med och där kan du variera dig hur mycket som helst gällande smakerna.
Personligen skulle jag inte ta en jättestark ost, för då kommer man ta bort all den goda sparrissmaken, men osten vill man ändå ha för att göra det hela komplett.
Om du inte har parmaskinka hemma, då kan du ta annan lufttorkad skinka, eller varför inte ett fint bacon. Det funkar det med!
Vill du öka på smakerna lite extra, lägg in en bit soltorkad tomat i paketet med.
Om du vill göra det hela till en komplett måltid så kan du servera sparrisen till en god Västerbottenpaj.
Detta receptet ger dig cirka 5 stycken sparrisknyten.
Recept och bilder: Lena
Sätt på en kastrull med kokande lättsaltat vatten, stor nog att sparrisen får plats utan att du behöver böja den.
Skär bort det nedersta på sparrisen om det är väldigt hårt. Oftast är den nedre delen rätt så tråkigt på sparris man köper i affären.
Blanchera (förväll) sparrisen snabbt, max två minuter, så att den mjuknar lite.
Ta upp den sen och låt den svalna.
Lägg ut parmaskinka, två skivor per knyte och ost ovanpå. Totalt gör du fem stycken knyten.
Fördela sparrisen på skinkan och osten.
Om du vill variera smaken lite, tillsätt lite soltorkad tomat och lite färsk basilika, men det är bara ett extra tips.
Rulla nu ihop skinkan och osten runt sparrisen. Peppra lite lätt och lägg som på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen på 200°C och grädda i cirka 10 minuter.
Ta ut och ät som dom är, eller servera med något gott till.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt på en kastrull med kokande lättsaltat vatten, stor nog att sparrisen får plats utan att du behöver böja den.
Skär bort det nedersta på sparrisen om det är väldigt hårt. Oftast är den nedre delen rätt så tråkigt på sparris man köper i affären.
Blanchera (förväll) sparrisen snabbt, max två minuter, så att den mjuknar lite.
Ta upp den sen och låt den svalna.
Lägg ut parmaskinka, två skivor per knyte och ost ovanpå. Totalt gör du fem stycken knyten.
Fördela sparrisen på skinkan och osten.
Om du vill variera smaken lite, tillsätt lite soltorkad tomat och lite färsk basilika, men det är bara ett extra tips.
Rulla nu ihop skinkan och osten runt sparrisen. Peppra lite lätt och lägg som på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen på 200°C och grädda i cirka 10 minuter.
Ta ut och ät som dom är, eller servera med något gott till.