Pepparkaksmums
4
En god julkaka som är fylld av kärlek. Pepparkaksmums är Kärleksmums med en julig twist av pepparkakskrydda och smak av apelsin. En kaka som du med fördel kan baka i förväg, skära upp i bitar och frysa in för att sedan plocka fram på julafton.
Naturligt glutenfri, självklart!
Total tid: 30 minuter
Portioner: 16
Ingredienser
Kakan
- 3 st ägg
- 1 dl sötning
- 2 msk kokosmjöl
- 0.75 dl pofiber
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk pepparkakskrydda
- 1 krm vaniljpulver
- 1 dl grädde
- 75 g smör
Glasyr
- 100 g mörk choklad (minst 70%)
- 1 dl grädde
- Rivet skal av en apelsin
Topping
- 3 msk hackad mandel
Instruktioner
Kakan
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.
- Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.
- Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.
- Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20×30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.
- Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.
- Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.
Glasyren
- Häll grädden och rivet apelsinskal i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.
- Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.
Montering
- När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan med en slickepott.
- Strössla hackad mandel ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!