Hoppa till innehåll
Open navigation

Räkcocktail

Inga röster än
Sparat av: st
Räkcocktail

En god och fräsch räkcocktail kan vara en av de absolut lättaste men även godaste förrätterna som man kan göra.

Detta recept på räkcocktail serverar jag med en liten klick srirachamajonnäs på toppen. Den smakrika majonnäsen passar nämligen helt fantastiskt till smakerna av lime och koriander.

Innehållsförteckning

  1. Välj rätt smaksättning
  2. Extra smak
  3. Välj rätt räkor
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

När du ställer fram en räkcocktail på bordet, då vet man att det vaknas fest. Det är ju trots allt så att förrätten inte bara är god, utan den ser också riktigt lyxig ut när den serveras i höga glas.

Bättre än så här kan det knappast bli när du äter LCHF!

Smaksätt din räkcocktail

Vad är det egentligen som bidrar till den goda smaken? Jo, det är givetvis en blandning av en mängd olika kryddor och örter såsom rödlök, chili, färsk koriander och lime.
Den här kombinationen bildar tillsammans med räkorna en riktig smakexplosion i munnen.

Mitt LCHF-recept innehåller färsk koriander. Nuförtiden hittar du även frusen koriander i frysdiskarna i de flesta matbutiker. Jag rekommenderar ändå att du använder färsk koriander.
Det är nämligen så att frusen koriander tappar lite av sin smak och dessutom får den frusna örten en helt annan konsistens.

Satsa alltså på färsk koriander och även färsk chili för bäst smak. Se till att din rödlök är riktigt finhackad så att du inte får för stark löksmak i munnen vid varje tugga.

Räkcocktail | LCHF-arkivet

Få extra smak med srirachamajonnäs

På bilden ser du att jag har valt att använda srirachamajonnäs som extra smaksättning. Sriracha är en stark chilisås som verkligen kompletterar cocktailens lime och chili.

Den smaksatta majonnäsen är enkel att förbereda och det enda du behöver är srirachasås och en god majonnäs, antingen en köpt eller hemmaslagen. Majonnäsen får dessutom en härlig färg!

Välj rätt räkor

Framförallt så ska du se till att välja räkor som är MSC-märkta. Då fortsätter jobbet med ett hållbart fiske.

Vad ska du använda för slags räkor till din LCHF-vänliga räkcocktail? I mitt recept har jag valt att använda handskalade räkor. Jag tycker att dom smakar mycket mer när dom inte legat i lag.

Givetvis går det även bra att välja skalade räkor. Det går helt enkelt lite snabbare att förbereda förrätten då, men välj de räkor som du föredrar eller har hemma.

Näringsvärde

När man kikar lite närmare på näringsvärdet för min räkcocktail så ser man att det egentligen bara är koriandern som ger lite kolhydrater. Jag är dessutom lite osäker på om det värdet egentligen stämmer.

Oavsett, så behöver vi inte vara oroliga för de kolhydrater som finns i örter såsom koriander. Då skulle vi även behöva vara livrädda för att använda kryddor såsom svartpeppar.

När det gäller örter så är de både näringsrika och riktiga smakbomber, så de behöver du aldrig snåla med.

Tabell med alla ingredienser för denna räkcocktail och dess näringsvärden.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)

I räkcocktailen finns det gott om protein från räkorna och dessutom lite fett från olivoljan. Här får du helt enkelt en riktigt lyxig LCHF-rätt som är väl värd en plats på ditt matbord!

Total tid: 15 minuter
Portioner: 2
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Srirachamajonnäs

Instruktioner

Räkcocktailen

  • Om du använder oskalade räkor, så se till att tina och skala. 200 gram motsvarar cirka 750 gram oskalade räkor (70/90).
  • Hacka lök, chili och koriander. Tärna gurkan fint.
  • Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
  • Smaka av så att det är lagom balans mellan lime och salt.

Srirachamajonnäs

  • Blanda ihop majonnäs och sriracha.
  • Lägg upp i ett par fina cocktailglas och toppa med en liten klick srirachamajonnäs.
    Räkcocktail
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg