Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Rödbetssallad

4 av 15 röster
Rödbetssallad

Rödbetssallad blir som godast om du gör den själv, dessutom så har du full koll på vad du stoppar i den och du kan undvika tillsatt socker eller andra konstigheter.

Just det här receptet på rödbetssallad fungerar om du äter LCHF/lowcarb, men äter du strikt LCHF är det kanske lite mycket kolhydrater i.

För mig så är rödbetssalladen ett absolut måste på julbordet.
Men, det är inte fy skam att göra en köttbullsmacka med en god rödbetssallad till.

Innehållsförteckning

  1. Får vi äta rödbetor?
  2. Få ut maximalt med smaker
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Men får vi äta rödbetor och andra rotfrukter?

Som alltid är det en avvägning du måste göra själv om det är för mycket kolhydrater i detta. För egen del så äter jag inte så mycket av rödbetssalladen, så för min del får det plats på mitt ”kolhydratskonto”, men du måste själv göra den avvägningen.

Det är faktiskt inte förbjudet att äta rödbetor eller rotfrukter när du äter lchf. De enda rotfrukterna som man verkligen ska undvika är potatis och sötpotatis. Övriga rotfrukter innehåller faktiskt väldigt mycket bra saker och mycket nyttigheter.

Det mest optimala är att odla sina egna rödbetor, som man vet inte är besprutade eller så. Om du skulle vilja odla egna rödbetor för att kunna göra en rödbetssallad som är hur nyttig som helst, så kan du läsa mer om att odla rödbetor här.

Om du vill läsa mer om lchf och rotfrukter så har jag skrivit ett längre inlägg om det här: Rotfrukter och lchf

Ett tips är att göra egen majonnäs med, då slipper du ännu mer tillsatser. Här har du ett gott recept: Hemlagad majonnäs. Med egen hemgjord majonnäs får du en rödbetssallad som verkligen kommer att smaka hemgjord och du slipper alla tillsatser och minimerar sockret.

Mängden crème fraiche och majonnäs kan du mixtra lite med beroende på hur du själv tycker smaken är bäst.

Maximera smaken på din rödbetssallad

En sak som jag testat på som jag verkligen kan rekommendera, det är att tillaga rödbetorna sous vide. Alternativt att du ångkokar rödbetorna.

Anledningen till att jag vill rekommendera det är att du då är otroligt ”snäll” mot rödbetorna och behåller massor av smak och maximerar alla näringsämnena som finns i rotfrukten. Då maximerar du verkligen smakerna i din rödbetssallad. Fler recept med sous vide hittar du här.

När man kokar rödbetor i vanligt vatten, då sköljer du bort en hel del smak och näringsämnen med vattnet. Det gör du inte om du använder sous vide eller ångkokar.

Jag har testat att köra sous vide och då skar jag rödbetorna i tärningar, så stora som jag vill ha dom i min rödbetssallad. Sen vakuumförpackade jag dom och tillagade dom på 90°C i cirka 1 timme. Tiden beror lite på storleken, så sikta in dig på två timmar så är du safe.

Sen kan du kyla ner dom snabbt och låta dom ligga i kylen tills det att du ska göra din rödbetssallad, det behöver ju inte vara samma dag om du inte har tiden.

Om du inte har tiden eller lusten att koka dina rödbetor själv, så kan du köpa förkokta rödbetor i affären och använda. Det funkar bra det med!

Näringsvärden för hemgjord rödbetssallad

Om vi har lite fokus på mängden kolhydrater i en hemgjord rödbetssallad så kan man lägga in alla ingredienser hos Kostbevakningen vilket då ger detta resultat:

En tabell med näringsvärden för hemgjord rödbetssallad

Då ser vi att hela receptet, som är strax över 400 gram totalt har totalt 32 gram kolhydrater. Det innebär cirka 8 gram kolhydrater per 100 g.

Totalt sett så skulle jag gissa att man äter max 0,5 dl rödbetssallad på julafton, vilket innebär runt 4 gram kolhydrater och det tycker jag är absolut godkänt.

Rödbetor är otroligt nyttigt!

Vi ska inte glömma att rödbetor är otroligt nyttigt, så att äta lite rödbetssallad till julskinkan kan man göra med gott samvete.

Vill du läsa lite mer om alla nyttigheter som finns i rödbetor så kan jag varmt rekommendera dig att läsa detta inlägget: Rödbeta – Otroligt nyttigt

Recept och bild: Hannah

Total tid: 1 timme 10 minuter
Portioner: 5
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att koka rödbetorna i vatten. De skall inte skalas eller skäras i innan, utan låt de vara hela som de är. Fyll på med vatten om det behövs under tiden, det tar ungefär en timme att koka dem. beroende på storlek.
    Rödbetssallad | LCHF-arkivet
  • När de kokats mjuka häller du av vattnet och låter dem svalna lite. Passa på att skala dem när de är ljumna, då är det lättare att få av skalet. Låt dem sedan svalna helt.
    Rödbetssallad | LCHF-arkivet
  • Skär rödbetorna i tärningar/strimlor beroende på vad du själv tycker är bäst.
  • Blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  • Förvara din rödbetssallad i en tätförslutande burk i kylen. Den håller lätt en vecka om du har haft en god hygien i köket.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

2 kommentarer till “Rödbetssallad”

4 from 15 votes (14 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg