Rabarbersaft

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 3 röster - Betygsätt

Rabarbersaft måste ju vara bland det bästa som finns att dricka på sommaren. Otroligt fräscht och gott! Men, som vanligt så innehåller ju en stor…

Läs mer 6 kommentarer Skriv ut
Rabarbersaft
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse45 minTillagning30 minTotalt1 tim 15 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem & Hemköp ~

Beskrivning - Information

Rabarbersaft måste ju vara bland det bästa som finns att dricka på sommaren. Otroligt fräscht och gott!
Men, som vanligt så innehåller ju en stor del av köpta saftsorter massor av socker och det går inte hand i hand med lchf direkt.
Men, det går ju utmärkt att göra egen saft med och den är riktigt god.

Så, den här rabarbersaften är alltså sockerfri och jag har valt att använda sötning. När det gäller sötningen så använder jag mig av Nick's Use Like Sugar, då jag tycker att den är absolut godast att använda.
Du kan självklart använda annan sötning om du vill, men då finns det en risk att du får en rätt så tydlig bismak.
När det gäller hållbarheten, så blir det inte samma konserverande egenskaper som när man använder socker, så det gäller att antingen frysa in saften i mindre flaskor (använd plast i så fall) eller så tillsätter du lite konserveringsmedel, t ex Atamon.

Hemma hos oss så dricks saften upp rätt snabbt av barnen och mig, så den går åt snabbt.

Receptet ger ungefär 2 liter koncentrerad saft.

 

Ingredienser

Mängd20 Portioner
 1,50 kg Färsk rabarber
 1 st CitronDen pressade saften.
 0,50 tsk Vaniljpulver
 1,50 l Vatten
 AtamonValfritt

 

Gör så här:

1

Skölj rabarbern och skär den i bitar, cirka 2-3 cm.

2

Blanda ihop rabarber, sötning och vaniljpulver i en rostfri kastrull eller bunke. Låt står och dra i cirka 30-40 minuter.
Blanda runt lite då och då.

3

När sötningen har löst upp sig nästan helt, då tillsätter du pressad citron och vatten.

4

Rör om och koka upp.
Låt det hela sedan sjuda på medelvärme i cirka 20-30 minuter tills det att rabarbern har fallit isär.

5

Sila av saften direkt genom en finmaskig sil eller silduk.
Häll upp direkt på väl rengjorda flaskor. Koka gärna flaskorna innan.

Ett litet tips
6

Spara rabarberköttet som du har silat av och tillsätt lite kanel och malen kardemumma i det.
Detta är helt magiskt gott att ha till lite fet yoghurt och granola på morgonen.
En liten rabarberkompott helt enkelt.

Rabarbersaft

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1,50 kg Färsk rabarber
 1 st CitronDen pressade saften.
 0,50 tsk Vaniljpulver
 1,50 l Vatten
 AtamonValfritt

Instruktioner

1

Skölj rabarbern och skär den i bitar, cirka 2-3 cm.

2

Blanda ihop rabarber, sötning och vaniljpulver i en rostfri kastrull eller bunke. Låt står och dra i cirka 30-40 minuter.
Blanda runt lite då och då.

3

När sötningen har löst upp sig nästan helt, då tillsätter du pressad citron och vatten.

4

Rör om och koka upp.
Låt det hela sedan sjuda på medelvärme i cirka 20-30 minuter tills det att rabarbern har fallit isär.

5

Sila av saften direkt genom en finmaskig sil eller silduk.
Häll upp direkt på väl rengjorda flaskor. Koka gärna flaskorna innan.

Ett litet tips
6

Spara rabarberköttet som du har silat av och tillsätt lite kanel och malen kardemumma i det.
Detta är helt magiskt gott att ha till lite fet yoghurt och granola på morgonen.
En liten rabarberkompott helt enkelt.

Rabarbersaft

Rabarbersaft
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

  • Tack för receptet, saften blev god! Hade inte Nick´s Use Like Sugar hemma, så det blev Sukrin+ i stället, och det gick bra. Bara 2 1/2 dl eftersom den är dubbelt så söt som socker. Det blir inte så mycket bismak av den, tycker jag. Resterna efter rabarbern äter jag som efterrätt med grädde 🙂

  • Hej!
    Dum fråga men menar du då att du tar 4-5 dl av nicks use like sugar ?inte så van vid olika sötningsmedel än 🙂

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida