Pizzasallad kan vara en av de enklaste men även godaste sallader som idag är en självklarhet för många att äta till sin pizza när man köper det på en pizzeria.
Men, om du gör hemgjord pizza så måste du även prova göra en egen vitkålssallad (mer känd som “pizzasallad”) Denna pizzasalladen passar jättebra för dig som äter lchf eller keto.
Innehåll att läsa om i detta recept:
- Pizzasalladens bakgrund
- Hur gör man en supergod pizzasallad?
- Paprika, eller inte? Det är den stora frågan
- Socker behövs verkligen inte!
- Balansen är viktig!
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner - Gör så här
Pizzasalladens bakgrund
Pizzasallad är ett påfund som i stort sett bara finns i Sverige och även i Sverige så är det inte helt självklart att du får pizzasallad vid sidan av din pizza. Om ni har fått pizzasallad i något annat land, så får ni väldigt gärna slänga in en kommentar om det.
Det är tydligen så att en italienare vid namn Giuseppe "Peppino" Sperandio öppnade en pizzeria i slutet av 60-talet och han funderade över vad han skulle kunna servera för något under tiden som pizzorna gräddades. Det skulle vara billigt och gott.
Han fann då inspiration i en sallad från sitt hemland, Kupus salata
(Källa: Wikipedia)
Hur gör man en supergod pizzasallad?
Hur många är det inte som vägrar äta pizza om man inte får den där lilla burken med sallad till?
Jag har sett väldigt många som tycker att pizzasalladen är nästan lika viktig som pizzan i sig.
Men, den stora frågan är ju, hur man får till en lika god pizzasallad hemma som på pizzerian, och svaret på det finner du i mitt recept.
Det här är en pizzasallad som är precis lika god som den man får på pizzerian.
Paprika i pizzasalladen, eller inte? Det är den stora frågan.
Okej, här snackar vi vattendelare till tusen. Ska det vara inlagd paprika i pizzasalladen eller inte?
Svaret är enkelt, det är en smaksak.
Personligen så är jag inte något stort fan av att ha paprika i min pizzasallad, men det kan ju ge en liten annan smaknyans och är även rätt så trevligt för ögat, så om du tycker om det, ha i det.
Dock så ska man tänka på att hållbarheten minskar om du tillsätter färsk paprika. Om du tillsätter inlagd paprika så påverkar det inte något.
Socker behövs verkligen inte i en pizzasallad!
Många pizzerior har socker i sin pizzasallad, eller i lagen rättare sagt. Jag tycker inte att det behövs.
Om du arbetar/masserar din pizzasallad ordentligt när du tillagar den, så kommer du att få fram en naturligt sötma från vitkålen då vitkål i sig är en rätt söt grönsak, vilket gör att man inte behöver tillsätta något socker för att få till en riktigt god pizzasallad.
Sen handlar det mest om att hitta rätt balans mellan syra och sälta, dvs mellan saltet och ättikan.
Ja, det ska vara ättika, inte vinäger!
Glöm inte bort att låta den stå och dra. Den är som absolut bäst efter ett par dagar.
Hållbarheten på salladen är upp till en vecka. Ättikan bidrar till konserverande egenskaper.
Det var det där med balansen
Just balans är en sådan sak som man pratar otroligt mycket om inom restaurangvärlden och då är det oftast balansen mellan syra, sälta och i viss del sötman som man syftar på. som jag nämnt lite högre upp så är balansen i pizzasalladen mellan salt och surt otroligt viktig och sötman i sig kommer rätt så naturligt av att kålen har en naturlig sötma, som kommer fram bättre om man masserar vitkålen mer.
Men, pizzasalladen har faktiskt en annan viktig uppgift i pizzans värld och det är att balansera upp det ofta lite feta i en pizza.
Pizza överlag är ofta rätt så tung och fet mat, med mycket kalorier och då är det syrliga och fräscha som man får av salladen så otroligt viktig.
Om du aldrig har testat att lägga på lite sallad på din pizza och äta det i samma tugga, då har du faktiskt missat något.
Jag tycker själv att man inte ska äta pizzasalladen efter att man ätit upp sin pizza, utan den skall vara ett komplement under hela måltiden. Håller du med mig?
Näringsvärden för denna pizzasalladen
Knappar man in alla ingredienser hos Kostbevakningen, utom salladskryddan som inte finns i deras databas, så får man följande näringsvärden för hela receptet.
Det är alltså cirka 30 gram kolhydrater på hela den här laddningen. Om man tänker sig att en portion motsvarar en dryg deciliter så väger det cirka 60 gram. Det innebär att vi får ut drygt 10 portioner på en sån här sats, vilket motsvarar cirka 3 gram kolhydrater per portion.
Om du räknar kalorier, så är det cirka 55 kalorier per portion.
Vi ska inte heller glömma bort det faktum att en vitkålssallad överlag är otroligt nyttig då vitkål innehåller riktigt mycket nyttigheter, t ex väldigt bra mängder c-vitamin.
Ett annat alternativ till vitkålssallad som funkar toppen att använda som pizzasallad, men som har fler ingredienser och mer grönsaker i sig, det är min supergoda och populära treveckorssallad. Testa den gärna!
Strimla vitkålen fint. Använd gärna en matberedare om du gör en stor mängd, annars så funkar det bra med en mandolin.
Ska du göra mindre mängd, så kan du använda osthyveln eller bara en vass kniv.
Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
Häll den varma dressingen över vitkålen och blanda ihop.
Nu kommer vi till en otroligt viktig del, nämligen att jobba med vitkålen.
Ta en slev eller liknande och mosa till vitkålen lite genom att banka på den. Då mjuknar den lite mer.
Det absolut enklaste sättet att massera och knåda med händerna som jag gör på bilden här. Köp hem ett gäng med nitrilhandskar så kan du använda händerna i maten hur mycket som helst!
Det som händer när du masserar vitkålen är att den börjar släppa vätska och mjuknar och den vätskan som släpps fram är söt och god och tillför en härlig naturligt sötma till din pizzasallad.
Låt stå minst ett par timmar, men helst 1-2 dygn, då blir den som godast.
Kan du inte hålla dig, så ät lite samma dag och spara resten. Gå gärna och vänd i den lite så att smakerna blandas.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Strimla vitkålen fint. Använd gärna en matberedare om du gör en stor mängd, annars så funkar det bra med en mandolin.
Ska du göra mindre mängd, så kan du använda osthyveln eller bara en vass kniv.
Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
Häll den varma dressingen över vitkålen och blanda ihop.
Nu kommer vi till en otroligt viktig del, nämligen att jobba med vitkålen.
Ta en slev eller liknande och mosa till vitkålen lite genom att banka på den. Då mjuknar den lite mer.
Det absolut enklaste sättet att massera och knåda med händerna som jag gör på bilden här. Köp hem ett gäng med nitrilhandskar så kan du använda händerna i maten hur mycket som helst!
Det som händer när du masserar vitkålen är att den börjar släppa vätska och mjuknar och den vätskan som släpps fram är söt och god och tillför en härlig naturligt sötma till din pizzasallad.
Låt stå minst ett par timmar, men helst 1-2 dygn, då blir den som godast.
Kan du inte hålla dig, så ät lite samma dag och spara resten. Gå gärna och vänd i den lite så att smakerna blandas.
Yvonne says:
Kan verkligen rekommendera denna sallad.. så otroligt god!!
Joakim says:
Kan man använda olivolja istället för rapsolja?
LCHF-arkivet says:
Absolut, det ger ju lite smak, men är man ok med det så.
Paola says:
Supergod pizzasallad❣️ 😋😋
Rekommenderas!
Muumms! 🥰
LCHF-arkivet says:
Ja, den är riktigt bra!
Kul att du tyckte om den.
Anders says:
Hur kan den heta pizzasallad, innehåller ingen pizza.
Vitkålssallad borde var ett bättre namn!
Jämför champinjonsås utan champinjoner, det går inte ihop!
Anna says:
För att den serveras i vanliga fall till just PIZZA!
Anette Essebrink Mattsson says:
Vill gärna ha recept på pizzasalladen
i lchfarkivet.se
Yrsa Wallenborg says:
Mycket god, familjen tyckte den var godare än den man köper på Pizzerian
Anders says:
Riktigt bra pizzasallad. Fem plus
LCHF-arkivet says:
Vad roligt att höra!
Dela gärna länken till receptet så att andra kan hitta det. 🙂
Mikael Brännvall says:
Jag har alltid gjort min pizzasallad ungefär så. Om jag ska ha den till massa annan mat också så brukar jag skippa oregnon och öka mängden italienska salldskryddor.
Då funkar den fantastiskt bra i stället för sallad på hamburgare också och till olika fiskrätter.
Hannu says:
Jätte god och perfekt att man kan göra själv för här i Thailand finns inte pizza sallad inte ens dessa så kallade pizza restauranger har pizza sallad
Niclas A says:
Vilken ättika användas?
12 % är ju till rengöring?
LCHF-arkivet says:
12% använder jag… det räcker gott och väl till.
SG says:
Hej! Väldigt god pizzasallad! Tänkte också föreslå en rättning när det gäller näringsinnehållet, jag reagerade på innehållsförteckningen av oreganon: Eftersom en matsked (15 ml) torkad oregano väger ca 1,8 gram kan den inte innehålla 13 gram kolhydrater (bl a). 1,8 gram torkad oregano (en matsked) med 26,4 % kolhydrater skulle då inte ens ge 0,5 gram.
Nu tillbaka till salladen, mums.
Källor: https://www.santamariaworld.com/se/produkter/oregano-mellan/
https://raixes.com/hjalpmedel/mattomvandling/ under “Kryddor”
LCHF-arkivet says:
Hej!
Tack snälla för den rättningen. Jag hade faktiskt inte ens reflekterat över det hela själv. (Där ser man hur lite jag fokuserar på totala mängden kolhydrater).
Jag ska se om det går att få till en något bättre och rättvis bild.
Kul att du tyckte om salladen iallafall!
Charlotte Heffler says:
Så himla god, kommer att bli ofta här hemma iallafall👍🏼
Keti says:
Kan man blir hård i magen av vitkål?
Lars Pekkala says:
Ska den stå i kylskåp eller i rumstemperatur?
LCHF-arkivet says:
Hej!
Ska pizzasalladen hålla så ska den förvaras i kyl.
Jörgen says:
Tack för en kanongod Pizzasallad! Den gör sig absolut bäst om den stått i 2 dgr! Och glöm inte att mosa den lite, det var nytt för mig men ett bra tips! 🙂
Johnny says:
Hej, har jag missat något? Det står “Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.” Det är ju bara “några” msk ingredienser kvar? Blir det tillräcklig vätska då? Pizzerians sallad som är så god, har ju nästan 1/3 “dressing” i varje burk.”
LCHF-arkivet says:
Det är totalt 9 matskedar vätska, vilket är nästan 1,5 dl.
När man sen masserar vitkålen efter att man har slagit på “dressingen” så kommer vitkålen att vätska av sig.
Låter du den dessutom stå ett dygn eller två, så kommer du märka att det blivit en del vätska.
Johan says:
Ja att lägga salladen på pizzan är så bra…men det går inte på 99% av pizzeriorna i dag för att salladen är för vinägerfrän och överkryddad. Ättika är absolut rätt väg att gå men tycker du har lite för mycket bladkryddor. Italiensk salladskrydda tycker jag man kan skippa och bara ha en mindre del oregano. Salladen ska inte ta över pizzan. Den ska vara mild.
kurt says:
går salladen att frysa in
LCHF-arkivet says:
Jag har svårt att se att den kommer vara god. Vitkål blir sällan så gott när det har varit fruset.
John says:
Jag har alltid kört med vitvinsvinäger. Ska bli intressant att testa ättika. Även att värma upp vätskan före . Älskar pizzasallad
LCHF-arkivet says:
Hoppas du gillar den!
Maria says:
Hur länge håller den sig i kylskåpet? Även fast jag är säker på att tar slut väldigt fort 😉 ÄLSKAR pizzasallad!
LCHF-arkivet says:
Håller upp till en vecka i kylen skulle jag gissa, men sällan den räcker så länge ändå.
Anki Jönsson says:
Den godaste pizzasalladen ”ever”. Äter den som ”snacks” till tv:n.
Björn Felten says:
Som alternativ för att få vitkålen mjuk, så kan man använda fryst, strimlad vitkål, som sedan naturligtvis tinas. Frostsprängningen av kålens celler fungerar bra. Jag brukar köpa flera påsar med 400 g färdigstrimlad kål och frysa in.
Lasse Rox says:
Bästa vitkålssalladen som jag har gjort, tack för receptet och tipset med att massera salladen. Jag gör min på spetskål som är lite spädare än vitkålen. Jag har gärna lite paprikastrimlor i dels för att den ser trevligare ut och paprika är gott det med. Visst jag kan äta den som snacks också!
Wille says:
Prova att byta ut vattnet mot grädde. Det blir magiskt!
Anders says:
Har gjort efter detta recept 4-5 gånger nu, är så jäkla gott!!
Janne says:
Testat receptet o salladen blir riktigt bra, Tack för Du delat med Dig!
(Nu efter några gånger har jag lagt till så jag river ner en morot I det också, tycker det blir ganska bra, men då tar jag bort en del vatten samtidigt…)
Jim says:
Italiensk salladskrydda är en dold sockerfällan för dem som ogillar det. Vissa sorter har det som primär eller sekundär ingrediens – inte så mycket i receptet men bra att känna till.
LCHF-arkivet says:
Den jag länkar till har inte mycket socker i sig alls. Visst, det finns lite druvsocker, men väldigt långt ner på ingredienslistan.
Total mängd kolhydrat per 100 g i den är 37 och då står nog kryddorna för en stor del av det.
Sen så är det ytterst lite vikt man använder i detta receptet, så det märks knappt.
Men, jag förstår din tanke och uppskattar att du upplyser om att det finns varianter av kryddan som inte är den bästa.
Peter Fasth says:
Den här blev otroligt bra, jag hade faktiskt i 1/2 msk extra vinäger o så hade jag i ungefär 1/2 msk limesaft i, tycker pizzasallad en blir underbar när den blir lite syrlig. Tack för detta
Anna says:
Den bästa salladen jag gjort på 40 år!!!
Marie says:
Underbar.! Har alltid i kylen. Är jag sugen på något till kvällen så äter jag den, ett nyttigt alternativ.
Kristina says:
Jag undrar vad du har för redskap för att strimla kålen? Jag letar efter ett. Jobbigt med kniv 😊
LCHF-arkivet says:
Osthyvel, mandolin eller matberedare.
Ska man göra mycket, då är det definitivt matberedare som gäller.
Kristina says:
Det ser ut som ett litet rivjärn med handtag, ser smidigt och lätt ut. Matberedare blir så mycket disk av.