Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Rabarbersaft

4 av 4 röster
Rabarbersaft

Rabarbersaft måste ju vara bland det bästa som finns att dricka på sommaren. Otroligt fräscht och gott!
Men, som vanligt så innehåller ju en stor del av köpta saftsorter massor av socker och det går inte hand i hand med lchf direkt.
Men, det går ju utmärkt att göra egen saft med och den är riktigt god.

Så, den här rabarbersaften är alltså sockerfri och jag har valt att använda sötning. När det gäller sötningen så använder jag mig av Nick’s Use Like Sugar, då jag tycker att den är absolut godast att använda.
Du kan självklart använda annan sötning om du vill, men då finns det en risk att du får en rätt så tydlig bismak.
När det gäller hållbarheten, så blir det inte samma konserverande egenskaper som när man använder socker, så det gäller att antingen frysa in saften i mindre flaskor (använd plast i så fall) eller så tillsätter du lite konserveringsmedel, t ex Atamon.

Hemma hos oss så dricks saften upp rätt snabbt av barnen och mig, så den går åt snabbt.

Receptet ger ungefär 2 liter koncentrerad saft.

Total tid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 20
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Skölj rabarbern och skär den i bitar, cirka 2-3 cm.
  • Blanda ihop rabarber, sötning och vaniljpulver i en rostfri kastrull eller bunke. Låt står och dra i cirka 30-40 minuter. Blanda runt lite då och då.
  • När sötningen har löst upp sig nästan helt, då tillsätter du pressad citron och vatten.
  • Rör om och koka upp. Låt det hela sedan sjuda på medelvärme i cirka 20-30 minuter tills det att rabarbern har fallit isär.
  • Sila av saften direkt genom en finmaskig sil eller silduk. Häll upp direkt på väl rengjorda flaskor. Koka gärna flaskorna innan.

Anteckning

Ett tips:
Spara rabarberköttet som du har silat av och tillsätt lite kanel och malen kardemumma i det. Detta är helt magiskt gott att ha till lite fet yoghurt och granola på morgonen.En liten rabarberkompott helt enkelt.
Rabarbersaft
Rabarbersaft
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

1 response to “Rabarbersaft”

  1. 4 stars
    Enkeö och god saft. Blev för mycket vaniljsmak, tog bort en stor del av rabarbersmaken. Minskar mängden vaniljpulver nästa gång.

4 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg