Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Parmesankyckling

4,84 av 6 röster
Parmesankyckling

Parmesankyckling är ett sånt där recept som alltid funkar att laga. En riktigt life saver när man inte vet vad man ska göra med sin kyckling som man har köpt eller plockat fram ur frysen.

Med endast fem huvudingredienser så är det verkligen en lättlagad rätt som funkar både till vardags men även till en festligare middag.

Innehållsförteckning

  1. Om mitt recept
  2. Tänk på hygienen
  3. Goda tillbehör
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Min parmesankyckling

Just parmesankyckling är ett sånt recept som jag har lagat otroligt många gånger, men aldrig fått för mig att skriva ner receptet eller dela det här på LCHF-arkivet.

Det är ett recept med få ingredienser, men det är ingredienser som smakar mycket och är av hög kvalitet, vilket gör det hela till ett lättlagat och gott recept.

Dessa ingredienser är dom enda som du behöver:

Alla ingredienser i samma bild för denna parmesankyckling

Om det är så att du inte har alla ingredienser hemma, så kan man kanske byta ut lite:

– Parmesanosten kan du byta ut mot en vällagrad ost, t ex präst, cheddar eller västerbottenost.
Smetana kan du byta ut mot crème fraiche.
– Basilikan kan du byta mot någon annan ört om du vill. Timjan, oregano eller rosmarin passar jättebra det med. Även färsk persilja blir gott.
– Vill du få upp smakerna ytterligare så kan du riva ner lite citronskal i såsen, det kommer ge en härlig brytning mot det feta.

När det kommer till kycklingen så kan du egentligen använda vilken styckdel som helst. Kycklingfilé eller lårfilé är gott! Man skulle även kunna använda sig av styckdelar med ben, men då bör man sänka värmen i ugnen lite och köra gratängen lite längre tid.

Hygienen är viktig!

Att ha en bra hygiennivå när man jobbar med kyckling är något som jag skrivit om många gånger. Just i Sverige är vi rätt så skyddade mot salmonella då vi har hög säkerhet, men det föreligger ändå en risk att drabbas av magsjuka om man inte är noga.

Jag rekommenderar att alltid ha en separat skärbräda till just kyckling. Själv så använder jag en skärbräda i plast från Global som jag tycker är otroligt smidig då den dessutom har spår för vätskan att rinna ner så att det inte rinner ut över bänken.

Tänk på att rengöra kniv och bänkytor direkt efter att du har skurit kycklingen.

Parmesankyckling | LCHF-arkivet

Tips på goda tillbehör

Vad ska man äta för goda tillbehör till denna parmesankycklingen då?

Ja, det finns ju mycket gott som man kan äta. För dom som inte äter lchf så är nog någon typ av ris det som faller sig närmast, men för oss som äter lchf rekommenderar jag i så fall blomkålsris. Det är superenkelt att göra. Riv blomkål på grova sidan på ett rivjärn och blanchera i vatten eller stek i smör.

Annars kan man göra som jag gjort på bilderna, smörsteka lite haricots verts och vaxbönor. Otroligt gott!

En annan sak som passar riktigt bra till är ugnsstekt brysselkål.

Vill du hitta ännu fler tips på tillbehör så kan du kika här: Tillbehör LCHF

Näringsvärden

Ja, hur ser då näringsvärdena ut för detta goda recept? Det är mycket protein och fett och inte speciellt mycket kolhydrater. Ett perfekt recept för dig som äter lchf eller keto. Den mängden kolhydrater som finns kommer från mejerierna och det är helt ok med tanke på att det är så pass hög fetthalt.

En tabell med näringsvärden för detta receptet på parmesankyckling.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

Var inte detta receptet exakt det som du sökte efter? Spana i så fall in alla mina middagstips istället. Där hittar du massor av goda middagsrecept.

Total tid: 40 minuter
Portioner: 6
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Putsa kycklingen och skär upp den i större bitar. Det funkar även bra att ha hela filéer om man vill det.
    Parmesankyckling
  • Bryn kycklingen snabbt runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
    Parmesankyckling
  • Blanda ihop smetana, parmesanost, vitlök och basilika i en egen skål.
  • Lägg blandningen över kycklingen som ett jämnt lock.
    Parmesankyckling
  • Ställ in i ugnen och gratinera den cirka 25-35 minuter tills det att den har fått en riktigt fin färg.Tiden i ugnen varierar beroende på hur stor form du använder.
  • Ta ut och servera med goda tillbehör!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg