Rabarbersaft
Rabarbersaft måste ju vara bland det bästa som finns att dricka
på sommaren. Otroligt fräscht och gott!
Men, som vanligt så innehåller ju en stor del av köpta saftsorter
massor av socker och det går inte hand i hand med lchf direkt.
Men, det går ju utmärkt att göra egen saft med och den är riktigt
god.
Så, den här rabarbersaften är alltså sockerfri och jag har valt
att använda sötning. När det gäller sötningen så använder
jag mig av Nick’s Use Like Sugar, då jag tycker
att den är absolut godast att använda.
Du kan självklart använda annan sötning om du vill, men då finns det en
risk att du får en rätt så tydlig bismak.
När det gäller hållbarheten, så blir det inte samma konserverande
egenskaper som när man använder socker, så det gäller att antingen
frysa in saften i mindre flaskor (använd plast i så fall) eller så
tillsätter du lite konserveringsmedel, t ex Atamon.
Hemma hos oss så dricks saften upp rätt snabbt av barnen och mig, så den går åt snabbt.
Receptet ger ungefär 2 liter koncentrerad saft.
Ingredienser
- 1,5 kg Färsk rabarber
- 4-5 dl sötning
- 1 st Citron
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 1,5 l Vatten
- Atamon (valfritt)
Instruktioner
- Skölj rabarbern och skär den i bitar, cirka 2-3 cm.
- Blanda ihop rabarber, sötning och vaniljpulver i en rostfri kastrull eller bunke. Låt står och dra i cirka 30-40 minuter. Blanda runt lite då och då.
- När sötningen har löst upp sig nästan helt, då tillsätter du pressad citron och vatten.
- Rör om och koka upp. Låt det hela sedan sjuda på medelvärme i cirka 20-30 minuter tills det att rabarbern har fallit isär.
- Sila av saften direkt genom en finmaskig sil eller silduk. Häll upp direkt på väl rengjorda flaskor. Koka gärna flaskorna innan.
Enkeö och god saft. Blev för mycket vaniljsmak, tog bort en stor del av rabarbersmaken. Minskar mängden vaniljpulver nästa gång.