Perfekt kycklingfilé med sous vide

star iconstar iconstar iconstar iconstar icon 1 röster - Betygsätt

Hur tillagar man en helt perfekt kycklingfilé, varje gång? Jo, svaret är att tillaga kycklingfilé med sous vide. Då får du exakt samma tillagning precis…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Perfekt kycklingfilé med sous vide
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 45 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Hur tillagar man en helt perfekt kycklingfilé, varje gång?

Jo, svaret är att tillaga kycklingfilé med sous vide.

Då får du exakt samma tillagning precis varje gång som du tillagar din kycklingfilé och det kommer att smaka lika saftigt och gott som förra gången du gjorde det hela.

Innehållsförteckning

  1. Varför blir kycklingfilé så bra med sous vide
  2. Smaksättning av din kycklingfilé
  3. Utrustning som är bra att ha
  4. Lär dig mer om sous vide
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner - Gör så här

Varför blir kycklingfilé med sous vide så bra?

Självklart så finns det bra sätt att steka en kycklingfilé på om du är riktigt duktig kock, men för en vanlig hemmakock så är sous viden ett fantastiskt bra hjälpmedel för att tillaga en saftig och mör kycklingfilé.

Jag tror inte att jag ljuger om de flesta av oss faktiskt har ätit en riktigt snustorr och tråkig kycklingbröstfilé någon gång i sina dagar och det är inte så jättekonstigt egentligen då kyckling är ett väldigt magert kött.

Det är väldigt lätt hänt att översteka egentligen vilken kycklingdel som helst och många gör det för att man är rädd för att kycklingen inte ska vara genomstekt.

Fördelen med att tillaga din kycklingfilé med sous vide är framförallt att du får en väldigt kontrollerad tillagning som är på exakt den temperatur som du vill ha, genom hela styckdelen.

Just kycklingfilé är en styckdel som omvänder många som ursprungligen är skeptiska till sous vide för det ger ett helt otroligt gott resultat.

Det som gör så stor skillnad just för kyckling är att du genom att öka på tiden som kycklingen får "bada" så kan du sänka kärntemperaturen utan att behöva oroa dig för matförgiftning. Det blir en slags pastörisering.

När det gäller vilken kärntemp man vill köra den till, så är det rätt mycket en smaksak. Jag har testat ner till 63°C men gillade inte riktigt konsistensen då, utan jag vill gärna köra den till 65-66°C istället.

Men, du behöver aldrig köra din kycklingfilé till 75-77 grader som det pratats om i all evighet. Då kommer du få en snustorr kyckling.

Smaksättning av din kycklingfilé

Just i detta receptet så smaksätter jag kycklingen med lite härliga smaker av citron och dragon och det blev en grymt god smak på kycklingen av detta.

Annars är det otroligt gott att använda sig av vitlökspulver, ja pulver, inte färsk vitlök då den färska vitlöken dels kan ge en besk smak, men även kan ge upphov till botulism. Otroligt ovanligt, men något man ska vara medveten om i alla fall. Så salt, vitlökspulver, peppar och kanske lite örter är en god smakkombination.

Du kan självklart välja att smaksätta med andra kryddor om du vill det, detta är bara ett par förslag.

Utrustning som är bra att ha

- Sous vide cirkulator En sous vide cirkulator finns i många olika varianter och prisklasser. Allt i från en enklare stav som kan köpas på t ex Lidl eller liknande butik för några hundralappar till ugnar med sous vide funktion för många tusen.

Jag själv använder mig av en stav som heter Anova Precision Cooker 4.0 som är uppkopplad mot WIFI, vilket gör att jag med en app i mobilen hela tiden kan ha koll på det jag tillagar. Plus att man kan ta del av massor av goda recept med färdiga tider och temperaturangivelser i deras app.

Här hittar du ett stort urval av sous vide produkter i många olika prisklasser.

Om du är en sådan som helst av allt vill läsa lite tester innan du slår till på en produkt, då kan du kika in och kolla denna sidan för tester och förklaringar av sous vide.

- Vakuumförpackare En vakuumförpackare är inte bara bra för att använda till sous vide, utan för att förlänga hållbarheten på mycket mat överlag. Det är ju inte för inte som du hittar väldigt mycket i affären som är vakuumförpackat och det är ju för att man då tar bort syret i förpackningen vilket gör att bakterier med mera inte växer lika bra.

Även här finns det massor av olika varianter och prisklasser, men jag personligen tycker att man klarar sig bra med en som kostar max 1000:-. Jag själv använder en som heter Caso VC100 som jag är otroligt nöjd med.

Men, det finns ett enklare sätt att komma undan lite billigare om man bara vill testa och inte känner för att lägga pengar på en ny vakuumförpackare. Då kan man köpa värmetåliga zip lock påsar, till exempel dessa blixtlåspåsar från Ninjaplast. Då lägger du i köttet i påsen och sänker ner den i vatten så att all luft trycks ut och när du är precis vid blixtlåset så stänger du påsen. Vips så har du skapat ett eget vakuum.

- Skärbräda i plast Visst har ni hört att man ska använda en skärbräda i plast som är enbart för kyckling för att minska på risken att drabbas av salmonella eller andra tråkiga bakterier? Efter att jag köpt dessa plastskärbrädor från Global som även har ett smidigt handtag och avrinning så är det otroligt smidigt att hålla ordning på skärbrädorna.

Sen är det toppen att man kan diska dom i diskmaskinen med, det håller hygienen på topp!

- Stekpanna i stål När du har kört klart din kyckling i vattenbadet så är det i praktiken en kokt kyckling. För att få till den perfekta kycklingfilén med sous vide och ta fram den härliga smaken av stekyta (Maillard) så behöver man steka på kycklingen snabbt på hög värme.

Jag använder mig av en kolstålpanna från Kockums Jernverk, som är en svensktillverkad stekpanna med höga kanter som troligtvis kommer att leva längre än mig. Den tål väldigt hög värme, vilket gör att du kan få till en stekyta på väldigt snabb tid så att inte din kyckling steks för mycket och blir torr.

Om du har en gjutjärnspanna så funkar det precis lika bra.

Fördjupa dig i sous vide

Om du tycker att det här med sous vide är ett spännande sätt att laga mat på, vilket det faktiskt är så har jag samlat lite bra länkar för dig nedan som du kan grotta ner dig i och lära dig massor.

På Youtube så finns det även massor av härliga kanaler som du kan hitta inspiration från.

 

Ingredienser

Mängd4 Portioner
 Rivet skal av en citron
 2 msk Torkad dragon
Du behöver följande utrustning
 Vakuumpåsar

 

Gör så här:

1

Ta fram en stor kastrull eller vad du nu har tänkt att använda som kokkärl när du ska tillaga kycklingen.
Fyll den med vatten och sätt ner din stav.
Ställ in staven på rätt temperatur så att den får värma upp vattnet.

Jag personligen gillar 65 grader ungefär.

2

Börja med att putsa dina filéer så att de är rena och fina.

3

Lägg filéerna i en bunke och tillsätt rivet citronskal, dragon och salt och se till att blanda runt allt ordentligt. Massera in alla smaker i köttet.

Perfekt kycklingfilé med sous vide

4

Lägg kycklingen i påsar och placera en smörklick på varje filé.
Vakuumförpacka kycklingen, om det är fyra filéer så är två per påse rätt bra tycker jag. De ska helst inte ligga tätt ihop, utan ha lite utrymme mellan varandra.

Perfekt kycklingfilé med sous vide

5

Lägg ner påsarna i vattnet när det är varmt och ställ in tiden på minst 80 minuter. Är det stora filéer så kan du köra 2-3 timmar. Ju längre tid desto mörare kött men kör du för länge är risken att det blir pastejaktigt.

6

När dom är färdiga så tar du upp dom ur badet och öppnar påsarna.
Spara skyn, den är supergod att göra sås på.

7

Torka av kycklingen med lite hushållspapper.

8

Värm en stekpanna och tillsätt värmetåligt fett, till exempel ghee, kokosfett, ister eller rapsolja. Använd helst inte smör, det kommer bara brännas vid.

9

Bryn på kycklingen snabbt i pannan, den ska bara få en vacker färg och har du en nog varm panna så kommer det gå riktigt snabbt.

10

Ta upp dom ur stekpannan och lägg på en skärbräda.

11

Skär lagom tjocka skivor och servera direkt.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 Rivet skal av en citron
 2 msk Torkad dragon
Du behöver följande utrustning
 Vakuumpåsar

Instruktioner

1

Ta fram en stor kastrull eller vad du nu har tänkt att använda som kokkärl när du ska tillaga kycklingen.
Fyll den med vatten och sätt ner din stav.
Ställ in staven på rätt temperatur så att den får värma upp vattnet.

Jag personligen gillar 65 grader ungefär.

2

Börja med att putsa dina filéer så att de är rena och fina.

3

Lägg filéerna i en bunke och tillsätt rivet citronskal, dragon och salt och se till att blanda runt allt ordentligt. Massera in alla smaker i köttet.

Perfekt kycklingfilé med sous vide

4

Lägg kycklingen i påsar och placera en smörklick på varje filé.
Vakuumförpacka kycklingen, om det är fyra filéer så är två per påse rätt bra tycker jag. De ska helst inte ligga tätt ihop, utan ha lite utrymme mellan varandra.

Perfekt kycklingfilé med sous vide

5

Lägg ner påsarna i vattnet när det är varmt och ställ in tiden på minst 80 minuter. Är det stora filéer så kan du köra 2-3 timmar. Ju längre tid desto mörare kött men kör du för länge är risken att det blir pastejaktigt.

6

När dom är färdiga så tar du upp dom ur badet och öppnar påsarna.
Spara skyn, den är supergod att göra sås på.

7

Torka av kycklingen med lite hushållspapper.

8

Värm en stekpanna och tillsätt värmetåligt fett, till exempel ghee, kokosfett, ister eller rapsolja. Använd helst inte smör, det kommer bara brännas vid.

9

Bryn på kycklingen snabbt i pannan, den ska bara få en vacker färg och har du en nog varm panna så kommer det gå riktigt snabbt.

10

Ta upp dom ur stekpannan och lägg på en skärbräda.

11

Skär lagom tjocka skivor och servera direkt.

Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida