Parmesangratinerad torskrygg
Parmesangratinerad torskrygg är nog ett recept som jag skulle
klassa som en lite mer lyxigt recept.
Torskrygg är rätt så dyrt numera och sedan har
vi även parmesanosten som även den är en ganska så dyr och lyxig
ost.
Men, ska man väl festa till det lite så är detta ett riktigt gott tips på middag som ändå blir bra mycket billigare än att göra till exempel helstekt oxfilé.
Är du sugen på andra tips på goda middagsrecept så spana in alla mina middagstips.
Detta receptet på parmesangratinerad torskrygg kan man servera med massor av olika varianter av tillbehör. Här har du några tips:
Sås
–
Sandefjordsås
– Vispat brynt
smör
– Lenas gula
fisksås
Tillbehör
– Spetskål i
ugn
–
Haricots verts i ugn
– Blomkålsmos
– Sparris sous
vide
Här kan du välja och vraka lite mellan vilka tillbehör du vill ha. Alla passar jättebra till detta receptet.
I receptet så används krossade/rivna fläsksvålar. Om du inte har det, eller inte vill ha den smaken på maten, så kan du istället använda samma mängd pofiber eller mandelmjöl.
Gillar du inte parmesanost, men vill göra en perfekt tillagad torskrygg ändå, så kan du spana in mitt recept på torsk i ugn istället.
Recept och bilder: Lena
Ingredienser
- 800 g Torskrygg
- 1,5 dl Riven parmesanost
- 0,5 dl Rivna fläsksvålar
- 1 st Citron
- 0,5 dl Hackad persilja
- 1 tsk salt
- 1 krm Peppar, nymalen
- Smör till stekning
- 1 msk Olivolja
Lag för att rimma torsken
- 1 l Kallt vatten
- 2 msk salt
Instruktioner
Rimma torsken
Tillaga torskryggen
- Plocka upp torsken ur lagen och lägg den på hushållspapper och torka av den ordentligt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv citronskalet från citronen, spara resten av citronen, för den ska vi använda för att pressa saften ur sen.
- Riv parmesanosten. Hacka persiljan.
- Blanda ihop parmesanost, citronskal, persilja, krossade fläsksvålar (eller pofiber/mandelmjöl), salt och peppar.
- Bryn på torsken snabbt i smör en het panna så att den får lite färg på båda sidor.
- Har du en stekpanna som tål ugn, så kan du låta torsken ligga kvar i den, annars flyttar du över den till en ugnsfast form.
- Fördela ostblandningen över torsken.
- Ställ in i ugnen och gratinera fisken cirka 10-15 minuter tills det att fisken är klar och har fått fin färg.
- Ta ut direkt och servera med goda tillbehör.