Supergod pizzasallad

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 376 röster - Betygsätt

Pizzasallad kan vara en av de enklaste men även godaste sallader som idag är en självklarhet för många att äta till sin pizza när man…

Läs mer 45 kommentarer Skriv ut
Supergod pizzasallad
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning5 minTotalt15 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Pizzasallad kan vara en av de enklaste men även godaste sallader som idag är en självklarhet för många att äta till sin pizza när man köper det på en pizzeria.
Men, om du gör hemgjord pizza så måste du även prova göra en egen vitkålssallad (mer känd som “pizzasallad”) Denna pizzasalladen passar jättebra för dig som äter lchf eller keto.

Innehåll att läsa om i detta recept:

  1. Pizzasalladens bakgrund
  2. Hur gör man en supergod pizzasallad?
  3. Paprika, eller inte? Det är den stora frågan
  4. Socker behövs verkligen inte!
  5. Balansen är viktig!
  6. Näringsvärden
  7. Ingredienser
  8. Instruktioner - Gör så här

Pizzasalladens bakgrund

Pizzasallad är ett påfund som i stort sett bara finns i Sverige och även i Sverige så är det inte helt självklart att du får pizzasallad vid sidan av din pizza. Om ni har fått pizzasallad i något annat land, så får ni väldigt gärna slänga in en kommentar om det.

Det är tydligen så att en italienare vid namn Giuseppe "Peppino" Sperandio öppnade en pizzeria i slutet av 60-talet och han funderade över vad han skulle kunna servera för något under tiden som pizzorna gräddades. Det skulle vara billigt och gott.

Han fann då inspiration i en sallad från sitt hemland, Kupus salata

(Källa: Wikipedia)

Hur gör man en supergod pizzasallad?

Hur många är det inte som vägrar äta pizza om man inte får den där lilla burken med sallad till?
Jag har sett väldigt många som tycker att pizzasalladen är nästan lika viktig som pizzan i sig.
Men, den stora frågan är ju, hur man får till en lika god pizzasallad hemma som på pizzerian, och svaret på det finner du i mitt recept.

Det här är en pizzasallad som är precis lika god som den man får på pizzerian.

Mörkgrå tallrik med en hög av pizzasallad sett uppifrån

Paprika i pizzasalladen, eller inte? Det är den stora frågan.

Okej, här snackar vi vattendelare till tusen. Ska det vara inlagd paprika i pizzasalladen eller inte?
Svaret är enkelt, det är en smaksak.
Personligen så är jag inte något stort fan av att ha paprika i min pizzasallad, men det kan ju ge en liten annan smaknyans och är även rätt så trevligt för ögat, så om du tycker om det, ha i det.

Dock så ska man tänka på att hållbarheten minskar om du tillsätter färsk paprika. Om du tillsätter inlagd paprika så påverkar det inte något.

Socker behövs verkligen inte i en pizzasallad!

Många pizzerior har socker i sin pizzasallad, eller i lagen rättare sagt. Jag tycker inte att det behövs.

Om du arbetar/masserar din pizzasallad ordentligt när du tillagar den, så kommer du att få fram en naturligt sötma från vitkålen då vitkål i sig är en rätt söt grönsak, vilket gör att man inte behöver tillsätta något socker för att få till en riktigt god pizzasallad.

Sen handlar det mest om att hitta rätt balans mellan syra och sälta, dvs mellan saltet och ättikan.
Ja, det ska vara ättika, inte vinäger!

Glöm inte bort att låta den stå och dra. Den är som absolut bäst efter ett par dagar.
Hållbarheten på salladen är upp till en vecka. Ättikan bidrar till konserverande egenskaper.

Det var det där med balansen

Just balans är en sådan sak som man pratar otroligt mycket om inom restaurangvärlden och då är det oftast balansen mellan syra, sälta och i viss del sötman som man syftar på. som jag nämnt lite högre upp så är balansen i pizzasalladen mellan salt och surt otroligt viktig och sötman i sig kommer rätt så naturligt av att kålen har en naturlig sötma, som kommer fram bättre om man masserar vitkålen mer.

Men, pizzasalladen har faktiskt en annan viktig uppgift i pizzans värld och det är att balansera upp det ofta lite feta i en pizza.
Pizza överlag är ofta rätt så tung och fet mat, med mycket kalorier och då är det syrliga och fräscha som man får av salladen så otroligt viktig.

Om du aldrig har testat att lägga på lite sallad på din pizza och äta det i samma tugga, då har du faktiskt missat något.
Jag tycker själv att man inte ska äta pizzasalladen efter att man ätit upp sin pizza, utan den skall vara ett komplement under hela måltiden. Håller du med mig?

Näringsvärden för denna pizzasalladen

Knappar man in alla ingredienser hos Kostbevakningen, utom salladskryddan som inte finns i deras databas, så får man följande näringsvärden för hela receptet.

Näringsvärden pizzasallad

Det är alltså cirka 30 gram kolhydrater på hela den här laddningen. Om man tänker sig att en portion motsvarar en dryg deciliter så väger det cirka 60 gram. Det innebär att vi får ut drygt 10 portioner på en sån här sats, vilket motsvarar cirka 3 gram kolhydrater per portion.

Om du räknar kalorier, så är det cirka 55 kalorier per portion.

Vi ska inte heller glömma bort det faktum att en vitkålssallad överlag är otroligt nyttig då vitkål innehåller riktigt mycket nyttigheter, t ex väldigt bra mängder c-vitamin.

Ett annat alternativ till vitkålssallad som funkar toppen att använda som pizzasallad, men som har fler ingredienser och mer grönsaker i sig, det är min supergoda och populära treveckorssallad. Testa den gärna!

 

Ingredienser

Mängd10 Portioner
 600 g Vitkål
 3 msk RapsoljaEller annan olja som du tycker om. Det kan funka fint med en mild olivolja.
 3 msk Vatten
 1 tsk Salt

 

Gör så här:

1

Strimla vitkålen fint. Använd gärna en matberedare om du gör en stor mängd, annars så funkar det bra med en mandolin.
Ska du göra mindre mängd, så kan du använda osthyveln eller bara en vass kniv.

Supergod pizzasallad | LCHF-arkivet

2

Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.

Supergod pizzasallad | LCHF-arkivet

3

Häll den varma dressingen över vitkålen och blanda ihop.

Supergod pizzasallad | LCHF-arkivet

4

Nu kommer vi till en otroligt viktig del, nämligen att jobba med vitkålen.
Ta en slev eller liknande och mosa till vitkålen lite genom att banka på den. Då mjuknar den lite mer.

Det absolut enklaste sättet att massera och knåda med händerna som jag gör på bilden här. Köp hem ett gäng med nitrilhandskar så kan du använda händerna i maten hur mycket som helst!

Det som händer när du masserar vitkålen är att den börjar släppa vätska och mjuknar och den vätskan som släpps fram är söt och god och tillför en härlig naturligt sötma till din pizzasallad.

5

Låt stå minst ett par timmar, men helst 1-2 dygn, då blir den som godast.

Kan du inte hålla dig, så ät lite samma dag och spara resten. Gå gärna och vänd i den lite så att smakerna blandas.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 376

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 600 g Vitkål
 3 msk RapsoljaEller annan olja som du tycker om. Det kan funka fint med en mild olivolja.
 3 msk Vatten
 1 tsk Salt

Instruktioner

1

Strimla vitkålen fint. Använd gärna en matberedare om du gör en stor mängd, annars så funkar det bra med en mandolin.
Ska du göra mindre mängd, så kan du använda osthyveln eller bara en vass kniv.

Supergod pizzasallad | LCHF-arkivet

2

Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.

Supergod pizzasallad | LCHF-arkivet

3

Häll den varma dressingen över vitkålen och blanda ihop.

Supergod pizzasallad | LCHF-arkivet

4

Nu kommer vi till en otroligt viktig del, nämligen att jobba med vitkålen.
Ta en slev eller liknande och mosa till vitkålen lite genom att banka på den. Då mjuknar den lite mer.

Det absolut enklaste sättet att massera och knåda med händerna som jag gör på bilden här. Köp hem ett gäng med nitrilhandskar så kan du använda händerna i maten hur mycket som helst!

Det som händer när du masserar vitkålen är att den börjar släppa vätska och mjuknar och den vätskan som släpps fram är söt och god och tillför en härlig naturligt sötma till din pizzasallad.

5

Låt stå minst ett par timmar, men helst 1-2 dygn, då blir den som godast.

Kan du inte hålla dig, så ät lite samma dag och spara resten. Gå gärna och vänd i den lite så att smakerna blandas.

Supergod pizzasallad
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/