Hoppa till innehåll
Open navigation

Räksoppa med saffranscremé och parmesanflarn

Inga röster än
Sparat av: st
Räksoppa med saffranscremé och parmesanflarn

Perfekt soppa när man vill lyxa lite en vardagskväll

Portioner: 2
Författare: Brittis

Ingredienser

Räkfond

  • 500 g räkskal
  • 1 st morot i bitar
  • 1,5 st gul lök (hackad)
  • 1 st röd chili (skivad utan kärnor)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • Vatten så det knappt täcker skalen

Soppan

Saffranscreme fraiche

Ostkex med pumpafrön

  • Finriven god ost (jag hade Västerbotten + parmesan)
  • Lägg 2 msk riven ost för varje kex)
  • Pumpafrön att toppa med

Vid servering

  • 1 fänkål i tunna skivor, använd en mandolin
  • De skalade räkorna
  • Några musslor (jag köpte frysta färdigkokta)

Instruktioner

Räkfond

  • Skär morot, och lök och chili mindre bitar. Bryn räkskalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.
  • Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.
  • Häll på vatten, så det knappt täcker, lägg i buljongtärningen
  • Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
  • Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan. .

Soppan

  • Smält lite smör i en kastrull, fräs saffranen och slå på den silade räkfonden (späd med kokande vatten till lagom mängd ung 5 dl)
  • Smaka av med hummerfond limesaft, salt och peppar

Vid servering

  • Bottna en djup tallrik med lite fänkål, därefter räkorna, dekorera med några musslor.
  • Slå på den heta buljongen

Ostkex med pumpafrön

  • Sätt ugnen på 200 gr
  • Finriv en god ost (jag hade Västerbotten + parmesan)
  • Lägg 2 msk riven ost (för varje kex) i en hög på ett bakplåtspapper , toppa med ett par pumpafrön.
  • In i ugnen tills de fått fin färg
  • Låt svalna på plåten
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg